Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leszboszi tragédia – mi lesz a menekültekkel?


Egy pár ül az út szélén a leszboszi Moria tábor leégése után.
Egy pár ül az út szélén a leszboszi Moria tábor leégése után.

Menedékkérők ezrei lettek hajléktalanok, miután szeptember 9-én kigyulladt és porig égett Görögország legnagyobb befogadótábora. A hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek, többen a menekültügyi rendszer reformját követelik. A lángok nem először csaptak fel.

„Mit tegyünk most? Hová menjünk?”- kérdezte az afgán származású Mahmut, miközben barátja két gyermekét kereste.

Nincs egyedül, hiszen órákkal azután, hogy 35 menekült koronavírus tesztje lett pozitív, tűz ütött ki a Moria táborban. Az emberek a közeli olajfa mezőkre menekültek a tűz elől, így senki sem sérült meg.

Míg az uniós országok, Németországtól Norvégiáig, az uniós vezetőkkel együtt támogatásukat fejezték ki és segítséget ajánlottak, addig görög tisztségviselők a migránsok egy csoportját okolták a tűzesetért.

Notis Mitarachi migrációs és menekültügyi miniszter például azt mondta, a menedékkérők a pozitív tesztek után bevezetett karanténra reagáltak gyújtogatással.

Moria, a földi pokol

Szerdára virradó éjjel újabb tűz ütött ki, a Moria befogadótábor földi pokollá vált, a lángok szinte mindent felemésztettek, csak kiégett sátrak és konténerek maradtak utána. A legtöbb menekült a kikötőbe tartó út mellett vesztegelt.

„Mindenünket elveszítettük a tűzben. Semmim sincs, és még azt sem tudjuk, hogy hol fogunk aludni”- folytatta a kongói származású Cornille Ndama.

Közös uniós programot sürgetnek

A túlzsúfolt táborban mintegy 12 ezren laktak, négyszer annyian, mint ahány főre eredetileg tervezték a befogadóközpontot. A fedél nélkül maradt menekültek közül 3500-an a közeli kikötőben álló kompon kaptak menedéket, a görög migrációs és menekültügyi miniszter beszámolója szerint pedig további két hajót biztosítanak majd.

“Sürgősen szükségünk van egy közös befogadási programra a lehető legtöbb uniós ország bevonásával, valamint egy közös uniós menekültügyi és migrációs politikára” - mondta Michael Roth európai ügyekért felelős német miniszter.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szimpátiáját fejezte ki, hozzátéve: “Elsődleges célunk a menedék nélkül maradtak biztonsága.”

Eközben szerte Németország tüntettek azért, hogy országuk fogadja be a leszboszi menekülteket, Norvégia pedig 50 szíriai befogadására tett ajánlatot.

XS
SM
MD
LG