Otthonok milliói maradtak áram nélkül az ünnepek alatt Ukrajnában

Ukrán önjáró löveg a frontvonalon Harkiv régióban 2022. december 24-én

Az orosz hadsereg újabb támadásokat indított Kelet-Ukrajnában, miközben a kritikus infrastruktúra módszeres rombolása miatt sokan hidegben és sötétben voltak kénytelenek tölteni a karácsonyt.

Az inváziós erők az utóbbi 24 órában csaknem ötven rakétacsapást mértek lakott területekre és ukrán állásokra, így találat ért huszonöt települést az offenzíva jelenlegi fókuszpontjának számító, Donyeck régióban található Bahmut és Avdijika környékén is – közölte a kijevi vezérkar.

A megszállók az ugyancsak keleti Luhanszk és Harkiv megyét is megállás nélkül bombázzák, illetve ismét ágyúzták a nemrég felszabadított területeket a déli Herszonban, a Dnyeper folyó jobb partján.

Az ukrán fegyveres erők válaszul orosz célpontokat támadtak a zaporizzsjai Novobilozerka közelében.

Your browser doesn’t support HTML5

Az ukrán rendőrök viszik az ajándékot Bahmutban

Friss jelentésében a brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy az elmúlt két nap során Donyecket és Luhanszkot érték a legsúlyosabb támadások, ezek azonban nem vezettek nagy sikerre.

„Az utóbbi 48 órában a harcok továbbra is Donyeck megye bahmuti körzetére és a luhanszki Szvatove térségére összpontosultak. Oroszország folytatja itt gyakori kisebb léptékű támadásait, habár nem sok terület cserélt gazdát”írták a Twitteren.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videoüzenetében hangsúlyozta, hogy még mindig súlyos áramkimaradások vannak az országban az energetikai létesítmények módszeres rombolása miatt, de a mérnökök és egyéb szakemberek erőfeszítéseinek köszönhetően egyre javul a helyzet.

„A zavarok természetesen még fennállnak, s folytatódnak a kimaradások. Ma este mintegy kilencmillió embernél nincs áram Ukrajna különböző részein. A kimaradások száma és hossza azonban fokozatosan csökken. Hálával tartozom mindenkinek, akinek ez köszönhető” – mondta.

A harctéri helyzetről szólva kiemelte, hogy Bahmut és Avdijivka maximális koncentrációt igényel, mivel a helyzet ott igencsak „nehéz és fájdalmas”.

„A megszállók minden elérhető erőforrásukat felhasználják – márpedig ezek számottevő erőforrások –, hogy legalább valamifajta eredményt felmutathassanak” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan segíthetik a Patriot rakéták Ukrajnát?

Oroszország legutóbb december 19-én indított összehangolt dróncsapás-sorozatot az ukrajnai kritikus infrastruktúra ellen, ekkor iráni gyártmányú eszközökkel támadta Kijevet és környékét.

December 26-án a moszkvai védelmi tárca arról számolt be, hogy a délnyugat-oroszországi Szaratov régióban három katona meghalt, amikor állítólag rájuk zuhantak egy helyi légibázis felett lelőtt ukrán drón roncsai.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával