Operaházból hadigyár: örmény zenészek is segítenek a hadifelszerelés-készítésben

Nők egy csoportja látható munka közben, amint katonai felszereléseket készítenek az örmény hadsereg számára.

Apró darabokra vágják azokat a hulladék anyagokat, amelyeket örmény gyárak adományoztak

...ezután hálóvá szövik össze őket,...

...hogy kamuflázs hálókat készítsenek a katonák rejtőzködésének elősegítésére. Ezeket felgöngyölve szállítják majd a csapatokhoz.

Yeva Gevorgian az Örmény Nemzeti Filharmonikus Zenekar nagybőgőse egyike azoknak az elismert zenészeknek, akik ugyanabban az épületben önkénteskednek most, ahol egyébként a koncertjeiket szokták tartani. A zenész azt mondta a Szabad Európának, hogy nagy szükség volt a álcahálókra a fronton. "Ez nem olcsó dolog és Örményországnak nincs sok pénze" - mondta.

Csaknem teljes álcahálóvá szövi össze az anyagdarabokat ez a két nő a jereváni operaház ruhatárában. Gevorgian azt mondja, neki és kollégáinak is vannak barátai a frontvonalon, akiket visszavárnak. "Borzasztó. Nem ülhetünk egyszerűen otthon ölbe tett kézzel."

David Aghajanian szervezi a munkát az operaházban. A Szabad Európának elmondta, több mint 700 ember dolgozik hasonló projekteken Jereván 25 középületében. Az operaházban 5 napja folyik a munka.

Anyagdarabokat válogatnak a nagyszínpadon. A katonai állásokat és a harci járműveket elrejtő terephálók mellett ruházatot és egyéb tárgyakat is készítenek az önkéntesek.

Professzionális zenészek katonai álcahálót szőnek az operaház ruhatárában. Hegyi-Karabah védelmi minisztere elmondta október 29-én, hogy 51 újabb áldozattal 1119-re emelkedett a szeptember 27-én kirobbant konfliktusban elhunytak száma.