Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar Parlament 30 éve: árulkodó számok


Hogyan alakult át a Parlament 30 év alatt? Mik a fő trendek? A rendszerváltás utáni szabadon választott Országgyűlés 1990. május 2-án tartotta meg első gyűlését. Azóta sok minden változott.

Hogyan változott a Parlament korösszetétele, a nők és férfiak, a budapestiek és a vidékiek, a doktori címmel rendelkezők aránya? A megalakulás óta eltelt harminc évben és nyolc parlamenti ciklusban mintegy 1300 képviselő ült az Országházban.

A magyar nyelvű médiában elsőként egy scrollytelling megoldással mutatjuk be ezeket az adatokat. Bátorfy Attila, az Átló vezetője készítette el csapatával azt az egyedülálló infografikát, amely nagyon sok érdekességet mutat be a parlament összetételének alakulásáról és a magyar politikai vezetés utóbbi évtizedeiről.

"Bennük bízunk"

"Fontos tudni, hogy kik képviselnek bennünket. Nem is feltétlenül a politikusok miatt, hanem miattunk is, mivel tükrözi a kínálatot és a választásainkat" - hangsúlyozta Bátorfy Attila.

A megválasztott képviselőink tulajdonképpen mi vagyunk

"A megválasztott képviselőink tulajdonképpen mi vagyunk, bennük bízunk, hogy alkalmasak lesznek a saját vagy a közösségünk nézeteinek, érdekeinek érvényt szerezni" - vélte Bátorfy Attila.

"Nyilván a személyiségekről, a kommunikációról is lehetne beszélni, ami ebben a projektben nem kap szerepet, mégis azt gondoljuk, hogy ezek a főként demográfiai adatok is vannak annyira érdekesek és fontosak, hogy érdemes őket bemutatni. Ennek a projektnek egyébként korábban volt már előzménye nálunk az Átlón, de akkor csak a jelenlegi parlamenti ciklussal foglalkoztunk. Azért merült fel újra a téma, mert az év elején láttam egy remek animált adatvizualizációt arról, hogy az amerikai szenátus hogyan öregedett el az elmúlt ötven évben" - mesélte a kutató.

Ezután felajánlotta az ELTE-s diákjainak, hogy egy hasonló vizsgálatot érdemes lenne itthon is elkészíteni. Hári Veronika és Goth Alex pedig jelentkezett a feladatra. Az adatokat ez utóbbi lescrapelte (azaz írt egy programot, ami legyűjtötte ezeket az adatokat automatikusan) az Országgyűlés honlapjáról, majd a képeket szintén ezzel a megoldással töltötték le, és rendelték hozzá a nevekhez.

Milyen nehézségekkel szembesültek?

Számos politikusnál alapvető információk és adatok hiányoztak (egyebek közt a születési idő és hely), mások pedig hibásak voltak. A hiányt egyből lehetett látni, a hibák, következetlenségek, elírások pedig az elemzés során derültek ki. Erre a kutatók fel voltak készülve.

Ezeket manuálisan kellett korrigálni, ám pár hiányzó adat így is maradt. Szerencsére a hiány nem számottevő, statisztikailag jelentősen nem változtatnának sem a számításokon, sem pedig a főbb tendenciákon.

A kész alap-adatbázis alapján azért már könnyedén lehetett származtatott statisztikákat számolni például az életkori kategóriára, nemi összetételre vagy vidék-Budapest arányra.

Mik a fő tendenciák az elmúlt 30 évben?

Öregedő Parlament

"Az egyik egyértelműen a parlament életkori összetételének növekedése, az átlagéletkor és a medián életkor is 43 évről 50 évre nőtt" - magyarázta Bátorfy Attila. Mind a nyolc ciklusban csak két párt, a Fidesz és az MSZP szerepelt, a Fidesz átlagéletkora 26-ról nőtt 52-re, az MSZP ennél kiegyensúlyozottabb volt, 46 évről nőtt 49 évre az átlagéletkor.

A rendszerváltáskor egy politikus jellemző életkori kategóriája a 30-39 és a 40-49 volt, jelenleg az 50-59-es korosztályban vannak a legtöbben. De az elöregedés a Jobbikon kívül minden olyan pártra igaz, amelyik egynél többször jutott be a parlamentbe. Ha azonban jobb- és baloldalra bontjuk a politikai térfelet, akkor azt látjuk, hogy a jobboldal képviselői fokozatosan öregedtek, a baloldali-liberális képviselők összetétele viszont 2010 óta mintha elkezdett volna fiatalodni.

Kevés a nő

A másik jellemző tendencia, pontosabban állapot, a nők tartósan alacsony aránya. Hol kicsit nőtt, hol kicsit csökkent, de mindig nagyon alacsony volt.

A jelenlegi ciklusban a legmagasabb a nők aránya a rendszerváltás óta

A jelenlegi ciklusban a legmagasabb a nők aránya a rendszerváltás óta, így is mindössze 12 százalék. Ezzel jelenleg a világ 156-158. helyén állunk. Ha ez megnyugtat valakit, van nálunk rosszabb helyezésű európai ország is: Liechtenstein, közvetlenül utánunk.

Mi okozta a legnagyobb meglepetést?

"Számítottunk arra, hogy öregszik a magyar Parlament, de hogy jelenleg egyetlen harminc év alatti képviselő legyen csak, arra nem" - mondta a kutató. A rendszerváltáskor még 39 harminc év alatti képviselő ült a Parlamentben. Itt nem is az arányok érdekesek, hanem önmagában ez a két szám.

Jelenleg egyetlen harminc év alatti képviselő van

"A rendszerváltás hajnalán nagyon sok reménnyel és tervekkel teli, tettrekész és szépnek tűnő fiatal párt és politikus jelent meg a kínálati oldalon. Érdemes lenne egyszer végignézni a pártok egyéni és pártlistáját is minden választási ciklusra, hogy a kínálatból tűntek-e el a harminc év alattiak vagy valamilyen okból már nem szavazunk harminc év alatti jelöltekre" - tette fel a kérdést Bátorfy Attila.

Könnyen használható vizualizáció

Az elején még az volt az elképzelés, hogy egy hosszú elemző cikket készítenek tele grafikonokkal. Ám a munka során kialakult, hogy emberek és a hozzájuk rendelhető információk egyszerű arányokkal és kevés szöveggel is ábrázolhatók, hiszen a legtöbb róluk szóló információ valamilyen demográfiai kategória.

Magyarországon ilyet eddig még nem csinált senki

Egy alakzat, esetünkben egy négyzet, egyetlen embert jelent. Ezt az egyébként mindenki által könnyen használható mintát töltöttük meg tartalommal és dizájnnal. Az ujjbegy huzogatásával is kezelhető az interakció. Ezt először a brit Skynews alkalmazta tavaly szeptemberben, A csapat köszöni a segítséget Carmen Aguilar Garcíának.

Az interaktív infografikát itt találja.

XS
SM
MD
LG