Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: lassan megtelnek az első körben kijelölt járványkórházak


Madridban egy pincér áll maszkban egy étterem teraszán vendégre várva.
Madridban egy pincér áll maszkban egy étterem teraszán vendégre várva.

Nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe - mondta az országos tisztifőorvos. A hétvégén újabb 33 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt, és 1474 új fertőzést regisztráltak Magyarországon.

Magyarországon és a világ több országában is megugrott az azonosított, Covid-betegek száma. A hivatalos kormányzati portál szerint 31 060-re nőtt az aktív fertőzöttek száma, szombatról vasárnapra 1474 új esetet diagnosztizáltak. 1712 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 179-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 1142 ember halt meg a vírus miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arra figyelmeztetett, hogy nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk.

Szigorúbban büntethetik a szabályok megsértését

A vírus közösségi terjedésének megfékezése érdekében a nyilvános helyiségekben (üzletek, hivatalok, tömegközlekedési eszközök) továbbra is kötelező a maszkviselés, a szórakozóhelyek pedig csak este 10 óráig tarthatnak nyitva. A maszk- és karanténszabályokat megsértőket pénzbírsággal büntethetik, ennek összegét a közeljövőben emelhetik a parlament elé került javaslatok szerint.

Müller Cecília rádiónyilatkozata szerint a koronavírus-járványt súlyosbíthatja az azzal párhuzamosan beköszöntő influenzaszezon is. Az influenza elleni védőoltást ingyenesen lehet igényelni a háziorvosoknál.

Az országos tisztifőorvos elmondása szerint lassan betelnek a koronavírus-betegek ellátására első körben kijelölt kórházak, ezért azokban megemelték az ágyak, és ehhez rendelve a szükséges eszközök számát is. A második vonalbeli intézmények közül is már néhány részt vesz a betegek gyógyításában, és folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók átvezénylése.

Kijárási tilalom 9 francia nagyvárosban

Európán belül továbbra is Spanyolországban és Franciaországban a legmagasabb a fertőzésszám, mindkét országban az egymilliót közelíti a megbetegedések száma, a halálos áldozatoké 33 ezer feletti.

Franciaországban kilenc érintett nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) szombat éjféltől (ezt később hat hétre hosszabbíthatják) kijárási tilalmat rendeltek el. Ezt később hat hétre meghosszabbíthatják. Este 9 és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét.

Ez a rendszer hasonlít a tavaszi általános karanténhoz: a nagyvárosokban este 9 óra utcán utcára lépőknek előzetesen ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen megjelölik a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában vagy este 9 óra után indokolatlan lakhelyelhagyás esetén a rendőrök 135 euróra (mintegy 50 ezer forint) büntethetik a szabályszegőket, de visszaesők esetében hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

Csehországban szinte minden bezárt

A kelet-közép-európai régióban Csehországban volt szükség hasonlóan szigorú intézkedések bevezetésére. Szombaton a cseh hatóságok 8 713 új esetet regisztráltak, ezzel a teljes fertőzésszám 168 827-re nőtt, a halálesetek száma pedig 1 352-re.

Csehország teljes területén lezárták a tornatermeket, uszodákat, mozikat, színházakat és más kulturális intézményeket. November 3-ig zárva tartanak a szórakozóhelyek, az éttermek pedig csak elvitelre szolgálhatják ki a vevőket. Az óvodákon kívül már minden oktatási intézményben távoktatás működik.

Mentőautók várakoznak egy Covid-betegeket ellátó kórháznál Moszkvában.
Mentőautók várakoznak egy Covid-betegeket ellátó kórháznál Moszkvában.

Az Egyesült Államok és Irán

Világszerte már több mint 39 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 1 108 785. A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol már átlépte a 8 milliót a fertőzöttek száma, 219 285-en haltak meg, és több mint 3 millióan meggyógyultak.

Iránból a hétvégén szintén a járvány súlyosbodását jelentették, itt a halálos áldozatok száma átlépte a 30 ezret. Az iráni egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg is 4 721 beteget ápolnak kórházban életveszélyes tünetekkel. A perzsa államban február óta több mint félmillió megbetegedést regisztráltak, ennek ellenére a kormány egyelőre nem volt hajlandó lezárásokat bevezetni. Ennek egyik oka, hogy tartanak a karantén gazdasági következményeitől, ami súlyosan érintené a nemzetközi szankciók miatt egyébként is meggyengült iráni gazdaságot.

Ausztráliában enyhítenek a szabályokon

Ausztrália egyike azon kevés országnak, ahol már enyhítik a járványügyi óvintézkedéseket. Vasárnap, 100 nap után feloldották a kijárási tilalmat Melbourne városában, miután hosszú időn keresztül csökkent az új fertőzések száma.

Érvényben maradnak azonban egyéb korlátozások, továbbra is zárva kell tartaniuk például az éttermeknek és szórakozóhelyeknek.

XS
SM
MD
LG