Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két hét börtönt kapott korábbi újságírónk, mert Lukasenka-ellenes gyűlésről tudósított


Aleh Hruzdzilovics tárgyalása Skype-on keresztül Minszkben, 2020. november 12-én.
Aleh Hruzdzilovics tárgyalása Skype-on keresztül Minszkben, 2020. november 12-én.

A 61 éves riporter 25 évig volt a Szabad Európa tudósítója, most illegális tüntetésen való részvétel miatt elzárták.

Aleh Hruzdzilovics ismert riportert 15 napos börtönbüntetésre ítélték, mert az Aljakszandr Lukasenka lemondását követelő egyik tömegtüntetésről küldött tudósítást.

Marina Jarohina, Minszk frunzei kerületi bíróságának bírája csütörtökön bűnösnek mondta ki a veterán újságírót, amiért október 25-én részt vett egy engedély nélküli tömegtüntetésen. A 61 éves riportert, aki korábban a Szabad Európa/Szabadság Rádió tudósítója volt, 15 napos elzárásra ítélték.

Több, mint egy tucat újságírót ítéltek el, mert a tüntetésekről tudósítottak

Hruzdzilovics ártatlannak vallotta magát és azt hangsúlyozta, hogy a Narodnaja Volja (a Nép akarata) nevű újság tudósítójaként volt jelen. A riporter elmondta, hogy PRESS (Sajtó) feliratú mellény volt rajta és nála voltak az újságíró-igazolványai is.

Ennek ellenére bűnösnek mondták és 15 más újságíróval immár ő is börtönbüntetését tölti, mert a többekhez hasonlóan tudósított az augusztus 9-i elnökválasztások után kirobbant tüntetésekről. Választási illetékesek szerint a szavazást Lukasenka nyerte, míg több tízezer tüntető szerint csalással őrizte meg hatalmát.

A Szabad Európának már augusztus óta nem dolgozhatott

Hruzdzilovics az egyik legismertebb belarusz újságíró. 25 éven át dolgozott a Szabad Európa helyi tudósítójaként. Azt követően, hogy a belarusz külügyminisztérium augusztusban nem volt hajlandó meghosszabbítani a Szabad Európa három másik tudósítója mellett az ő akkreditációját sem, kénytelen volt felfüggeszteni a nekünk való munkát. Azóta az ország független médiumainak dolgozik.

Hasonlóan járt Vlad Gridin, korábbi fotósunk is. Augusztus 29-én elvették az akkreditációját, onnantól pedig hivatalosan nem velünk, hanem a Tut.by belföldi portállal állt kapcsolatban.

Az ellenzék szerint elcsalt és a nyugat által el nem ismert augusztus 9-i elnökválasztások óta Minszkben és máshol szinte mindennaposak a Lukasenka-ellenes tiltakozások.

Lukasenka brutális fellépésre utasította embereit a tüntetőkkel szemben: a karhatalom többezer békés tiltakozót letartóztatott, megvert vagy más módon bántalmazott és a hatóságok külföldi újságírókat utasítottak ki.

November 4-én az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy a tüntetések letörése miatt szankciókat vezetnek be Lukasenka és 14 belarusz illetékes ellen.

XS
SM
MD
LG