Németország és Franciaország tiltakozik az oroszok elleni általános vízumtilalom ellen

Orosz utazók az indulási tábla előtt Helsinki repülőterén 2022. augusztus 19-én

Úgy tűnik, komoly akadályokba ütközik az augusztus 30-i miniszteri találkozó előtt az Európai Unió egyes tagállamainak javaslata, hogy az ukrajnai háború miatt tiltsák meg a turistavízumok kiadását az oroszoknak.

Franciaország és Németország közös állásfoglalást adott ki közvetlenül a találkozó előtt arról, hogy szerintük az oroszokra vonatkozó vízumkorlátozás kontraproduktív lenne, miközben az EU azoknak az oroszoknak „a szívéért és eszéért” próbál harcolni, akik nem támogatják Moszkva Ukrajna elleni agresszióját.

Az elmúlt napokban az oroszok vízumkorlátozásának kérdése előtérbe került néhány EU-tagállamban, de az unió mind a 27 tagjának egyezségre kell jutnia ahhoz, hogy ez lehessen a legújabb szankció Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt.

„Okos megoldásokon kellene törnünk a fejünket, hogy ki tudjuk használni a vízumkiadás fontos eszközét” – olvasható a német–francia közös dokumentumban.

Megnyerni az oroszok szívét és eszét

„Miközben a rezsim képviselőivel és a hatóságokkal fenntartott kapcsolatokat az EU létfontosságú területeire korlátozzuk, stratégiai harcot kell vívnunk az orosz lakosság szívéért és eszéért – legalábbis azokéért, akik még nem teljesen idegenedtek el a Nyugattól” – teszi hozzá. Ez azt sugallja, hogy a vízumok továbbra is elérhetők maradnak az EU-ba utazni szándékozó diákok, művészek, tudósok és más kulcsfontosságú szakemberek számára.

Oroszországgal határos országok – a balti államok, Lengyelország és Finnország – a fő hangadói a szigorúbb vízumtilalom bevezetésének az orosz turisták esetében. Mivel az EU kitiltotta légteréből az Oroszországból induló repülőjáratokat, a legtöbb utazó a szárazföldi határokat használja ahhoz, hogy a többi EU-országba utazzon.

Február végén részlegesen felfüggesztették a 2007-es vízummegállapodást, amely megkönnyítette az oroszok beutazását az EU-ba. Az intézkedés akkor a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állókat célozta meg, így a hivatalos orosz delegációkat és a diplomataútlevelek tulajdonosait.

Az úgynevezett „hétköznapi oroszok” azonban továbbra is élvezhették az uniós vízumkönnyítés előnyeit, köztük a csökkentett várakozási időt és költségeket, és kevesebb dokumentum bemutatását a kérelem benyújtásakor.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ebben a hónapban felszólította az EU-t, hogy hagyjon fel bármiféle vízum kiadásával orosz állampolgároknak, büntetésként Moszkva ukrajnai háborúja miatt.

Lesz újabb lépés, de ez aligha a totális tilalom lesz

„A vízumrendszer részleges felfüggesztése már megtörtént. Azt hiszem, lesz még egy további lépés” – mondta Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője az RFE/RL-nek augusztus 29-én Prágában adott interjújában.

„Azt nem tudom megmondani, hogy ez teljes tilalom lesz-e (…) Nem támogatnám, hogy soha, semmilyen okból ne tudjon Európába utazni egyetlen orosz sem (…) De ezt az EU minisztereinek kell eldönteniük” – tette hozzá az unió vezető diplomatája.

Borrell a prágai informális miniszteri találkozón jóváhagyást kíván szerezni ahhoz is, hogy elkezdjék a munkát egy uniós katonai kiképzési misszió létrehozásán Ukrajnának.

Készítette az RFE/RL prágai munkatársa, Rikard Jozwiak a dpa, a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.