Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orvosokat is letartóztattak Belaruszban


Tüntetők és karhatalmisták a belarusz fővárosban 2020. november 8-án.
Tüntetők és karhatalmisták a belarusz fővárosban 2020. november 8-án.

Ismét több ezren tüntetnek Minszkben a szabad választásokért. Szombaton könnygázzal és hanggránátokkal oszlatott a rendőrség. Egy emberjogi csoport szerint letartóztattak orvosokat, majd az ő elhurcolásukról tudósító újságírókat is.

Belaruszban 13. hete vonulnak az utcára a Lukasenka lemondását és a demokratikus választások kiírását követelő tüntetők. Az augusztus 9-i, vitatott választás óta minden vasárnap tartottak nagy megmozdulásokat. November 8-án már délelőtt elkezdődött a Menet a demokráciáért néven meghirdetett demonstráció.

A Szabad Európa tudósítása szerint Minksz központjában, ahol elkezdődött a gyülekezés, erős a rendőri jelenlét, néhány perccel a tüntetés kezdete után több embert le is tartóztattak. Az internetet és a mobilhálózatokat is korlátozták a belarusz fővárosban, és az utasok biztonságár hivatkozva lezárták a belvárosi metróállomásokat.

Sorozatos letartóztatások

Augusztus óta csaknem minden nap tüntettek a volt szovjet tagköztársaságban, nyomás alá helyezve az országot 26 éve irányító, teljhatalmú elnököt. A tüntetők szerint az augusztus 9-i választást elcsalták, hasonló véleményen vannak a nyugat-európai országok is, amelyek nem ismerték el a választás hivatalos eredményét.

Az eddig békés tüntetéseket a rendőrség többször erőszakkal oszlatta fel, a legutóbbi, november 1-i demonstráción 200 embert tartóztattak le, miután a rendfenntartók könnygázzal, hanggránátokkal és gumibotokkal támadtak a tömegre.

Orvosokat hurcoltak el

Szombaton is tartottak két tüntetést, az egyiket egészségügyi dolgozók szervezték. A Vyasna emberjogi csoport szerint, nem sokkal a vasárnapi megmozdulás előtt letartóztattak mintegy 60 orvost és más egészségügyi dolgozót, akik részt vettek a szombati megmozduláson. Minszkben szintén megtartották a már szokásossá vált szombati „nők felvonulását”, onnan a Vysana szerint legalább 14 résztvevőt elvittek a rendőrök.

A belarusz újságírószövetség szerint őrizetbe vettek két riportert is, amiért az orvosok tiltakozásáról tudósítottak, őket jelenleg a minszki Akrestsina börtönben tartják fogva. Rajtuk kívül még 14 újságíró lehet börtönben hasonló okokból országszerte.

Szjatlana Cihanouszkaja, aki a tüntetők szerint a választás valódi győztese volt, méltatta a tiltakozó orvosokat, és bírálta a fennálló rezsimet, amiért a járvány kellős közepén orvosokat börtönöznek be. A most bebörtönzött orvosok mellett több egészségügyi dolgozó is elveszítette az állását, amiért részt vettek a tiltakozásokban.

Lukasenka szerint atomhatalommá válik Belarusz

Lukasenka nyáron és tavasszal megpróbálta kisebbíteni a Belaruszt sújtó koronavírus-járvány súlyosságát, de később, november elsején arra kényszerült, hogy lezárja az ország határait, ahogy a közeli országokban is rendkívül súlyossá vált a járvány.

Cihanouszkaja szerint a kormány eltitkolja a járvány áldozatainak valós számát. Hivatalos adatok szerint szombaton 997 ember fertőződött meg új típusú koronavírussal, ez az eddigi legmagasabb napi esetszám. A kormányzati adatok szerint november 7-én hárman meghaltak, ezzel az áldozatok száma 1004-re nőtt, a teljes fertőzésszám pedig 105 283-ra.

Az ellenzéki vezető szintén bírálta Lukasenkát a litván határhoz közeli Asztravecben épülő atomerőmű miatt, amit a lakosság megkérdezése vagy beleegyezése nélkül kezdtek el építeni. Ez lenne belarusz első atomerőműve, de a projektet Litvánia kezdettől fogva aggódva figyelte a biztonsági és környezetvédelmi kockázatok miatt. Az erőművet november 7-én adták át hivatalosan, a megnyitóünnepségen Lukasenka azt mondta, „Belarusz atomhatalommá fog válni.”

Készült a Reuters és a dpa alapján.

XS
SM
MD
LG