Házakba törnek be, kukákat forgatnak fel

Your browser doesn’t support HTML5

Ezen a héten is összegyűjtöttük a hét legnépszerűbb multimédiás tartalmait a Szabad Európán. Négy videót, egy podcastot és egy képgalériát ajánlunk figyelmükbe.

Egy magyar-ukrán filmes, Ljasuk Dimitry dokumentumfilmet készített a tiszai műanyagszemét-szennyezésről. Riportunkban részleteket láthatnak a filmből - köztük a rahói szemétlerakó sokkoló képeivel. A Szabad Európa megkérdezte az állami szereplőket is a hulladékkezelés lehetséges megoldásairól.

Your browser doesn’t support HTML5

"A tudatos embereknek a konténer, a tudatlanoknak a folyó" - honnan jön a szemét a Tiszán?

Erdélyben elszaporodtak a medvék. Tusnádfürdőn például házakba törnek be, kukákat forgatnak fel, élelem után kutatnak. Egy helyi lakos úgy látja, napközben sincsenek biztonságban az emberek az iskolaudvarokon és a parkokban. A környezetvédelmi miniszter törvényt módosítana, de ezzel többen nem értenek egyet.

Your browser doesn’t support HTML5

"Mindenhol ott vannak": medvék törnek be erdélyi házakba

A NATO és térségbeli szövetségesei nagyszabású hadgyakorlatot tartanak a Fekete-tengeren. Oroszország ezt nem nézi jó szemmel, sőt a “Sea Breeze” lefújását követelték. Ezen túl bejelentették saját hadgyakorlatukat is a Krím partjainál, amelynek műveleti területe nagyon közel van - néha egybe is esik - azokkal a területekkel, ahol a NATO gyakorlatozik július 2-tól. Az orosz hadgyakorlatot szeptemberre időzítették.

Your browser doesn’t support HTML5

Nagy hullámokra lehet számítani - hadgyakorlatok a Fekete-tengeren

András Margitot fiatal korában nem érdekelte a szövőszék. Később, a szomszéd nénitől tanulta meg a mesterséget. Fonalat is készít, ehhez turkálóban vásárolt pulóvereket bont szét. Margit télen-nyáron odaül a szövőszékhez, a kész ruhadarabokat pedig online is értékesíti.

Your browser doesn’t support HTML5

"Ha szőhetek, mindig jó napom van" - online is árulja a szőnyegeket

Amikor Katona Renáta fiatal orvosként elkezdett dolgozni, kétszeresen is bizonyítania kellett. Azóta több mint 20 év telt el, közben a saját sorsán keresztül egy olyan betegség szakértőjévé is vált, amely ma Magyarországon nők ezreinek az életét teszi elviselhetetlenné. Hallgassa meg a Szelfit, a Szabad Európa podcastját, melyben Dr. Katona Renáta Fazekas Pálmával beszélget - endometriózisról, szülésről és arról, hogyan tud segíteni.

Your browser doesn’t support HTML5

Dr. Katona Renáta: "A születés számomra még mindig misztérium"

Elpusztult pálmafák és sok kiszáradt vízér fogadja azt, aki a Salton-tóhoz látogat. Kalifornia sós vízű, lefolyástalan tava a Colorado-sivatagban magán viseli az extrém szárazság nyomait. A környékbeli település a legnagyobb hőség idején szinte szellemvárossá változik. Nézze végig képgalériánkat Kaliforniából, ahol 1977 óta nem volt akkora szárazság, mint most.

Szellemvárosok: évtizedek óta nem volt ekkora szárazság Kaliforniában