Oroszországi választások: Putyin pártjának alkotmányozó többsége a tét

Szeptember 19-én ér véget a háromnapos parlamenti választás Ororszországban, ahol a Putyinnal leginkább szemben álló jelölteket eleve törölték a szavazólapokról. A kormányzó Egyeséges Oroszország párt várhatóan nyerni fog, de alkotmányozó többségét elvesztheti a Dumában.

Miután a hatóságok változatos módokon akadályozzák az ellenzéki jelöltek kampányát vagy akár indulását, várhatóan ismét a Vlagyimir Putyin elnököt támogató Egységes Oroszország párt nyeri az orosz parlamenti választást. A pártot azonban az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti szuper (alkotmányozó) többségét a parlamentben, mivel a választások előtti felmérések szerint népszerűsége 30 százalék körülire csökkent.

Az Egységes Oroszország jelenlegi háromnegyedes többsége a 450 fős Állami Dumában széleskörű hatalmat biztosít a pártnak, beleértve az alkotmány módosításának lehetőségét. Tavaly éppen így tették lehetővé, hogy Putyin 2024 után még két cikluson át indulhasson az elnöki posztért.

A kommunistákra is leszavaznak, hogy gyengítsék a kormánypártot

A második legerősebb erő a Kommunista Párt, ami az előrejelzések szerint több mandátumot megszerezhet az Egységes Oroszország rovására. A kommunistáknak továbbra is nagy a támogatottságuk az idősebb oroszok körében, de ezúttal a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij támogatói adhatnak nekik plusz lökést.

Ehhez kapcsolódóan: Kidőltek Putyin mellől az emberei

„Ha az Egységes Oroszország párt sikerrel jár, országunk újabb öt év szegénység, öt év mindennapos elnyomás és öt elvesztegetett év elé néz” – állt Navalnij Instagram-fiókjának egyik üzenetében a választás előestéjén.

Navalnij stratégiája az "Okos szavazás" kezdeményezésére épül, amelynek lényege, hogy a Putyinnal szemben álló szavazók az Egységes Oroszország jelöltjének legerősebb ellenfelére szavaznak. Ezek többsége a Kommunista Pártból kerül ki, így a rájuk adott szavazat elsősorban protestszavazás. Igaz, kérdéses, mennyire nevezhető ellenzékinek a Kommunista Párt és a Duma két másik pártja, amelyek ritkán szavaznak a Kreml által kifejezetten támogatott kezdeményezések ellen.

Cenzúra, jelöltek kizárása

Navalnij több szövetségese is indulni készült a választásokon, ám őket a hatóságok, mint „szélsőséges szervezetek” tagjait eltiltották a megmérettetéstől. A szeptember 17-i szavazás kezdetén Navalnijék taktikai szavazást segítő alkalmazását is eltüntették az Apple és a Google online áruházaiból, illetve a Telegram alkalmazásból.

Ehhez kapcsolódóan: A Google és az Apple eltüntette Navalnijék szavazási appját a választás napján

Pavel Durov, a Telegram alapítója elmondta, hogy büszke arra, hogy oroszok milliói férnek hozzá a Smart Voting szolgáltatáshoz, de a kampánycsend-törvény miatt el kellet távolítaniuk a programot. Július 18-án késő este aztán Navalnij csapata közölte, hogy a YouTube is eltávolította az egyik videójukat, amely az általuk támogatott jelöltek neveit tartalmazta.

Az utolsó napon szavaznak Navalnij támogatói

A szavazáson, ahol a parlamenttel egyszerre választják meg a regionális kormányzók és a helyi törvényhozó gyűlések tagjait, széles körű szabálytalanságokról érkeztek hírek. A választás első napján szokatlanul hosszú sorok álltak a szavazóhelyiségek előtt, ami a Golosz független választási megfigyelő csoport szerint arra utal, hogy a kormánypárt állami alkalmazottakat és katonai személyzetet kényszerített szavazásra.

Sztanyiszlav Andrejcsuk, a Golosz társelnöke a Current Time-nak elmondta, hogy úgy tűnt, hogy az állami alkalmazottakat arra kényszerítették, hogy a munkahelyükön szavazzanak, még akkor is, ha ez azt jelentette, hogy nem ott adták le szavazatukat, ahol regisztráltak.

Your browser doesn’t support HTML5

Ki Navalnij utolsó szövetségese, aki elindulhat a választáson?

Az erőltetett szavazás ellenére a szavazóhelyiségekben szeptember 19-én, vasárnap, moszkvai idő szerint délelőtt tízkor mindössze 35,7 százalékos volt az általános részvételi arány - közölte a Központi Választási Bizottság (CEC).

Navalnij csapata arra hívta fel a választókat, hogy csak az utolsó napon adják le szavazataikat, hogy csökkentsék az esélyét a szavazataik eltüntetésének az utolsó napi számlálás előtt. A hatóságok azt mondták, hogy a választást három napra terjesztették ki, hogy megelőzzék a COVID-19 járvány miatti zsúfoltságot, de a kritikusok szerint a hosszú szavazási időszak bőséges lehetőséget kínál a manipulációra.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!