Tárgyalóasztalhoz ült az EU-s és az iráni diplomácia vezetője

Hosszein Amir-Abdollahian és Josep Borrell az ENSZ székházában New Yorkban 2021. szeptember 22-én

Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter kedd délelőtt Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével találkozott egy jordániai csúcstalálkozó margóján.

Sajtóhírek szerint az ülésen Enrique Mora EU-s nukleáris főtárgyaló, illetve iráni hivatali partnere, Ali Bageri is jelen volt, ami megerősíti, hogy a 2015-ös atomalku újraélesztésének kérdése is szerepelt a napirenden.

Josep Borrell a Twitteren rámutatott, hogy az egyeztetés „szükséges volt a romló EU–iráni kapcsolatok közepette”, valamint arról is beszámolt, hogy a kommunikációs csatornák nyitva tartásáról, a nukleáris megállapodás feltámasztását célzó bécsi tárgyalások folytatásáról egyeztek meg.

Ehhez kapcsolódóan: Megnehezítheti Irán és a Nyugat közeledését a Forradalmi Gárda ezredesének meggyilkolása

Amir-Abdollahian korábban kijelentette, hogy a jordániai csúcsértekezlet jó alkalom a megbeszélések folytatására.

Borrell pedig Teheránnak üzenve az Oroszországnak nyújtott katonai támogatás azonnali leállítását és az iszlám köztársaságban zajló tüntetések véres elfojtásának beszüntetését sürgette.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb nyilvános kivégzés Iránban

A 2015-ös nukleáris egyezmény helyreállításáról szóló egyeztetések Joe Biden amerikai elnök tavalyi hivatalba lépését követően kezdődtek meg, miután elődje, Donald Trump egyoldalúan felmondta a szerződést 2018-ban, részben az iráni rakétaprogramra hivatkozva.

A megállapodás értelmében a nagyhatalmak feloldották az Iránnal szembeni szankciók jelentős részét, cserébe Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét. Az amerikai szankciók visszaállítása után azonban Irán is elkezdte felmondani vállalt kötelezettségeit, és a szerződés szerint tiltott fejlesztésekbe kezdett.

Az atomalku újjáélesztését célzó bécsi tárgyalások hosszú ideje nem vezetnek eredményre, amiért az Egyesült Államok és Irán kölcsönösen egymást hibáztatja.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.