Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat oroszt és a mérget fejlesztő labort is szankcionálja az EU a Navalnij-ügyben


Alekszander Bortnyikov az FSZB orosz titkosszolgálat feje 2018-ban
Alekszander Bortnyikov az FSZB orosz titkosszolgálat feje 2018-ban

Hat magas rangú orosz tisztségviselőt és egy állami laboratóriumot is szankciókkal sújt az EU és az Egyesült Királyság Alekszej Navalnij feltételezett megmérgezése miatt. A Wagner Csoport mögött álló orosz üzletembert is kitiltják az Unió területéről.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság hat vezető orosz tisztségviselő és egy állami laboratórium ellen vezet be szankciókat. A személyekre beutazási tilalom vonatkozik és befagyasztják az EU területén található számláikat. Az EU és a britek az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen idegméreggel elkövetett feltételezett merényletkísérlet miatt döntöttek a szankciók bevezetése mellett.

A titkosszolgálat feje is listára került

Az EU október 15-én jelentette be, hogy kik azok a személyek, akiket felelősnek tartanak Navalnij megmérgezéséért, valamint melyik az a szervezet, amelyik a gyanú szerint részt vett a novicsok-családba tartozó idegméreg előállításában. A szankcionált tisztségviselők:

  • Alekszander Bortnyikov, az orosz belföldi titkosszolgálat (FSZB) feje,
  • Alekszej Kirivorucsko és Pavel Popov helyettes védelmi miniszterek,
  • Szergej Kirijenko az elnöki iroda minisztere,
  • valamint Szergej Menyajlo, Vlagyamir Putyin elnök meghatalmazott képviselője a Szibériai szövetségi körzetben.

A tisztségviselők mellett az EU még az orosz Állami Szerveskémiai Kutató- és Technológiai Intézet ellen is szankciókat vezet be, amely a szovjet időkben azt az idegmérget kifejlesztette, amit Navalnij szervezetében is kimutattak.

Szergej Szkripal volt orosz kém 2018-as megmérgezése után az EU-nak majdnem egy évébe telt, hogy szankcionálja az akcióban résztvevő ügynököket. A Navalnij-ügyben ennél jóval hamarabb ellenlépések születtek.

A britek is beálltak az EU mögé

A bejelentést követően nem sokkal az Egyesült Királyság is bejelentette, hogy ők is alkalmazzák az Unió által kivetett szankciókat, amire a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov úgy reagált, hogy „egy tudatosan meghozott barátságtalan lépés Oroszországgal szemben”, amely árt a Moszkvával meglévő kapcsolatoknak. A szóvivő ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Az EU ezzel párhuzamosan tiltólistára tett egy Kreml-közeli üzletembert, a „Putyin szakácsaként” ismert Jevgenyij Prigozsint is, ellene a líbiai polgárháborúban vállalt szerepe miatt vetnek ki szankciókat. Prigozsint azzal vádolják, hogy támogatja a Wagner Csoport nevű zsoldosszervezetet, és ezzel „aláássa Líbia békéjét és stabilitását”. Az orosz zsoldosok Líbia mellett Szíriában és Afrikában is aktívak. Sokan azt gyanítják, hogy valójában Prigozsin vezeti a Wagnert, amely inkább tekinthető az orosz hadsereg egy ágának, mint önálló zsoldosseregnek.

A németek és franciák sürgették a szankciókat

Az EU-n belül egyébként Franciaország és Németország volt a fő szószólója az orosz tisztségviselők és a kémiai kutatóintézet elleni szankciók bevezetésének. Német, francia és svéd független laboratóriumok után a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősítette, hogy Alekszej Navalnijt a novicsok-méregcsaládba tartozó idegméreggel mérgezték meg. A brit hatóságok a novicsok jelenlétét mutatták ki 2018-ban Salisbury-ben, a Szergej Szkripal elleni merényletkísérlet után is.

A németek és a franciák úgy gondolják, hogy Oroszország elmulasztotta a vizsgálatot és a felelősségre vonást a Navalnij-ügyben. Alekszej Navalnij az orosz kormány hangos kritikusa, szerinte Vlagyimir Putyin rendelte el az ellene végrehajtott merényletet. Az orosz hatóságok határozottan tagadják a vádakat, és azzal vádolják a nyugati médiumokat, hogy dezinformációs kampányt folytatnak Navalnij betegsége kapcsán.

XS
SM
MD
LG