Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml nagyon nem szeretné, de Alekszej Navalnij mindenáron visszatérne


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és családja.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és családja.

A mérgezéses tünetei miatt Németországban kezelt orosz ellenzéki politikus szerint az orosz hatóságok mindenáron megpróbálják majd megakadályozni, hogy hazatérjen, de ő eltökélt.

Vlagyimir Putyin legismertebb bírálója azt állítja, hogy az orosz kormány minden eszközzel megpróbálja majd megakadályozni, hogy visszatérjen az országba, ő azonban ennek ellenére nem tett le arról, hogy hazatérjen. Az ellenzéki politikus az amerikai CBS csatornának adott interjút, amelyben egyebek között arról is beszélt, hogy feltett szándéka pár hónapon belül visszatérni a hazájába, és ott folytatni a korrupció elleni harcot, ahol abbahagyta.

A vizesüvegen lehetett a méreg

Alekszandr Navalnij Berlinben állt a CBS 60 Minutes című műsorának kamerái elé, a férfi még mindig a német fővárosban lábadozik, ahová azután szállították, hogy augusztusban rosszul lett egy szibériai kampánykörúton. A férfi szervezetében, és a szibériai hotelszobájából származó vizesüvegen is kimutatták a novicsok méregcsaládba tartozó idegmérget. A méreg nyomait több független labor és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálata is megerősítette.

Az orosz ellenzéki politikus elmondta a CBS-nek, hogy minden nap jár rehabilitációra, de kicsit fásultnak érzi magát, a teste ugyanis elvesztette a rugalmasságát. Szerinte magán a vizesüvegen lehetett a méreg, és nem belül, az ásványvízben. A politikus kampánycsapatának a tagjai azt állítják, hogy begyűjtötték a hotelszobában található üvegeket, miután megtudták, hogy a férfi augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton.

Navalnij az USA-tól is lépéseket várna

A múlt héten hat magas rangú orosz tisztségviselőt és egy állami laboratóriumot is szankciókkal sújtott az EU és az Egyesült Királyság Alekszej Navalnij feltételezett megmérgezése miatt. A személyekre beutazási tilalom vonatkozik és befagyasztják az EU területén található bankszámláikat. Az EU október 15-én jelentette be, hogy kik azok a személyek, akiket felelősnek tartanak az orosz ellenzéki politikus megmérgezéséért, valamint melyik az a szervezet, amelyik a gyanú szerint részt vett az idegméreg előállításában.

A szankcionált személyek között van Alekszander Bortnyikov, az orosz belföldi titkosszolgálat (FSZB) feje, Szergej Kirijenko az elnöki iroda minisztere, és Szergej Menyajlo, Vlagyamir Putyin elnök meghatalmazott képviselője is. A tisztségviselők mellett az EU még az orosz Állami Szerveskémiai Kutató- és Technológiai Intézet ellen is szankciókat vezet be, amely a szovjet időkben azt az idegmérget kifejlesztette, amit Navalnij szervezetében is kimutattak.

Navalnij elismerését fejezte ki, amiért Németország és Franciaország az élen járt a szankciók bevezetésének szorgalmazásában. Azt is megjegyezte azonban, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem lépett, és utalt rá, hogy szerinte az amerikaiknak is el kéne szánni magukat valami hasonló intézkedésre.

Az orosz ellenzéki politikus szerint a 21. században „kiemelten fontos, hogy mindenki – beleértve az Egyesült Államok elnökét is, sőt talán elsősorban éppen őt – határozottan a vegyi fegyverek használata ellen legyen.” Navalnijnak továbbra is az a meggyőződése, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök áll a megmérgezése mögött. „Úgy gondolom Putyin azért is használt vegyi fegyvert, hogy egyszerre megöljön engem és közben megfélemlítsen másokat is.”

A politikus csak a családját félti

Dimitrij Peszkov a Kreml szóvivője úgy reagált Alekszandr Navalnij vádjaira, hogy azok alaptalanok és elfogadhatatlanok. A szóvivő az EU és az Egyesült Királyság szankcióit „Oroszország elleni, tudatos, barátságtalan" lépéseknek nevezte, amelyek ártanak a Moszkvával meglévő kapcsolatoknak. Peszkov ellenlépéseket is kilátásába helyezett.

Alekszandr Navalnij azt mondta a CBS-nek, hogy nem fél, a családját azonban félti. Az orosz ellenzék vezéralakja szerint minden politikusnak „nagyon hasznos” lenne, ha egyszer megtapasztalnák, milyen egy halálközeli élmény. „Még inkább emberivé váltam, miután szembenéztem a halállal” – fogalmazott Navalnij. A politikus továbbra is a német kormány felügyelete alatt áll, mivel egy újabb merénylettől tartanak. Az orosz hatóságok határozottan tagadják, hogy közül lenne a Navalnijjal történtekhez, és azzal vádolják a nyugati sajtót, hogy dezinformációs kampányt folytat.

XS
SM
MD
LG