Régészeti leleteket kap vissza Hawaii egy német múzeumtól

Alohafesztivál – hagyományos ruhába öltözött fiatalok hawaii táncot járnak 2012. augusztus 7-én Lihuéban, Kauai szigetén

A berlini múzeumokat felügyelő szerv visszaadja a hawaii hatóságoknak azokat a leleteket, amelyeket a XIX. században gyűjtött a szigeteken egy német természettudós. A tárgyakat egy őslakos szervezet veszi át.

A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány hétfőn közölte, hogy a 32 ember maradványaiból álló, úgynevezett iwi kupuna leletegyüttest pénteken adják át a hawaii ügyek hivatalának képviselőjének, egy félautonóm állami ügynökségnek, amelyet a hawaii őslakosok irányítanak. „A gyarmati múltból származó emberi maradványoknak nincs helyük múzeumainkban és egyetemeinken” – fogalmazott Claudia Roth német kulturális miniszter egy nyilatkozatban. – Visszaszolgáltatásuknak prioritást kell élveznie.”

A gyarmatosítás idején zsákmányolták

A maradványok olyan gyűjtemények részei voltak, amelyeket az örökségvédelmi alapítvány 2011-ben vett át a berlini Charite kórháztól. Származásukat még nem tárták fel teljesen, de az alapítvány szerint a csontokat Hermann Otto Finsch gyűjtő és természettudós szerezte meg 1880 körül egy dél-csendes-óceáni útja során.

A csontok többsége több száz éves lehet, és valószínűleg az Oahu-szigeten található Waimanalo-parton ásták ki őket. Két további koponya Hawaii egy másik, egyelőre nem azonosított részéről származik, közölte az alapítvány.

Ehhez kapcsolódóan: A 2300 éves kelta edény rejtélye

A maradványok hazaszállításáról 2017 óta folytak tárgyalások. A német alapítvány korábban vállalta, hogy visszaszolgáltatja a gyarmatosítás során elvitt emberi maradványokat, ha tudható, melyik országból vagy mely népcsoporttól származnak, és kívánatos a visszaszolgáltatásuk.

Az emberi maradványokon kívül a berlini alapítvány idén olyan sírleletek visszaszállítását is tervezi Hawaiira, amelyeket 1885 körül vittek el temetkezési barlangokból.