Napi kampány: Maffiaszerű aláírásgyűjtés, új Fidesz-plakátok, Kövér László a kampányban

Egy korábbi képen Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a hetedik Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál megnyitóján 2022. február 19-én

Véglegesek a pártlisták és a sorrend a szavazólapon, feljelentés halottak aláírásai miatt, levél az ukrán elnöknek.

Jogerős lett az országos listát állító pártok névsora, az eddig függőben lévő politikai tömörülések közül nyilvántartásba vették a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja listáját is. Így már a pártok sorrendje is végleges a szavazólapon: Egységben Magyarországért, Normális Élet Pártja, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Megoldás Mozgalom, Mi Hazánk Mozgalom, Fidesz–KDNP.

Ehhez kapcsolódóan: Sorsoltak, az ellenzéki összefogás listája az első, a Fideszé az utolsó a szavazólapon

A választás lebonyolításával kapcsolatos információk:

A Kutyapárt elnöke szerint maffiaszerű módszerekkel akarták csőbe húzni a jelöltjeiket a fideszesek, sokszor halott emberek ajánlásaival. Kovács Gergely azt mondja, számos választókörzetben kaptak ajánlatot az ajánlások összeszedésére. A gyanús esetek közé sorolja, amikor egy fideszes képviselő rokona hozott nekik aláírt íveket, amelyek között volt egy ív a Gattyán-féle mozgalomtól is, az övékre adott azonos nevekkel és aláírásokkal. Közokirat-hamisítás miatt feljelentést tesznek.

Szél Bernadett független képviselő is a rendőrséghez fordult ugyanebben az ügyben, miután Pest megye 2. számú választókerületében két olyan jelöltet is nyilvántartásba vettek, akiknek az ajánlásai között elhunyt személyek adatai szerepeltek. Szerinte a két jelölt a Gődény-féle Normális Élet Pártja és a Gattyán-féle Megoldás Mozgalom politikusa, ajánlóik között pedig csaknem száz halott neve szerepel.

Your browser doesn’t support HTML5

Az egyetlen ügy a kampányban, amelyet nem a Fidesz irányít – elemzés

Új plakátokat tett ki a Fidesz a választási kampány részeként; ezeken a megszokotthoz képest fordított sorrendben, „Ne hátra, előre menjünk!” szlogen olvasható – írja a HVG. A plakát egyik oldalán fekete-fehérben ábrázolják a „múltat”, azaz Gyurcsány Ferencet és a NER kezdete előtt egyébként nem politizáló Márki-Zay Pétert, míg a másikon színesben Orbán Viktor látható.

A Fidesz kampányüzeneteit ismételte meg az Országgyűlés elnöke az Észak-Magyarországnak adott interjúban, amikor a választásról kérdezték. Kövér László „Gyurcsány trójai falovának” tartja Márki-Zay Pétert, és úgy véli, kormányváltás esetén nem Márki-Zay Péternek hívnák a kormányfőt, vagy ha mégis, akkor „rövid pórázon lenne tartva”, és „az emberek érdekeit figyelmen kívül hagyó és az ország szuverenitását aláásó, erőszakos és megszorító gyurcsányi politika térne vissza”.

Ehhez kapcsolódóan: „Ez egy más demokrácialogika” – Mráz Ágoston a Fideszről, ellenzékről, kampányról

Ukrajna elnökének írt levelet az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter szerint a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben. A pártszövetség nevében mély együttérzéséről, szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkijt és Ukrajna valamennyi polgárát. Arról is írt, hogy miniszterelnök-jelöltként világos programmal rendelkezik Magyarország külpolitikájának nemzeti konszenzuson alapuló helyreállításához.

Az Ukrajnában kirobbant háború első hírei ugyan a kormánypártok erősödésének kedvezhettek, mivel a Fidesz–KDNP a Medián friss mérése szerint a biztos szavazók körében 49 százalékon áll, ami hat százalékpontos előny az ellenzéki közös listával szemben, de négy évvel ezelőtt ilyenkor a Fidesz–KDNP sokkal erősebb volt, 54 százalékon állt – írja a HVG a Medián friss felmérése kapcsán.

A kormánybarát média csütörtöki kampánycikkei: