Napi kampány: Az állami média elfogultságán a háború sem változtat – mondja az ellenzék

Képünk illusztráció

Tüntetés a „kémbank” előtt, Novák Katalin hivatalos jelölése, az MSZP-t érő korrupciós vádak.

Az orosz érdekeltségűNemzetközi Beruházási Bank (IIB) budapesti épülete előtti keddi tüntetésen adományokat is gyűjt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay Péter azt ígéri, személyesen fogja ezeket az ukrán határra szállítani, amikor szerdán Záhonyba látogat. Az Ukrajnában dúló háborúhoz tartozik az a kampányszándéktól nehezen elkülöníthető hír, hogy Varga Judit igazságügy-miniszter is befogad egy ukrajnai menekült családot az otthonába, ha már a szervezett állami segítségnyújtásnak egyelőre kevés nyoma a határszakaszon.

Your browser doesn’t support HTML5

Vonaton is menekülnek az emberek Ukrajnából

Az EBESZ magyarországi missziójához fordul az ellenzéki Egységben Magyarországért pártszövetség, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy az állami média és „a szintén közpénzből fenntartott kormányközeli média” szerintük a putyini háborús propagandát terjeszt. Előzőleg az LMP-s Ungár Péter is a Médiatanács vizsgálatát követelte az MTVA műsorai miatt, amelyeket ő és pártja félretájékoztatónak minősített. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt médiaügyi tanácsadója az állami műsorgyártó vezérigazgatójának felmentését követeli. Polyák Gábor szerint az MTVA még háborús helyzetben sem képes megvalósítani a tisztességes tájékoztatást, ezért a hírhamisításért korábban jogerősen elítélt Papp Dánielnek távoznia kell.

Ha már a kormánybarát médiánál tartunk: a TV2 tovább halasztotta az Elk*rtuk című film bemutatását. A korábbi infók alapján január 23-i időpont után most hétvégén kellett volna műsorra tűzniük az alkotást, ehelyett még később (azaz a választásokhoz még közelebb) kerül az országos kereskedelmi tévécsatorna képernyőjére a valóságtartalma miatt vitatott film. Az első halasztást a rendező Kálomista Gábor még azzal indokolta, hogy a tévépremierrel meg akarták várni a romániai mozibemutatót. A Vajdaságban ingyenes vetítéseken fut az Elk*rtuk. Az élmény kiteljesítése érdekében a nézőket még popcornra, üdítőre és pogácsára is meghívta Gunarason a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke.

Ehhez kapcsolódóan: Március 10-én választják Áder János utódját

Nem hozott sok meglepetést a fideszes Novák Katalin államfői jelölése: pártja hivatalosan is benyújtotta a szükséges ajánlást, amelyet minden fideszes és kereszténydemokrata képviselő aláírt. A kormánypárt egykori alelnökével szemben az ellenzéki összefogás Róna Péter közgazdász-jogász jelölését vetette fel, de ezt hivatalosan egyelőre nem jelezték. Az államfőválasztás március 10-én lesz.

Ugyan nem kifejezetten kampánytéma, de a választást is érinti, hogy újabb MSZP-s politikusok neve bukkant fel a BKV informatikai rendszerét érintő korrupciós ügyben. Horváth Csaba és Molnár Zsolt után Baja Ferenc, az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke is szerepel Fuzik Zsolt, a BKV és a CBA volt informatikai vezetőjének gyanúsítotti vallomásában – írja az ATV. Baja Ferenc elismeri ugyan, hogy találkozott a vallomást tevő Fuzikkal, de cáfolja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, és a szivárogtatás mögött a közvélemény manipulálásának szándékát sejti.

Ehhez kapcsolódóan: Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését kéri az ügyészség

Lemondott, de újra megpályázza hivatalát a költségvetési csalás miatt elítélt fideszes polgármester Méhkeréken – adta hírül a HVG. A kétezres lélekszámú békési település vezetője, Tát Margit a jogerős ítélet szerint egy gyermekvédelmi állami pályázaton nyert pénzt, de a vissza nem térítendő támogatást másra költötte, az elszámolásnál pedig hamis igazolásokat mutatott be. A 31 millió forintból mindössze egy kétnapos, tanároknak szóló továbbképzésre futotta. 2019-ben úgy nyert, hogy már tudni lehetett ezekről a vádakról, és úgy tűnik, most is indul a pozícióért kiírandó időközi választáson.