Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra megpróbált bemenni az SZFE-re a kinevezett kancellár, újra elküldték


Megérkezett Szarka Gábor, az SZFE kancellárja az egyetem épülete elé október 8-án
Megérkezett Szarka Gábor, az SZFE kancellárja az egyetem épülete elé október 8-án

Csütörtök reggel is megpróbált bemenni Szarka Gábor kinevezett kancellár a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. De most is kudarcba fulladt ez a kísérlete, az egyetemi diákság nem engedte be a szerintük illegitim vezetőt.

A kinevezett kancellár ezúttal is azzal érvelt, hogy az egyetemi dolgozók bérének elutalásához szüksége van bizonyos papírokra. Tudósítónk szerint a diákok elmondták, neki, hogy a bérszámfejtést már korábban kiszervezték, a 21. században egyébként sem papíralapú az ügyintézés, de ha valamire mindenképp szüksége van, azt hajlandóak kihozni neki.

Erre Szarka Gábor végül feladta a bejutási kísérletét. Felolvasott egy előre megírt közleményt arról, hogy nem engedik be az egyetemre, így kéri a fenntartót, hogy más helyszínen dolgozhasson. A tiltakozások szerintük elfogadhatatlanok, és újra belengették, hogy a diákok mostani féléve lehet, hogy nem lesz érvényes. Emellett az SZFE új vezetése is várja a támogatóit a magyar kulturális élet minden részéből.

Válaszul a tiltakozó diákok is elmondták a követeléseiket, ezt meg is tapsolták, Szarka Gábor (aki 2016 októbere előtt hivatásos állományban ezredesként szolgált) pedig végül újra visszavonult a Vas utcából.

Veszprémi Judit, a sztrájkbizottság tagja a történtek után azt mondta a helyszínről tudósító munkatársunknak, hogy folytatják a sztrájkot, amíg el nem kezdenek velük tárgyalni. Hozzátette, örül, hogy nem volt erőszak sem az állam, sem a hallgatók részéről. A párbeszéd az elsődleges céljuk, ők a tárgyalásban hisznek - tette hozzá Veszprémi Judit.

Az ügy hátteréről itt olvashat bővebben.

Ismét hallgatói sorfal várta az SZFE kancellárját
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:48 0:00

Lejárt az ultimátum

Szerda éjfélkor lejárt a határideje annak az ajánlatnak, amit az egyetem nemrég kinevezett kancellárja, és az intézmény másik frissen kinevezett vezetője, Novák Emil rektorhelyettes, adott az egyetemet elfoglaló diákoknak és a sztrájkoló dolgozóknak.

Az ajánlat egy ultimátum volt, amelyben akkor adtak volna béremelést az egyetemi dolgozóknak, és a tárgyalási lehetőséget az egyetemi hallgatóknak, ha azonnal befejezik tiltakozásaikat, de különösen az egyetem blokádját. A feltételeket pedig csak egyben lehetett volna elfogadni, az új vezetés azt is megemlítette, hogy a diákok egyetemi féléve is érvénytelen lehet, ha továbbra is így tiltakoznak.

Az ultimátumot az SZFE-sek hétfőn rögtön vissza is utasították. Csak a minisztériummal hajlandóak tárgyalni az egyetem átalakításának kérdéséről. A kuratóriumot ugyanis nem tartják legitimnek, és ezért a kinevezett vezetést sem tekintik annak. Szerintük így Jogszerűtlen az új vezetés fenyegetése is a tanévük érvénytelenítéséről.

Sorfalat állnak az SZFE hallgatói az egyetem épülete előtt október 8-án.
Sorfalat állnak az SZFE hallgatói az egyetem épülete előtt október 8-án.

Szarka Gábor a HVG-nek adott szerdai interjújában azt mondta, hogy nem fognak erőszakot alkalmazni a tilatkozók ellen. De úgy gondolja, hogy egy komoly ember nem fog "egy kávézóban úgy pénzügyi dokumentumokat aláírni, hogy egyébként az egésznek a hátteréről mit sem tud".

Szerinte az egyfajta "Stockholm-szindróma" hatása alatt álló diákok nem teljesen maguktól cselekszenek, rávették őket ismeretlenek, hogy elfogadhatatlan szinten tiltakozzanak. De akkor is muszáj betartaniuk az új egyetemi szabályokat - tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG