Oroszország új szárazföldi hadtestet toborozhat önkéntesekből

Orosz katonai konvoj Zaporizzsja régióban

Oroszország ukrajnai hadműveletei támogatására szinte bizonyosan újabb szárazföldi hadtestet hozott létre, amelyet „önkéntes” zászlóaljakkal tölthetnek fel – írta legfrissebb jelentésében a brit hírszerzés.

A londoni védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a „harmadik hadtest” székhelye a Moszkvától keletre fekvő Nyizsnyij Novgorod területén található Mulino lesz.

„Oroszország valószínűleg azt tervezi, hogy a harmadik hadtest nagy részét újonnan alakult »önkéntes« zászlóaljakból tölti fel, amelyeket országszerte toboroznak, és amelyekben egy csoportba kerülnének az ugyanabból a térségből érkező újoncok” – tudatták.

A tárca orosz regionális tisztségviselőket idézett, akik elmondták, hogy az Ukrajnába küldött potenciális újoncoknak jelentős pénzbeli bónuszokat ajánlanak. A toborzás ötven év alatti és legfeljebb középfokú végzettségű férfiak számára nyitott.

Szakértők úgy vélik, hogy Moszkva gyors győzelemre készült a február 24-én megindított invázió során, amit súlyosan elkalkuláltak. Miután nem sikerült átvenni az ellenőrzést Kijev felett, az orosz hadsereg az ország keleti és déli területeire helyezte át a fókuszt.

Your browser doesn’t support HTML5

Az ukránok tankokkal és tüzérséggel próbálják megállítani az oroszokat Bakmutnál

„Az orosz parancsnokok nagy valószínűséggel továbbra is azzal néznek szembe, hogy egyszerre kellene fokozni a Donyec-medencei offenzívát és erősíteni a védelmet a várható déli ukrán ellentámadások ellen” – hangsúlyozta a brit hírszerzés.

Elemzők szerint a jelentős részben önkéntesekre és újoncokra alapozott alakulat felállítása jól mutatja, hogy mekkora nehézségekkel szembesül Vlagyimir Putyin elnök és az orosz hadvezetés a szomszédos országban.

Amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselők hetven-nyolcvanezerre tették a harcokban eddig elesett vagy megsebesült orosz katonák számát.

A kijevi vezetés korábban közölte, hogy naponta átlagosan száz-kétszáz ukrán katona esik áldozatául a háborúnak.