"Véget vetni a nők megölésének"

Az EU reprezentatív kutatása alapján Magyarországon több mint 1 millió 124 ezer magyar nő ellen követtek el tizenöt éves kora óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Hazánkban jelenleg is több mint 223 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben partnere fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazza.

Véget vetni a nők megölésének – ez a nők elleni erőszakra figyelmeztető 16. akciónap fő témája idén. A NANE Egyesület, a PATENT Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség a NŐVÁLASZ – avagy a nők követelései a választásokra című kampányban azt kérték a nőktől, hogy osszák meg tapasztalataikat az őket érő diszkrimináció és erőszak kapcsán annak érdekében, hogy „összegyűjtsék és kihangosítsák a nőket érő egyenlőtlenségeket, és ezekkel összhangban követeléseket fogalmazzanak meg a választásokon induló pártok és a majdani döntéshozók felé”.

A Szabad Európa is rendszeresen foglalkozik a kapcsolati erőszakkal, a családon belüli bántalmazással. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából ezekből készítettünk egy válogatást.

Infografikonon mutattuk be, hogy hiába volt 2020-ban csaknem kétszer annyi a párkapcsolati erőszak bűncselekmények száma, mint 2019-ben, mégsincs adatbázis vagy kormányzati intézkedéscsomag.

Az áldozatok pedig sokszor nemcsak az elkövető partnerük, hanem a rendszer abúzusától is szenvednek, mert éppen az intézkedési csomag hiánya miatt - a családon belüli és párkapcsolati erőszak ellen. Mint ismert, az Országgyűlés fideszes többsége 2020 májusában politikai nyilatkozatban utasította el a nőkkel szembeni erőszak elleni isztambuli egyezmény ratifikálását. A kormánypárt szerint annak egyes rendelkezései ugyanis ellentétesek a kormány migrációs politikájával.

Szelfi című podcastsorozatunkban még tavasszal beszélgettünk Orosz Bernadett-tel. A többgyermekes miskolci édesanya arca valószínűleg az egész ország emlékezetébe beleégett, amikor 2019 novemberében volt párja rátámadt és összeverte, majd az ezután készült fotót az asszony megosztotta közösségi oldalán. Bernadett azóta állhatatosan küzd a családon belüli bántalmazás ellen. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) SZABAD-díját is átvehette tavaly, mert – ahogy a díj indoklásában szerepel – „súlyos traumából kovácsolt erőt, és láthatóvá tett egy olyan problémát, ami nagyon sokszor marad láthatatlan”.

Your browser doesn’t support HTML5

"A sajnálat kevés, tettekre van szükség, nem dezinformációs kampányra"

Pintér Mariann , azaz Manka bántalmazó családban nőtt fel. Amikor az óvodás kislány testén már fojtogatás nyomai is voltak, kiemelték és nevelőszülőhöz került, de boldogsága nem sokáig tartott. Az édesapja katona volt, és kellett a szolgálati lakás, így a kislánynak vissza kellett térnie bántalmazó családjához. Manka azóta felnőtt, és kameránk előtt mondta el, hogy a traumát nem lehet elfelejteni – de fel tudja használni arra, hogy segítsen azoknak a gyerekeknek, akik családon belüli erőszak áldozatai.

Your browser doesn’t support HTML5

"Nekem nem lehet fájdalmat okozni"

Nem csak Magyarországon fordul elő, hogy a hatóságok tehetetlennek bizonyulnak a családon belüli bántalmazás ellen. Videóban számoltunk be arról, hogy Oroszországban óriási felháborodást keltett Vera Pekteleva halála, akihez hétszer hívták ki a rendőröket, mire végre kimentek. A lányt addigra már megkínozta és megölte volt barátja. A nyilvánosságra került hangfelvételen azt kérdi az operátor, mit kellene tennie, miközben a háttérben hallani a lány sikoltását. Vigyázat, felkavaró tartalom!

Your browser doesn’t support HTML5

"Mit kellene tennem?" - a lányt megölték, a rendőrök több riasztás után mentek ki

Július 1-jével Törökország is kilépett az isztambuli egyezményből, amelyet pont tíz éve elsőként ratifikált a családon belüli bántalmazás ellen. Képgalérián mutattuk meg, hogy a döntés miatt ezrek vonultak utcára Isztambulban.

Az évi több száz áldozat nevében vonultak az utcára

A világ másik felén, Mexikóban is súlyos probléma a nők elleni erőszak. Az Amnesty International legutóbbi jelentése szerint naponta tíz nő és lány lesz gyilkosság áldozata Mexikóban, és az esetek többségében senkit nem vonnak felelősségre a bűntettekért. Képgalérián mutattuk meg, hogyan emlékeztek meg idén is az áldozatokról az országban a Día de Muertos, azaz a halottak napi felvonuláson, hagyományosan csontvázhölgynek, Catrinának öltözve.

A nők elleni erőszak áldozataira emlékeztek halottak napján Mexikóban

„Össze kell fognunk nekünk, bántalmazottaknak. Nem szabad otthon, a négy fal között sírva megbújnunk, mert azzal nem oldjuk meg a problémát. Ki kell állnunk együtt, és hallatnunk a hangunkat” – mondja az afgán Shakila is, akit 16 éves korában arcon lőtt volt férje. Azóta Kanadában él, és sorstársainak próbál segíteni.

Your browser doesn’t support HTML5

"Hallassuk együtt a hangunkat, hogy meghallják!"

Ha úgy érzi, ön vagy ismerőse veszélyben van párkapcsolati erőszak vagy családon belüli bántalmazás miatt, hívja az OKIT ingyenes, éjjel-nappal hívható telefonszámát: 06 (80) 20-55-20.