Orbán vagy a másik? Hétköznapi magyarok árulják el, hogy kire szavaznak, és miért

Nyolc magyarországi választópolgár beszélt nyíltan nekünk a számukra legfontosabb kérdésekről az Orbán Viktor miniszterelnök és jobboldali kormánya sorsát meghatározó parlamenti választások előtt.

Orbán tizenkét éve van hatalmon, és sokak szerint kemény próba elé néz az április 3-i szavazáson. Hatpárti szövetség fogott össze a szélsőjobbtól a baloldalig Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mögött, akit konzervatív, de Orbánnál Európa-barátabb figurának tartanak.

Magyarországon kívül Orbán sokak számára a hagyományos keresztény értékek és az EU túlzásaival szembeni ellenállás jelképévé vált, míg mások helytelenítik, hogy ellenséges érzelmeket táplál az Európába érkező, többségében muszlim bevándorlókkal szemben, és fellép az „LMBT-ideológia” ellen.

Rebeka, középiskolás, Mohács

A legsürgetőbb kérdés most a szomszédunkban folyó ukrajnai háború. Fontos, hogy annak, aki a következő kormányt megalakítja, ez álljon a listája élén. A magyaroknak biztonságban kell érezniük magukat az otthonukban. Nagyon remélem, hogy Magyarország nem keveredik bele a háborúba.

18 éves vagyok, tehát ez lesz az első alkalom, hogy szavazok. A legtöbb tizenévest nem érdekli a politika, de én igyekszem minél több információt magamba szívni. Most éppen azon gondolkodom, hogy esetleg az ellenzékre szavaznék, de nem akarok kizárni semmit. A legnagyobb problémát a jelenlegi kormánnyal kapcsolatban a korrupció, valamint az oktatási és egészségügyi rendszerünk jelenti. Az iskolarendszert teljesen meg kell reformálni.

A szüleim részéről van némi nyomás, mert ők a Fideszre (Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök pártjára) szavaznak. Ez kicsit kényes helyzet. Anya és apa azt mondja, ez az első alkalom, hogy olyan kormányuk van, amely sokat tett értük és az ország egészéért.

Mohácson, a városomban a helyi hatóságok már régóta fideszesek. Ez azt jelenti, hogy a kormány nagylelkű volt a régiónkkal, és nagy fejlődést láttunk. Új játszóterek vannak, új óvoda, és egy iskola is megújult a város központjában. Mohács a minden februárban megrendezendő karneválról híres, ezért fontos, hogy vonzó legyen a turisták számára. Most tényleg jól néz ki.

Szeretnék külföldön tanulni, talán Angliában, de ha családalapításra és otthonteremtésre kerül sor, visszajövök Magyarországra.

András, önkormányzati kertész, Pécs

Ez előtt a kormány előtt kevesebbet kerestem, és néha még a munka is nyomorúságos volt. Pécs főterén korábban a kövek közül kellett kikaparni a mohát. Még akkor is, amikor fagyos volt az idő, ott kapargattunk. Az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta javultak a bérek, és tudtam annyit keresni, hogy tegyek félre egy kis pénzt.

A legnagyobb gond, amellyel Magyarország most szembesül, az infláció. A kormány nemrégiben befagyasztotta a benzinárakat, de hamarosan eltörlik ezt, és az árak robbanásszerűen fognak nőni. A dolgok határozottan egyre nehezebbek. Nagyon sok szegény embert látok itt, aki alkoholista lesz. Sok esetben úgy tűnik, úgy érzik, nincs más választásuk. Az alkoholizmus és a szegénység kritikus kérdés, a kormánynak tennie kell ellenük valamit, de nem tudom, mekkora hatalma van ezen változtatni.

Magyarország Európa szívében fekszik. Az egyik oldalon ott van Ausztria és Németország, a másikon Ukrajna és Oroszország, és a magyar társadalom valóban megosztott emiatt a huzakodás miatt a Kelet és a Nyugat között.

Tudom, hogy a kormány által ellenőrzött média negatív hatással van az emberekre, de ezúttal is a Fideszre fogok szavazni.

Szilvia és István, projektmenedzser és pénzügyi igazgató, Budapest

István: A jelenlegi kormányban az a legjobb, hogy nem marad sokáig!

Szilvia: Nagy probléma az egészségügyi rendszerünk. Nekem például most lesz egy nagyon fontos műtétem; szinte életmentő. Az állami egészségügyi rendszerben nem tudom megcsináltatni, mert nagyon ritka szakember kell hozzá. A közelmúltban törvényt módosítottak, az orvosoknak választaniuk kell a nemzeti egészségügyi ellátórendszer és a magánpraxis között. Nem lehetnek ott mindkettőben. Azok a szakemberek, akikre szükségem van, jelenleg leginkább a magánszektorban dolgoznak. Tehát kétmillió forintot kell fizetnem ezért a műtétért, vagy várnom kell két évet, hogy tb-re elvégezzék. Szóval ez nagyon rossz.

A korrupció a legkisebb dologtól a legnagyobbig terjed. Amikor például van uniós pénz egy gyermekkórház felépítésére – ezt konkrétan tényként tudom –, és az emberek pályáznak a támogatásra, szó szerint a pénz felét elszippantja valaki, akinek köze van a projekthez, és a saját házát építi belőle vagy valami mást csinál vele.

István: Ez szervezett bűnözés. Nem tetszik, hogy az EU részei vagyunk, de állandóan ellentmondunk Brüsszelnek, és ilyen kapcsolataink vannak az oroszokkal. Nagyon sok pénzt kapunk az EU-tól. Elköltjük ezt, a kormányon lévők sokszor a saját zsebükbe teszik. Nem tudom, mikor jön el az idő, hogy az EU azt mondja, elég, és megnyirbálja a finanszírozást.

Endre, mérnök, Miskolc

Amikor csatlakoztunk az EU-hoz, senki nem beszélt arról, hogy a tagországok önrendelkezési jogát elveszik az országok jóváhagyása nélkül. A szovjet érában voltam diák, és egyre inkább azt érzem, hogy ezek a Brüsszelből érkező rendeletek ugyanazok, mint amilyeneket Moszkvából kaptunk. Nem adhatnak csak diktátumokat a tagállamoknak. Demokrácia vagyunk.

Az erős és egységes Európa fontos, de az EU az állatorvosi ló klasszikus példája lett – minden betegség és baj diagnosztizálható rajta. Jó az ötlet, de szörnyű a kivitelezés. Európában nem kell mindennek ugyanolyannak lennie. Ezért érdekes ez a kontinens. Egyedi nemzetek Európájára van szükségünk. Ez olyan, mint egy jó étkezés: van hús, saláta és köret. Együtt finom, de ha az összes ételt turmixgépbe tennéd, és koktélt csinálnál belőle, rettenetes lenne, pedig az összetevők ugyanazok.

2010 előtt (amikor Orbán megkezdte második miniszterelnöki ciklusát – a szerk.) a fizetésem kétharmadát felemésztették az adók. Most már csak az egyharmadát. Még mindig sok ez, de sokkal jobb, mint volt.

A Fidesz remek, de a legnagyobb bajom az vele, hogy a párt önelégültté vált, mert nincs igazi verseny. Ám amikor szavazásra kerül a sor, a Fidesszel kapcsolatos problémák olyanok, mint a fogfájás. A fájós fogat nem azzal gyógyítod, hogy fejbe lövöd magad.

A jövő szempontjából a legfontosabb nemzetünk túlélése, életben maradása.

Vera és Csongor, logisztikai gyakornok, mérnök, Miskolc

Vera: Egyszerűen változásra van szükségünk. Nem igazán tudjuk, hogy mit várhatunk az ellenzéktől, csak azt tudjuk, hogy valami mást.

Csongor: Reméljük, hogy hamarosan lesz egy kisbabánk, és ehhez segítségre van szükségünk, de a kormány az összes termékenységi klinikát bevonta az állami egészségügyi ellátórendszerbe, és szinte nincs lehetőség magánkezelésre. Az in vitro megtermékenyítést (IVF) igénylő párok a csehországi Brnóba utaznak, hogy megfelelő IVF-eljárást kapjanak. Jelenleg az életünk nagy részét ez teszi ki, és itt, Magyarországon sokszor úgy tűnik, hogy amikor az ember saját életében valamilyen problémával szembesül, akkor végül a kormánnyal kerül szembe.

Vera: Most, hogy kitört a háború Ukrajnában, minden világosabbá vált. Nagyon szomorú nézni ezt. Például Orbán Viktor egyik nap azt mondja, hogy nem kell félnünk semmitől, mert a NATO-ban vagyunk, majd másnap azt, hogy „Ó, valójában a NATO nem segít, de én gondoskodom a biztonságotokról. Ezért rám kell szavaznotok.” Láttad már ezeket a plakátokat Orbánról Budapesten, amelyeken úgy tesz, mintha a frontvonalon lenne. Az üzenet az, hogy „Megvédelek.”

Csongor: Aki hatalomra kerül, annak nehéz dolga lesz – infláció van, és az EU visszatart pénzeket. Ha bárki is azt ígéri, hogy a dolgok rendben lesznek, miután a pártja hivatalba lép, az hazudik.

Sándor, kovács, Pécsudvard

A világjárvány idején hozott döntések valóban megosztották a magyar társadalmat. Vállalkozóként sem nekem, sem a feleségemnek nem volt kötelező az oltás, de az iskolában megkülönböztetés érte a gyermekemet. Volt egy olyan szabály, hogy a beoltatlan gyerekek nem vehettek részt személyesen az órákon. Ez mélyen igazságtalan volt. A beoltott gyerekek, még ha betegek is voltak, bemehettek az iskolába, de az én gyerekem nem volt beteg, és mégsem mehetett az órákra. Most, hogy közelednek a választások, a hatóságok feloldják ezeket a korlátozásokat, és mindenki visszakapja a szabadságát. Milyen ironikus, hogy Putyin nem kap Nobel-díjat azért, hogy varázslattal eltüntette a Covidot!

Én a Mi Hazánk Mozgalomra fogok szavazni. Ők nincsenek benne az ellenzéki szövetségben és nincsenek a Fidesszel sem. Ez egy harmadik lehetőség. Remélem, elég szavazatot szereznek a parlamentbe jutáshoz. Ez fontos a magyarok teljes körű képviselete szempontjából.

Nekem a legnagyobb bajom a térség útjaival van. Egyre rosszabbak és rosszabbak, és ha egyáltalán karbantartják őket, rosszul csinálják. A jelenlegi kormány azon dolgozik, hogy megkönnyítse a családok életét a gyermekgondozási és egyéb kiadások finanszírozásával. Ezt és az adócsökkentést értékeljük. De úgy gondolom, hogy a kormánynak jobban ki kellene vennie a részét az Ukrajnában élő magyarok szuverenitásának visszaszerzéséből. Arra is jobban oda kellene figyelnie, hogy az uniós forrásokat a megfelelő dolgokra költsék, és ne lopják el.

Jó, hogy sok uniós támogatáshoz jutunk, de túl szigorúak a szabályok arra vonatkozóan, hogy mire költhetjük ezeket a forrásokat, és ez sok kárt okoz. Nézd csak az itteni mezőgazdaságot. A szupermarketben egész Európából vásárolhatsz gyümölcsöt és zöldséget. Ez árt a helyi gazdáknak. Tehát nagyobb függetlenségre van szükségünk. A magyarok számára természetesnek kellene lennie, hogy Magyarországon előállított élelmiszert vásárolnak. Ezért jók az ilyen helyi piacok, mint ahol most vagyunk. Lehetőséget adnak a helyi gazdáknak és gyümölcstermesztőknek, hogy eladják az árujukat.

Mindezek ellenére jó, hogy beülhetek az autómba, és senki nem állít meg, hogy megkérdezze, hová megyek, mert az EU-n belül nincsenek határok.

Írta Amos Chapple, a Szabad Európa (RFE/RL) prágai fotóriportere. Közreműködött Nagy András, a Szabad Európa budapesti irodájának munkatársa.

A szerkesztő megjegyzése: A történetben szereplő fotók nagy formátumú FKD kamerával készültek, amelyet Ukrajnában gyártottak 1972-ben. A kamera fokozott mélységérzetet és bizonyos esetekben vizuális tökéletlenséget ad a képeknek.