Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz hírszerzés: lehet, hogy a Nyugat mérgezte meg Navalnijt


Alekszej Navalnij lábadozása idején Berlinben 2020. október 6-án.
Alekszej Navalnij lábadozása idején Berlinben 2020. október 6-án.

Az orosz hírszerzés főnöke szerint lehet, hogy a nyugati titkosszolgálatok mérgezték meg Alekszej Navalnijt, hogy így adjanak lendületet az orosz ellenzéknek. A belügy viszont úgy gondolja, hogy csak hasnyálmirigy-gyulladása volt.

Ellentmondásos nyilatkozatokat tettek különböző orosz tisztségviselők Alekszej Navalnij Kreml-kritikus orosz ellenzéki politikus megmérgezésével kapcsolatban. Volt, aki azt sugallta, hogy a nyugati titkosszolgálatok állnak a támadás mögött, más pedig úgy vélte, elképzelhető, hogy csak akkut hasnyálmirigy-gyulladása van.

Navalnij: "Nincs fájdalom, csak távozik belőled az élet"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:24 0:00

Lehet a Nyugat volt vagy csak beteg

A RIA Novoszti orosz hírügynökség november 6-án tett közzé egy interjút az orosz külföldi hírszerző szolgálat vezetőjével, Szergej Nariskinnal, aki azt mondta, szerinte a nyugati titkosszolgálatok is képbe jöhetnek, ha Alekszej Navalnij megmérgezéséről van szó.

Nariskin úgy vélte, hogy a nyugati szolgálatok „így akartak új lendületet adni a megfeneklett ellenzéki mozgalomnak Oroszországban”. Az orosz belügy szibériai minisztériuma viszont azt nyilatkozta, az is elképzelhető, hogy egyszerűen hasnyálmirigy-gyulladása volt Navalnijnak, azért lett rosszul.

A Navalnij-ügy

Alekszej Navalnij, az orosz kormánnyal szemben kritikus politikus, augusztus végén került Oroszországban kórházba, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Nem sokkal ezután Németországba menekítették, felmerült ugyanis a gyanú, hogy az orosz kormány mérgezte meg őt.

Az eset óta több független laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzéki politikust egy, a novicsok-méregcsaládba tartozó idegméreggel mérgezték meg. A novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki, és több olyan korábbi merényletnél is kimutatták a jelenlétét, amelyeket a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat követhetett el.

A Kreml kezdettől fogva tagadja, hogy köze lenne Alekszej Navalnij rosszullétéhez, sőt azt is kétségbe vonják, hogy biztosan megmérgezték-e az ellenzéki politikust.

XS
SM
MD
LG