Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Terrorellenes stratégiát készítenek elő az EU belügyminiszterei


Rendőrkutyával ellenőrizne kegy csokrot Bécsben, 2020. november 3-án.
Rendőrkutyával ellenőrizne kegy csokrot Bécsben, 2020. november 3-án.

Közös nyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió belügyminiszterei a terrorizmus ellen. A célok között szerepel a titkosszolgálatok szorosabb együttműködése, a szélsőséges propaganda elleni fellépés és a terroristák által titkosított csatornáinak ellenőrzése.

A közelmúltban, több európai nagyvárosban (Nizza, Bécs, Drezda), szélsőséges iszlamisták által elkövetett terrortámadásokra reagálva közös nyilatkozatot tettek közzé az EU tagállamainak belügyminiszterei.

A nyilatkozat aláírói vállalják egy új, uniós szintű terrorellenes stratégia elindítását, amely a merényletek megakadályozása mellett garantálja a szabadságjogok tiszteletben tartását is.

„Elkötelezettek vagyunk az európai társadalmak, emberek védelme mellet. Kitartunk a közös értékeink és az európai életmód védelmében. Megvédjük a társadalmaink sokszínűségét, és határozottan fellépünk az erőszak minden formája ellen, legyen szó etnikai, vallási, vagy másfajta előítéleten alapuló erőszakról”

– olvasható a pénteken aláírt nyilatkozatban.

Európai terrortámadások: mit lép az Unió?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:31 0:00

Korlátozhatják a titkosított internetes hálózatokat

A szöveg szerint, mivel a terrorszervezetek működése is átalakulóban van, újfajta módszerekre van szükség a terrorizmus elleni fellépéshez is.

A nyilatkozat vállalja többek között egy új online terrorellenes stratégia kidolgozását, hiszen ma a merényletek megszervezése és az elkövetők radikalizációja is nagyrészt az interneten történik.

Ennek részeként az Európai Tanácsnak meg kell fontolni a titkosított csatornák szigorúbb szabályozását. A nyilatkozat szerint

„lehetővé kell tenni, hogy a megfelelő hatóságok törvényesen gyűjtsenek digitális bizonyítékokat a titkosított hálózatokon, miközben megőrzik a szolgáltatások megbízhatóságát adtavédelmi szempontból.”

Sajtóhírek szerint több terrortámadás elkövetői is olyan titkosított kommunikációs csatornákat használtak, mint például a Whatsapp alkalmazás.

A drezdai és bécsi merényletek után a német és az osztrák kormány is felvetette a Whatsapp és a hasonló programok betiltását, amelyek nem rögzítenek adatokat a felhasználókról, így a nyomozók számára sem tudnak segítséget nyújtani. Szemben a legtöbb hagyományos online kommunikációs szolgáltatással, például az email-szolgáltatókkal és a közösségi oldalakkal.

A stratégia másik fontos eleme a szélsőséges propaganda elleni fellépés: a börtönökben folyó radikalizáció mellett a dokumentum az interneten terjedő, szélsőséges nézeteket hirdető tartalmakra koncentrál. Mint írja, a szólásszabadság tiszteletben tartása mellett biztosítani kell, hogy a közösségi oldalak és internetes tárhelyszolgáltatók ne adhassanak helyet az erőszakra buzdító tartalmaknak.

Ennek érdekében az év végéig egy uniós szintű jogszabály kidolgozását ígérik a belügyminiszterek. Ez a szolgáltatókat arra kötelezheti, hogy a felfedezésük után egy órán belül távolítsanak el bármilyen terrorizmust propagáló tartalmat.

„Az integráció kétirányú utca”

A közös nyilatkozat a fentiek mellett nagyobb fokú együttműködést ír elő a tagállami hatóságok és titkosszolgálatok között, és támogatja az uniós szintű rendőrség, az Europol megerősítését.

A jövőben, ez alapján könnyebben férhetnek hozzá a rendőri szervek egymás nyomozati anyagaihoz, a tagállami hírszerző szervek könnyebben gyűjthetnek adatokat az országhatárokon kívül is.

Az EU-határain belüli fokozott hatósági együttműködés mellett a közös nyilatkozat támogatja az EU külső határainak szigorúbb ellenőrzését is, valamint a szorosabb együttműködést az Unión kívüli országok terrorellenes szervezeteivel.

Bár a közös nyilatkozat közvetlen előzménye több, iszlamista indíttatású terrortámadás volt, a dokumentum csak egy helyen említi a szélsőséges muszlim ideológiát.

Aláírói hangsúlyozták, a stratégia célja nemcsak az iszlamizmus hanem minden más, terrortámadásokhoz ideológiát szolgáltató szélsőség elleni fellépés.

Ennek ellenére, a terrorellenes stratégia részeként említi a dokumentum a bevándorlók integrációját. A nyilatkozat szerint „az integráció kétirányú utca”, vagyis többségi társadalomnak egyenlő esélyeket kell teremteni a kisebbségek számára, akiknek szintén el kell fogadniuk „a demokratikus rendet és az európai országok törvényeit.”

Ebben a részben szerepel az is, hogy fel kell lépni az olyan szerveződések, köztük vallási szervezetek ellen, amelyek nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogi normákat.

XS
SM
MD
LG