Sajátos orosz rakétatemető Harkivnál

Az összegyűjtött rakétamaradványok. Mindegyikkel Harkivot és környékét támadták az oroszok. 2022 december 22.

A kelet-ukrajnai Harkiv városában van egy sajátos „temető”, amely az orosz invázió által okozott legrémesebb károkra emlékeztet: a város és lakói ellen használt rakéták maradványait őrzi.

A temetőben több mint ezer rakéta, illetve roncs van. A helyi hatóságok abban reménykednek, hogy ezek információval segíthetik a vádemelést az orosz hatóságok és katonák ellen, és egy nap talán egy olyan múzeum részét képezhetik, amelyik az országban folyó szörnyűségeket mutatják be.

A kékes színű hengerek méret szerint sorakoznak, lenyűgöző, megdöbbentő látványt nyújtanak a levegőből.

Dmitro Csubenko, a Harkivi területi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a rakétákat az első támadások óta gyűjtik, és egy idő után a tisztviselők úgy döntöttek, hogy típusok szerint rendezik el.

„Ezek olyan bizonyítékok, amelyeket egy nemzetközi büntetőbíróság felhasználna” – mondta a helyszínen. Megemlítette, hogy néhány szakember már azért jött a városba, hogy elemezze az anyagot.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij Washingtonban kérte a kongresszust Ukrajna támogatásának folytatására

A rakétákat, tette hozzá, fontos lakónegyedek, például Észak-Szaltivka és Olekszijivka ellen vetették be. Azt mondta, hogy a hatóságok becslése szerint legalább 1700 embert öltek meg a légicsapások, köztük 44 gyermeket Harkivban és környékén.

Nyáron az olyan területeken, mint Szaltivka, az épületek súlyosan megsérültek, némelyiket korom borítja, mások pedig összedőltek. Gyakorlatilag semmilyen tevékenység nincs itt, az üzletek bezártak, a lakások megsemmisültek. A tél semmit sem javított a helyzeten.

„Mindent elvesztettünk, és egyáltalán nem világos, mire számíthatunk a jövőben” – mondja Anna Észak-Szaltivkából, aki hónapokkal ezelőtt elhagyta az otthonát, és biztonsági okokból nem adta meg a vezetéknevét.

A 44 éves Ihor Despetko még mindig Harkivban él, annak ellenére amit el kell szenvednie.

„Nincs fűtés a házamban, és sajnos nem is lesz a tél végéig” – mondja, hozzátéve, hogy azt a területet, ahol lakik, ma már inkább „fekete negyednek” nevezi.

Visszatérve a rakéták „temetőjébe”, Csubenko, az ügyészség munkatársa azt mondja, hogy addig őrzik a rakétákat, ameddig csak szükséges, hogy bármely szakértő vagy ügyész felhasználhassa az oroszok elleni bizonyítékként azokat a belőlük kinyerhető információkat, amelyekre szüksége van.

És azután?

„Nem tudom, mi lesz azután – mondja. – Talán múzeumot csinálunk.”

Your browser doesn’t support HTML5

Hogy tudtak győzni az ukránok Harkivnál?

Készült az AP tudósításának felhasználásával.