Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem indítanak büntetőeljárást a magát felgyújtó orosz újságíró ügyében


Irina Szlavina temetésén készült kép.
Irina Szlavina temetésén készült kép.

A múlt hónapban önmagát felgyújtó orosz újságírónő ügyében a Nyomozó Bizottság megtagadta az öngyilkosság esetleges felbujtásának kivizsgálását. Irina Szlavina családjának ügyvédje szerint a nyomozók az elhunyt lelkiállapotát okolják tettének elkövetéséért.

Az orosz nyomozók úgy döntöttek, hogy nem indítanak büntetőeljárást annak az elhunyt újságírónak az ügyében, aki múlt hónapban állítólag azért gyújtotta fel magát, mert a hatóságok nyomozni kezdtek utána – közölte a család ügyvédje.

Irina Szlavina családjának ügyvédje a Kommerszant napilapnak november 16-án elmondta, hogy a Nyomozó Bizottság megtagadta az öngyilkosság esetleges felbujtásának kivizsgálását, amelyet kollégái, rokonai és a jogvédők is követeltek.

Alekszandr Karavajev ügyvéd idézte a nyomozókat, akik szerint semmi nem bizonyítja, hogy Szlavinát bárki is öngyilkosságra buzdította volna, inkább az a „valószínű, hogy lelkiállapota" miatt gyújtotta fel magát.

Halála előtt rajtaütésszerű házkutatást tartottak nála

Mint arról korábban beszámoltunk, mielőtt Irina Szlavina a nyizsnyij-novgorodi rendőrkapitányság épülete előtt október 2-án felgyújtotta volna magát, egy Facebook posztban azt írta: „Halálomért az Orosz Föderációt okoljátok”.

Egy nappal korábban Szlavina azt közölte, hogy a rendőrség átkutatta a lakását, és elkobozták számítógépét és lánya laptopját; valamint mobiltelefonokat és memóriakártyákat foglaltak le.

A Nyitott Oroszországgal hozhatták kapcsolatba az újságírót

Mint írta, a hatóságok arra kerestek bizonyítékot, hogy milyen kapcsolatban áll az ellenzéki, Nyitott Oroszország csoporttal.

A szervezet ügyvezető igazgatóját, Andrej Pivovarovot szeptemberben vették őrizetbe, előre be nem jelentett nyilvános tömegrendezvény megszervezésével vádolják.

Az orosz hatóságok a Nyitott Oroszországot úgynevezett „nemkívánatos” szervezetnek tartják nyilván, a csoportot és annak vezetőit a rendőrség többször is vegzálta.

Készült a Kommerszant jelentései alapján.

XS
SM
MD
LG