Oknyomozó cikken dolgozott Navalnij megmérgezése előtt

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető.

Szibériai korrupciós ügyről készített oknyomozó riportot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, mielőtt megmérgezték. Navalnijt hetek óta mesterséges kómában tartják, a tényfeltáró írását a napokban fejezte be és tette közzé a csapata.

Az orosz építőiparról, közbeszerzésekről és a szibériai Novoszibirszk város vezetéséről gyűjtött információkat az egyik legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij, közvetlenül a mérgezés előtt. Éppen Novoszibirszkből Moszkvába repült volna, amikor rosszul lett. Az oknyomozást emiatt nem tudta befejezni, de a kutatásban segítő újságírók végül befejezték az anyagot, amit augusztus 31-én közzétettek Navalnij weboldalán.

Közbeszerzés, korrupció

A cikk a városi közgyűlés tagjait vizsgálja, azt állítva, hogy az 50 tanácsnokból 18 komoly érdekeltségekkel rendelkezik az építőiparban, ami az elmúlt években a régió húzóágazata volt, elsősorban közbeszerzéseknek köszönhetően. A cikk rámutat arra, hogy a megrendelések nagy részét a politikusok cégei kapják, és a képviselők gazdagodását, az általuk vásárolt luxuscikkeket és ingatlanokat bemutató fotókat is bemutat.

A cikk emellett arra hívja fel az olvasókat, hogy a szeptemberben esedékes választáson ne a korrupciógyanúba keveredett képviselőket, hanem a Navalnij által kezdeményezett Okos Választás projekt jelöltjeit támogassák. Az Okos Választás nem egy hivatalos jelölőszervezet, hanem egy mozgalom, amely több, a Vlagyimir Putyin-féle Egységes Oroszország párt jelöltjeivel szemben induló politikus kampányát támogatja.

A Vörös Hadsereg vegyi fegyvere lehetett a méreg

Alekszej Navalnijt augusztus 20-a óta mesterséges kómában tartják. Az orvosok kezdettől fogva mérgezésre gyanakodtak, ám később ezt a politikust kezelő omszki kórház tagadta. Navalnij családtagjai és támogatói végül elérték, hogy a politikust egy németországi kórházban kezeljék tovább. Itt az orvosok azt közölték, hogy Navalnijt kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozó idegméreggel mérgezhették meg Oroszországban. Elmondásuk szerint állapota súlyos, de nincs akut életveszélyben, azt viszont nem tudni, okoz-e maradandó károsodást a méreg.

Az orosz állami szervek szintén tagadják a mérgezés vádját, az eddigi információk alapján azonban Navalnijt olyan anyaggal mérgezhették meg, amit az orosz titkosszolgálatok már korábban is használták a hatalomnak útban levő személyek ellen. 2018-ban a novicsok nevű vegyszerrel mérgezték meg az Egyesült Királyságban a kémkedés miatt elítélt Szergej Szkripalt. A vegyszert a szovjet hadsereg fejlesztette ki egy vegyi fegyver hatóanyagaként, hasonló mechanizmusok szerint károsítja a szervezetet, és hasonló tüneteket okoz, mint amiket Navalnijnál is megállapítottak. Szkripal túlélte a mérgezést, majd a feltételezett tetteseket a Bellingcat oknyomozó portál azonosította, mint a katonai hírszerzés, a GRU tisztjeit. Bár az orosz kormány és mindkét férfi tagadta, hogy közük lenne a mérgezéshez, Putyin később mindkét hírszerzőtisztet kitüntette. Szintén novicsokkal mérgezhették meg a bolgár fegyvergyártót, Emilian Gebrevet 2015-ben, akinek az ügyében Szkripal megmérgezése után indították újra a nyomozást a bolgár hatóságok, miután közös szálakat találtak a két ügynél. A Gebrev elleni támadással három, szintén a GRU-hoz köthető orosz férfit gyanúsítanak, akik nem sokkal az eset után elhagyták Bulgáriát.