Keleten a helyzet változatlan

Ukrajna délkeleti kikötővárosában, Mariupolban az élet a megszokott kerékvágásban folyik, még akkor is, ha a helyiek szerint nagyon is valós esélye van egy orosz inváziónak.

Két fiatal mariupoli lakos egy rögtönzött pikniken a „Szerelem” ukrán szót formázó köveken február 6-án

Az Ukrajna délkeleti részén fekvő Mariupol tengerparti város mintegy húsz kilométerre fekszik az Oroszország által támogatott, orosz ajkú kormányellenes lázadók és az ukrán hadsereg közötti demarkációs vonaltól.

Egy férfi átrohan az úton a mariupoli Iljics Acél- és Vasmű előtt egy borús délutánon február 4-én

Mariupol hatalmas, szovjet korabeli kohói és a Krím félsziget kapujának számító elhelyezkedése miatt nyilvánvaló célpont, ha megindul Ukrajna ellen a totális orosz invázió.

Emberek sétálnak a reggeli hóviharban Mariupolban február 6-án

Az Oroszország által támogatott szeparatistákkal folytatott közel nyolcéves konfliktus után a városban hallótávolságra lévő folyamatos háború az itteni lakosok számára olyanná vált, mint az időjárás – a beszélgetések témája, de nem ad okot különösebb aggodalomra.

Andrej és Mara, a helyi házaspár macskája átsétál a Mariupol kikötője melletti betonakadályokon, amelyek feladata megállítani a kétéltű katonai partra szálló járműveket

Andrej szerint a helyiek nem aggódnak túlzottan az invázióról szóló hírek miatt, annak ellenére hogy ő személy szerint úgy véli, hogy ennek ötven-ötven százalék körüli az esélye: „Reméljük, hogy minden békésen fog megoldódni.”

„Senkinek sincs szüksége erre a háborúra – mondja az Oroszország által támogatott szakadárokkal való konfliktusra utalva –, különösen azért, mert ki ellen harcolunk? Vannak rokonaink ott, a szeparatisták által ellenőrzött területeken, és rokonaink itt… Jelenleg ok nélkül halnak meg emberek.”

Tanóra az Alaszka mesterséges sípályán Mariupolban február 6-án. A háttérben a hatalmas Iljics Acél- és Vasmű egy része látható

A helyi hírportálokon a frontvonalakon történt incidensekről szóló beszámolókat az Azovi-tenger befagyásáról szóló hírek és más hétköznapi történésekről szóló híradások váltják. A lakosokat figyelmeztették, hogy ne dobáljanak ételt a sirályoknak a jégre, mert az a kutyákat is a veszélyes felszínre csalogathatja.

Rögtönzött lőállás Ukrajna és az ország hadseregének zászlóival az Azovsztal acélgyár egyik szolgálati bejáratánál február 6-án

Mariupol még mindig viseli a 2014-ben a városon végigsöprő kaotikus erőszak sebeit és mementóit. Akkor Kelet-Ukrajna egyes részei majdnem a lázadók kezére kerültek.

A Mariupol központját átszelő Proszpekt Mira (Béke sugárút) egyik lakóházán lévő falfestmény

A falfestmény a hároméves Milana Abdurasitovát ábrázolja. 2015 januárjában ő is ott volt Mariupol egyik piacterén, amikor a szeparatisták területéről kilőtt rakéták becsapódtak. A támadásban meghalt 31 ember között volt Milana édesanyja is. A kislány súlyosan megsérült, egyik lábát amputálni kellett. Most a nagymamájával él Kijevben.

Tüzérségi és golyónyomok láthatók Mariupolban az egykori rendőrkapitányság külső oldalán

Arról, hogy pontosan mi történt a fenti rendőrségi épületben 2014 májusában, továbbra is homályosak a részletek, de a The Guardian című brit lap által idézett emberek szerint oroszbarát szeparatisták megpróbálták elfoglalni a rendőrkapitányságot. Amikor a bent lévő rendőrök erősítést kértek, az ukrán hadsereg megsorozta az épületet, és több bent lévő embert megölt. Az épület továbbra is kiégett és nagyrészt üres.

Mariupolban egy utcatábla jelzi, hogy merre van Donyeck

A valóságban a fenti tábla egy olyan útra mutat, amely egy sor ukrán katonai ellenőrzőpontnál és végül az Oroszország által támogatott szakadárok és az ukrán hadsereg közötti frontvonalnál végződik. Donyeck az egyik a két nagyobb város közül, amely jelenleg a szeparatisták ellenőrzése alatt áll.

Egy férfi kilép egy mariupoli meggylikőrszaküzletből a város központjában február 6-án

Egy helyi szállodatulajdonos a Szabad Európának elmesélte, hogy bár sok embernek vannak rokonai és barátai a folyamatban lévő konfliktus mindkét oldalán, azt mondták neki, hogy a szakadárok által ellenőrzött területeken, például Donyeckben kapcsolatok vagy megvesztegetés nélkül szinte lehetetlen üzletet kötni.

Szovjet korabeli mozaik Mariupol tengerpartján

A fiatal szállodatulajdonos, aki népszerű vendégházat üzemeltet Mariupol központjában, azt mondja, hogy bár a magas szintű korrupció továbbra is probléma az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területen, Mariupolban az övéhez hasonló kisvállalkozások szabadon működhetnek.

A China Global Television Network kínai tévéadó stábja élő riportot készít Mariupol központjából február 6-án

Sok helybéli számára Mariupolban az egyetlen jel, hogy valami rendkívüli történik, a sok külföldi újságíró, aki egy esetleges invázióra készülve állomásozik a városban. A kínai CGTN híradó stábja bámészkodók egy kis csoportját vonzotta oda, az emberek közül néhányan szelfit készítettek, miközben zajlott az élő bejelentkezés.

Emberek sétálnak az Azovi-tenger hóval borított partján Mariupolban február 6-án

Az ukrajnai feszültség miatt folytatódó, Oroszország és a Nyugat közötti diplomáciai tárgyalások új fordulóját február 7-ére, hétfőre tűzték ki.

Emmanuel Macron francia elnöknek ezen a napon volt Moszkvában találkozója Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

Miközben azonban az Ukrajnáról szóló magas szintű tárgyalások továbbra is uralják a nemzetközi címlapokat, a konfliktushoz és a geopolitikai feszültségek hullámzásához hozzászokott mariupoli lakosok nagyjából a megszokott kerékvágásban folytatják életüket.