Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin 1,5 milliárd dolláros hitelt ad Lukasenkának


Szocsiba ment Putyinnal tárgyalni a 26 éve hatalomban lévő belarusz vezető.
Szocsiba ment Putyinnal tárgyalni a 26 éve hatalomban lévő belarusz vezető.

Putyin besegített belarusz kollégájának, majd bejelentette, hogy nem kéne külföldi országoknak beavatkozniuk, a belarusz embereknek egyedül kell úrrá lenniük a helyzeten.

Aljakszandr Lukasenka hétfőn Szocsiban tárgyalt Putyinnal. A Szabad Európa belarusz szolgálata szerint eredményesen, Lukasenkáék 1,5 milliárd dolláros (450 milliárd forintos) hitelt kapnak Oroszországtól.

Miközben Oroszország egyre nyíltabban a hóna alá nyúl a megingó hatalmú belarusz vezetőnek, Putyin azt hangsúlyozta a találkozó után, hogy a belarusz embereknek egyedül maguknak, minden külföldi beavatkozás nélkül kell úrrá lenniük a mostani politikai válságon. A mostani hitel egy része egyébként a korábbi, Orországtól kapott hiteleik törlesztésére megy majd.

A helyi ellenzék vezetője Tyihanovszkaja viszont azt üzente, hogy ezt a kölcsönt nem a belaruszok fogják visszafizetni, hanem Lukasenka. Emellett biztos benne, hogy az oroszok nem arra költenék az adórubeleiket, hogy abból verjék a belarusz embereket.

Nagyon kellett már neki az orosz segítség

Oroszország és Belarusz 1999 óta államszövetséget alkot, de Putyin jó ideje dolgozik azon, hogy tovább erősítse az orosz befolyást a nyugati szomszédja felett.

Bár Aljakszandr Lukasenkát alapvetően oroszbarát politikusnak tartják, sokáig igyekezett önállóbb maradni. Azonban az augusztusi csalásgyanús választás utáni tüntetések, a nyugati szankciók és a COVID-járvány miatti gazdasági visszaesés miatt erősen meggyengült a pozíciója.

A hétvégén is tízezrek tüntettek ellene, többek közt azt skandálva Lukasenkának, hogy "patkány vagy" és újra a lemondását követelve. Ezzel párhuzamosan az eddig sem visszafogott belarusz rendőrség még keményebben lépett fel a tüntetők ellen.

Vasárnap ráadásul a keleten bevettebb taktikára váltottak, és már nem feltétlenül a rendőrök verték és rabolták el a tüntetőket. Botokkal felfegyverkezett, rendőrségi vagy katonai egyenruhát nem viselő, eltakart arcú férfiak támadtak a felvonuló nőkre, többeket szintén jelzés nélküli mikrobuszokba tuszkoltak, és ismeretlen helyre vittek.

Keleten ismerős módszer

Korábban hasonló taktikát alkalmazott az 2014-es ukrajnai tüntetések idején Viktor Janukovics szintén oroszbarát kormánya: itt a tituskinak nevezett, sima bűnözők, katonák és rendfenntartók közül toborzott, egyenruha nélküli verőemberekre bízták a piszkos munkát, azaz a tiltakozók végigverését és letartóztatását.

De például Oroszországban is gyakori, hogy "kozákok", focidrukkerek, hagyományőrző csoportok és hasonlók verik szét brutálisan a kormány ellen tüntetőket. A civil ruhába bújtatott verőembereknek az az egyik fő előnye, hogy nem lehet már a képek alapján azonnal megmondani, hogy biztosan a kormány szervezésében történt az erőszak.

Így vertek szét a belarusz rendőrök egy útjukba kerülő autót
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:27 0:00

Magyarországon is volt a közelmúltban olyanra példa, amikor hivatalosan véletlenül arra járó, kopasz civilek csoportja erőszakkal segítette a kormány céljait. Nem olyan rég egy szervezettnek tűnő, kizárólag büntetett előéletű tagokból álló csoport akadályozta meg az MSZP politikusát erővel abban, hogy leadhassa a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kérelmét.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG