Ukrajna és a Nyugat szerint érvénytelen az oroszpárti bíróság halálos ítélete a külföldi katonák ellen

Két brit állampolgár, Aiden Aslin (balra) és Shaun Pinner (jobbra), valamint a marokkói Szádun Brahim (középen) egy donyecki bíróságon, Kelet-Ukrajnában 2022. június 9-én

Ukrajna és a Nyugat elítélte a Moszkva-barát bíróságot, amely két brit és egy marokkói állampolgárt halálra ítélt, mert Ukrajnáért harcoltak, és az eljárást szemfényvesztésnek, valamint a háborús szabályok megsértésének nevezték.

A szeparatista Donyecki Népköztársaság bírósága bűnösnek mondta ki a három harcost a hatalom erőszakos megdöntésére való törekvésben, ami az el nem ismert keleti köztársaságban halállal büntetendő. A férfiakat zsoldostevékenység és terrorizmus miatt is elítélték.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint a vádlottak – Aiden Aslin, Shaun Pinner és Szádun Brahim – kivégzőosztag elé kerülnek. Egy hónapjuk van arra, hogy fellebbezzenek.

A szeparatisták azzal érveltek, hogy a három férfi zsoldos, akiket nem illet meg a hadifoglyoknak járó védelem. Ők az első külföldi harcosok, akiket az oroszok által támogatott ukrán szeparatisták ítéltek el.

Ehhez kapcsolódóan: Hosszú börtönbüntetésre ítéltek két, polgári célpontokra támadó orosz katonát Ukrajnában

Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője jogilag érvénytelennek nevezte az eljárást. Mint mondta, „az ilyen kirakatperek a törvény és az erkölcs fölé helyezik a propaganda érdekeit”. Szerinte minden külföldi állampolgárt, aki az ukrán fegyveres erőkben harcol, ugyanolyan védelem illet meg, mint az ukrán katonákat.

Luz Truss brit külügyminiszter „hamis ítéletnek nyilvánította a döntést, amelynek egyáltalán nincs legitimitása”. Boris Johnson miniszterelnök szóvivője, Jamie Davies azt mondta, hogy a genfi egyezmények értelmében a hadifoglyokat mentesség illeti meg.

Szádun apja, Taher Szádun a Madar 21 című marokkói arab nyelvű online újságnak elmondta, hogy fia nem zsoldos, rendelkezik ukrán állampolgársággal.

Aslin és Pinner családja azt állította, hogy a két brit férfi már régóta szolgál az ukrán hadseregben, mindketten Ukrajnában élnek 2018 óta.

Ehhez kapcsolódóan: EP-képviselők szerint új nürnbergi tárgyalásra van szükség

Pinner és Aslin április közepén adta meg magát az oroszbarát erőknek a déli Mariupol kikötővárosban, Szádunt pedig március közepén fogták el a keleti Vonovakta városában.

Az oroszbarát erők által foglyul ejtett harmadik brit harcos, Andrew Hill még bírósági tárgyalására vár.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.