Szijjártó: Magyarország csak a tengeri szállításra vonatkozó orosz olajembargót támogatja

Szijjártó Péter Mostarban 2022. április 5-én

Csak olyan javaslatot támogat Magyarország az uniós orosz olajembargóra, amelyben a vezetékes kőolajszállítások teljes mentességet kapnak, ugyanis a magyar emberek nem bírnák el azt a drágulást, amit az orosz olajszállítás leállítása jelentene, Brüsszelnek pedig nincs megoldási javaslata a gazdasági hatások kezelésére – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán.

Magyarország ragaszkodik ahhoz a korábbi javaslatához, hogy az orosz olajembargó csak a tengeri szállításokra vonatkozzon. Szijjártó Péter szerint csak akkor reális egy Oroszország elleni uniós olajembargó, ha a csővezetékes szállítás teljes mentességet kap.

„Amennyiben Brüsszel komolyan gondolja ennek az embargónak a bevezetését, akkor az csak úgy lehetséges, hogyha a csővezetékes szállítások ez alól kivételt kapnak” – fogalmazott a külügyminiszter, aki szerint Magyarország ezt az álláspontot képviseli majd a következő egyeztetéseken, ahol az uniós olajembargóról tárgyalnak.

Szijjártó Péter szerint amennyiben a jelenlegi javaslat hatályba lépne, az hatalmas károkat okozna Magyarország számára, és teljesen lerombolná a magyar energiaellátás biztonságát.

„Ha ezt a javaslatot elfogadnák, az Magyarországon körülbelül 55-60 százalékos üzemanyagár-növekedést jelentene, hétszáz forintos benzin, nyolcszáz forintos gázolajár a minimum, amit a szakértők kalkulálnak” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Szeptember óta ötven százalékkal emelkedett a kenyér ára

Mint mondta, az üzemanyagok drágulása az összes termék árát is emelné, ami olyan gazdasági hatással járna, amelyet Magyarország és a magyar emberek nem bírnának el. Ezért a kormány világossá tette az Európai Bizottság számára, hogy csak akkor szavazzák meg az orosz olajembargót is tartalmazó szankciócsomagot, ha „a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol” – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte: javaslatokat várnak a magyar finomítók több száz millió dolláros átalakítására, a magyar–horvát kőolajvezeték több száz millió dolláros kapacitásnövelésére és a magyar gazdaság jövőjére. A külügyminiszter szerint túl vannak több szakértői tárgyaláson, Budapesten járt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Orbán Viktor egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel, és ezek a megbeszélések világossá tették számukra, hogy Brüsszelnek nincs olyan megoldási javaslata, amely kezelni tudná ennek az esetleges orosz olajembargónak a magyar gazdaságra gyakorolt atombombaszerű hatását.

Magyarország olajszükségletének mintegy 65 százalékát teszi ki a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező orosz kőolaj.