Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra letartóztatták az ismert belarusz kosárlabdázót


Aljena Leucsanka csapata Oroszország elleni győzelmét ünnepli a 2010. évi női FIBA világbajnokságon, Karlovy Vary-ban.
Aljena Leucsanka csapata Oroszország elleni győzelmét ünnepli a 2010. évi női FIBA világbajnokságon, Karlovy Vary-ban.

Mégsem szabadulhat Aljena Leucsanka. A belarusz sportoló hivatalosan 15-én töltötte le a szeptemberben kiszabott szabadságvesztést, de ismeretlen okból mégsem távozhatott, további három napig maradnia kell.

A sportoló édesapja, Scsiapan Leucsanka a Szabad Európának azt mondta, lányára több tucat támogató várt a börtön előtt, ahonnan ma kellett volna távoznia, de további 72 órás előzetes letartóztatásba helyezték lányát.

Aljena Leucsankát szeptember 30-án 15 napos börtönbüntetésre ítélte a minszki bíróság, miután bűnösnek találták nyilvános összejövetelekre vonatkozó szabályok megsértéséért. Leucsankát a repülőtéren vették őrizetbe, amikor orvosi kezelés céljából szerette volna elhagyni az országot.

Belarusz egyik legismertebb sportolója kosárlabdázott a válogatottban, valamint az orosz Szuperligában, és a WNBA-ben, az Észak-amerikai női profi kosárlabda-bajnokságban is játszott már.

Nem ő az egyetlen, több sportolóra is 10-15 napos szabadságvesztést szabtak ki az Aljakszandr Lukasenka lemondását követelő tüntetések támogatása miatt.

Augusztusban csaknem 350 belarusz sportoló és egyesület nyílt levélben követelte Aljakszandr Lukasenka távozását, az augusztus 9-i vitatott választás eredményének megsemmisítését, és a tüntetéseken részt vevők szabadon engedését.

XS
SM
MD
LG