Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sortűzzel fenyegetik a belarusz tüntetőket, mégis folytatják


A választási eredmények elleni tüntetés Minszkben 2020. október 18-án.
A választási eredmények elleni tüntetés Minszkben 2020. október 18-án.

​​​​​​​A rendőrség pár napja bejelentette, hogy akár éles lőszert is bevethetnek a tiltakozók ellen, mégis ezrek vonultak az utcára vasárnap újra Belaruszban. 11. hete tartanak a tömegdemonstrációk.

"Nézzetek ki az ablakon, ne a tévét nézzétek!" - kántálta a tiltakozó tömeg vasárnap. Ezzel arra utaltak, hogy az államilag felügyelt média megpróbálja alábecsülni a tüntetések méretét, jelentőségét és békés jellegét Belaruszban.

Kemény hangú közleményben figyelmeztette előre a tiltakozókat a belarusz belügyminisztérium pár nappal ezelőtt: „A tüntetések jobbára mind Minszkbe tolódtak át, szervezettek és különösen radikálisak lettek. Emiatt a Belügyminisztérium egységei és a belföldi alakulatok nem hagyják el az utcákat, és amennyiben szükséges, különleges felszerelést és katonai fegyvereket is bevetnek” – szólt a belügy közleménye.

A tüntetők vasárnap ennek ellenére békésen vonultak Minszk központjában, az emberek a korábban betiltott piros és fehér zászlót lengették.

Újabb letartóztatások voltak

A hatóságok blokkoltak néhány utat Minszkben, és a tüntetés kezdetén azonnal elkezdték a résztvevők letartóztatását a fővárosban és más településeken is. A helyszínen készült fotók azt mutatják, hogy a helyszínen megjelent több páncélozott jármű és vízágyú is.

A tüntetők eddig rendre békésen tiltakoztak, azonban a rendőrség többször erőszakkal oszlatta fel a gyűléseket: eddig elsősorban gumibotot, könnygázt és vízágyúkat használtak, sok esetben pedig civilnek álcázott karhatalmisták támadtak a tüntetőkre. Ez történt például azzal a férfivel, aki virágokat osztogatott a tüntetőknek, ezért maszkos ismeretlenek elrángatták és összeverték. A róla készült videó tanúsága szerint súlyos sérüléseket szenvedett.

Virágot osztogatott, összeverték a rendőrök
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:14 0:00

A tüntetéseken való részvétel miatt rengeteg embert letartóztattak, csak a múlt hétvégén 713 embert vitt el a rendőrség.

A halálos fegyverrel való fenyegetés ellenére a héten ismét nagyszabású tüntetések szerveződtek. Szombaton már tartottak egy kisebb tüntetést, nagyrészt nők részvételével. A rendőrség ezt is feloszlatta. Lőfegyvert nem használtak, de mintegy 30 résztvevőt letartóztattak.

Nagymama-felvonulás: esernyővel a paprikaspray ellen Belaruszban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:26 0:00

Általános sztrájk is szerveződik

Belaruszban az augusztus 9-i elnökválasztások óta folynak a tiltakozások, amely után az ellenzék és a külföldi megfigyelők szerint az eredmények meghamisításával jelentette be győzelmét Aljakszandr Lukasenka. Az ellenzék szerint a szavazatok többségét Szvjatlana Cihanouszkaja szerezte meg, akit a választások után Belarusz elhagyására kényszerítettek.

Az Európai Unió pár nappal ezelőtt szankciókat vezetett be Lukasenka és kormánya ellen, megtiltják több, választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős képviselő beutazását az Unióba, és befagyasztják az érintettek uniós területen lévő forrásait.

A tüntetések mellett Belaruszban általános sztrájk is szerveződik, ha Lukasenka nem távozik a hatalomból.

Szvjatlana Cihanouszkaja a Telegram csevegő alkalmazás titkosított csatornáján azt írta: „október 26-án az összes vállalkozás részvételével országos sztrájk indul, az összes utat lezárjuk, összeomlik a kereskedés az állami üzletekben. 13 napja van (Lukasenkának), hogy eleget tegyen három feltételnek. Nekünk 13 napunk van a felkészülésre. Közben pedig a belaruszok folytatják a békés tiltakozást”.

XS
SM
MD
LG