Vesztésre áll Lengyelország az EU bíróságon

Az igazságügyi reform ellenzői lengyel és európai uniós zászlókkal tiltakoznak a varsói Legfelsőbb Bíróság épülete előtt, 2018. július 4-én

Újabb csapás érte a lengyel kormány igazságügyi reformjait, miután az Európai Unió legfelsőbb bíróságának főtanácsnoka újabb törvényt talált összeegyeztethetetlennek az uniós szerződésekkel.

A főtanácsnok nevezetesen azt a jogszabályt kifogásolta, amely lehetővé teszi a kelet-európai ország igazságügyi miniszterének, hogy bírákat rendeljen ki a felsőbb bíróságokba és ezt a kirendelést bármely pillanatban visszavonja.

„Az uniós jog kizárja a bírák kirendelésének lengyel gyakorlatát a felsőbb bíróságokhoz, aminek az igazságügyi miniszter, aki egyben a legfőbb ügyész is, bármikor véget vethet” – mondta Michal Bobek főtanácsnok május 20-i nyilatkozatában.

A hatalomszétválasztás minimális garanciái sincsenek meg

Ez a vélemény, amelyet általában, bár nem minden esetben magáénak vall az Európai Bíróság, csapás a nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette lengyel kormányra, mely azt állítja: az intézkedést – több másikkal együtt – azért vezették be, hogy megreformálják a nem túl hatékony bírósági rendszert.

„A főtanácsnok arra a következtetésre jutott, hogy ... a végrehajtó és a bírói hatalom nélkülözhetetlen szétválasztásának biztosításához szükséges minimális garanciák már nincsenek jelen” – fogalmazott a nyilatkozatában Bobek.

„A szóban forgó nemzeti szabályok nem kínálnak elegendő biztosítékot arra, hogy az egyének különösen a büntetőeljárás alatt álló személyek –​ megalapozottan bízhassanak abban, hogy a testületben ülő bírák nem állnak külső nyomás és politikai befolyás alatt, és nem fűződnek érdekeik az ügy kimeneteléhez” – tette hozzá.

A Fegyelmi Tanácsot is kifogásolták

Két héttel korábban a bíróság másik főtanácsnoka arról beszélt, hogy ellentétes az uniós joggal Lengyelország új jogszabálya a Legfelsőbb Bíróság Fegyelmi Tanácsáról.

Ebben az esetben, mondta Tanchev, egyetért az Európai Bizottság érvelésével, miszerint a jogszabályok nem garantálják a Fegyelmi Tanács függetlenségét és pártatlanságát.

Lengyelország euroszkeptikus kormányának tisztségviselői, akik törvényekkel avatkoznak be az igazságszolgáltatásba, mióta 2015 végén hatalomra jutottak, azzal vádolták az EU-t, hogy „kettős mércét” alkalmaz, ami megakadályozza, hogy Lengyelország saját maga dönthessen arról, hogyan kormányoz.


Készült a Reuters és az EUObserver tudósítása alapján