Véget ért a romániai patthelyzet

A román parlament két házának együttes ülése megszavazta azt új koalíciós kormányt. 2021. november 25.

A román törvényhozók november 25-én elsöprő többséggel támogatták Nicolae Ciucă miniszterelnök koalíciós kormányát, ezzel véget vetettek a két hónapja húzódó politikai patthelyzetnek.

A parlament 318-126 arányban szavazott csütörtökön Ciucă kormányára, jóllehet az elfogadáshoz elég lett volna már 235 voks is.

Klaus Iohannis elnök november 22-én nevezte ki miniszterelnök-jelöltté a megbízott védelmi minisztert, az 54 éves nyugalmazott tábornokot, Nicolae Ciucăt. Ez volt a legutóbbi próbálkozása a politikai patthelyzet feloldására.

Ciucă olyan koalíciós kormányt fog vezetni, amely a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártból (PNL), a baloldali Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a magyar RMDSZ-ből áll.

A PNL a múlt héten azt ígérte, hogy november 25-ig létrehoz egy kormányt.

Romániát, az Európai Unió egyik legszegényebb tagállamát a politikai bénultság állapota sújtotta, mióta szeptemberben felbomlott a PNL vezette centrista koalíciós kormány. Ez veszélyeztette a gazdasági fellendülést és a koronavírus-járvány elleni harcot, miközben a negyedik hullám minden korábbinál több halottat hozott Romániában.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre súlyosabb a járványhelyzet Európa-szerte

Bírálói azt mondják, jóllehet névlegesen a liberálisok vezetik, a baloldali PSD fogja uralni az új kormányt. A PSD a decemberi általános választások után a legnagyobb párt lett a parlamentben.

Ciucăt először októberben kérte fel Iohannis egy kisebbségi liberális kormány megalakítására, de a jelölt feladta a próbálkozást, amikor kiderült, hogy a PNL nem lesz képes kellő támogatottságot szerezni a parlamentben.

Románia, ahol a második legalacsonyabb az átoltottság a 27 tagú EU-ban, a COVID-19 fertőzések féktelen negyedik hullámával küzd. Ez a múlt hónapban érte el a csúcsot, napi 500 halálesettel a 19 milliós országban.

Your browser doesn’t support HTML5

Sokan nem bíznak a romániai kórházakban, inkább otthon vészelik át a koronavírusos betegséget

A járvány kezdete óta csaknem 1,8 millió fertőzöttet regisztráltak, és több mint 55 ezren haltak meg a koronavírus miatt Romániában.

Készült a Reuters, a g4media.ro és a hotnews.ro beszámolóinak felhasználásával.