Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belarusz ellenzék Lukasenkának: Vagy lemond vagy általános sztrájk jön


„Nagymamák a néppel” – ellenzéki támogatók, főleg nyugdíjasok vonulnak fel Minszkben elutasítva az elnökválasztás eredményét, 2020. október 12-én.
„Nagymamák a néppel” – ellenzéki támogatók, főleg nyugdíjasok vonulnak fel Minszkben elutasítva az elnökválasztás eredményét, 2020. október 12-én.

A fokozódó rendőri erőszak és a fegyverrel való fenyegetés miatt bekeményít a belarusz ellenzék. Ultimátumot intéztek Aljakszandr Lukasenkahoz, amelyben követelik, hogy napokon belül távozzon a hatalomból.

12 napon belül távozzon Aljakszandr Lukasenka , különben országos sztrájkkal szembesülhet – erre figyelmeztette a vitatott tisztaságú választás után hatalomra jutott elnököt Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető.

Ha október 25-ig nem tesz eleget követeléseinknek, az egész ország békésen az utcára vonul” – közölte október 13-i nyilatkozatában a Litvániába menekült Cihanouszkaja, aki férje letartóztatása után vállalta magára a fő ellenzéki elnökjelölt szerepét.

13 nap mindkét oldalnak a felkészülésre

A politikus a 26 éve kormányzó Lukasenka távozása mellett azt is követelte, hogy engedjék szabadon az összes politikai foglyot és szüntessék be a tüntetők elleni erőszakot.

Október 26-án az összes vállalkozás részvételével országos sztrájk indul, az összes utat lezárjuk, összeomlik a kereskedés az állami üzletekben. 13 napja van, hogy eleget tegyen három feltételnek. Nekünk 13 napunk van a felkészülésre. Közben pedig a belaruszok folytatják a békés tiltakozást” – írta Szvjatlana Cihanouszkaja a Telegram titkosított csevegőalkalmazás egyik csatornáján megjelent nyilatkozatában.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztások óta folynak a tiltakozások az ellenzék szerint elcsalt választás miatt.

Szvjatlana Cihanouszkaja hívei szerint valójában ő nyerte a választásokat. Az Európai Unió és az Egyesült Államok nem ismerte el legitim vezetőnek a 66-éves Lukasenkát, akit az Unió október 12-én szankciókkal is sújtott.

Nagymama-felvonulás: esernyővel a paprikaspray ellen Belaruszban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:26 0:00

Az EU Moszkván keresztül is próbál nyomást gyakorolni

Egy nappal később az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrel telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és megerősítette: az Unió támogatja, hogy a belaruszok „új, szabad, tiszta és külső befolyásolástól mentes” választásokon döntsenek a vezetőjükről.

Borrel emellett sürgette a Belarusszal vízummentes utazást és letelepedést lehetővé tévő államszövetséget alkotó Oroszországot: „támogassa a jelenlegi és következő ENSZ-elnökséget és a Belaruszon belüli, különösen szükséges nemzeti párbeszéd elősegítésében”.

Vészjósló rendőrségi fenyegetés: halált okozó fegyvert is bevethetnek

Cihanouszkaja ultimátuma egy nappal azután jelent meg, hogy a rendőrség október 11-én országszerte több, mint 500 embert tartóztatott le.

Október 12-én az OMON rohamrendőrség brutális módon állította le Minszkben a nyugdíjasok menetét. Több embert megvertek és letartóztattak. Ugyanezen a napon egy belügyi illetékes kilátásba helyezte, hogy a rendőrség „szükség esetén halált okozó fegyvereket is bevethet” a tüntetők ellen.

Cihanouszkaja: "Keményebbek leszünk"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:14 0:00

Szvjatlana Cihanouszkaja egyik tanácsadója azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy az ultimátum válasz a halált okozó fegyverrel való fenyegetésre és a fokozódó rendőri erőszakra.

Lukasenka először hallani sem akart az ellenzékkel való párbeszédről. Október 10-én azonban ellátogatott egy KGB-börtönbe és ott őrizetben tartott aktivistákkal, köztük Viktar Babarikával, egy júliusban őrizetbe vett és az elnökválasztáson való indulástól eltiltott politikussal beszélt.

A BelTA állami hírügynökség szerint Lukasenka a javasolt alkotmánymódosításról és a politikai válság megoldását célzó reformokról beszélt. Bírálói azonban ezt időhúzásnak minősítették.

Másnap a hatóságok bekeményítettek a tüntetőkkel szemben, például vízágyúval és fénygránátokkal oszlatták a tömegeket. Ennek nyomán több tucat ember megsebesült, több száz tüntetőt pedig őrizetbe vettek.

Cihanouszkaja szóvivője, Anna Kraszulina az AP hírügynökségnek elmondta, hogy az ultimátumot az ország összes hivatalos szervének elküldték. „Döntést hoztunk a határozottabb fellépésről” – tette hozzá.

Az AP, Interfax, Reuters, és AFP közreműködésével.
XS
SM
MD
LG