Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden harmadik tesztelt magyar fertőzött


Egy orvos átölel egy koronavírussal fertőzött beteget egy kijevi kórházban, 2020. november 25.
Egy orvos átölel egy koronavírussal fertőzött beteget egy kijevi kórházban, 2020. november 25.

Fertőzések számában ez a második, halálesetek számában a harmadik eddigi legtöbb egy nap alatt Magyarországon. Dél-Koreában ismét kitört a fertőzés. A koronavírus ronthatja a fertőzött férfiak termékenységét. A Disney elbocsát 32 ezer embert.

6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 192 047 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Ez eddig a második legtöbb új igazolt fertőzött egy nap alatt. Meghalt 115 beteg, így az elhunytak száma 4 229 főre emelkedett. Ez a harmadik legtöbb koronavírussal összefüggő haláleset egy nap leforgása alatt.

Tesztelések

A gyógyultak száma 49 616 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 138 202 fő. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen. Az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.

Újabb kormányrendeletek

Az Operatív Törzs jelenleg 343 óvodai csoportban (11%) és 203 óvodában (7%), továbbá 99 általános iskolában (4%), rendelt el rendkívüli szünetet, 588 iskolai osztályban (23%) és 55 általános iskolában (2%) digitális tanrendet.

Újabb kormányrendeletek jelentek meg éjszaka a Magyar Közlönyben, így például további két hónappal hosszabbította meg a kormány az ideiglenes határellenőrzést. Változnak a maszkviselés szabályai is, eddig csak az autizmussal élőknek nem kellett hordaniuk a maszkot, mostantól ez az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élők számára sem kötelező.

Dél-Koreában a harmadik hullám

538 koronavírusos esetet jelentettek Dél-Koreában csütörtökön, ez március óta a legmagasabb szám. Az országban a járvány harmadik hulláma tört ki, és a betegség terjedni látszik az új, speciális távolságtartási szabályok ellenére.

A koreai kormány bejelentette, hogy újra szigorú távolságtartási szabályok lépnek érvénybe a fővárosban és a környező régiókban. Egyes helyi szakértők szerint a gazdasági szempontokat szem előtt tartva a kormány túl hamar lazított a járványügyi szabályokon, azért lángolt fel ismét a betegség.

A brit miniszterelnök elhagyta a karantént

Boris Johnson brit miniszterelnök elhagyhatja a karantént, ahová azután kellett bevonulnia, hogy egy fertőzött képviselővel találkozott. Rishi Sunak pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Johnson csütörtökön sajtótájékoztatót fog tartani, ahol bejelenti, melyik területek maradnak lezárás alatt, amikor jövő hónapban lejár az egy hónapos, a teljes királyságot érintő lezárás határideje.

32 ezer főt bocsát el a Disney

A tervek szerint 32 ezer alkalmazottját bocsátja el tavasszal a Disney, főként a vidámparkok alkalmazottait a koronavírus miatt, közölte a vállalat. A cég már szeptemberben is bejelentett egy óriási elbocsátást, de akkor még 28 ezer főről volt szó.

Arnaud Fontanet, a francia kormány tudományos tanácsadója azt nyilatkozta egy helyi tévének, hogy úgy becsüli, 2021 őszére térhet vissza Franciaországban az élet a normális kerékvágásba. Fontanet-nek az a véleménye, hogy a lakosság mintegy 80-90 százalékát kell beoltani, hogy minden visszatérhessen a járvány előtti állapotba.

A súlyos betegeken lehet, hogy nem segít a vérplazma

Argentin tudósok szerint nincs kimutatható pozitív hatása a vérplazmás kezelésnek azoknál a koronavírusos betegeknél, akiknél kialakult a tüdőgyulladás. 333 betegen végeztek kísérletet, és mind a felgyógyult betegek vérplazmájával kezelteknél, mind azoknál, akik placebót kaptak, 11 százalék körül volt a halálozási arány.

A University of Florida kutatói arra jutottak koronavírusban elhunyt férfiak vizsgálata után, hogy a betegség rontja a férfiak termékenységet. Kínai kutatók is hasonló elváltozásokat figyeltek meg a koronavírus áldozatainál. A betegnél előfordulhat, hogy gyulladás alakul ki a herékben, és ez roncsolja azok spermiumtermelő-képességét.

Sok a mutáció, de a terjedést ez nem befolyásolja

Egy, a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint nincs rá bizonyíték, hogy a koronavírus mutálódása bármilyen módon gyorsítaná a betegség terjedését.

A tudósok 12,700 mutációt tudtak kimutatni a vírusból, ebből 185 olyan mutáció volt, amely legalább 3 betegnél előfordult. A kutatók szerint van rá esély, hogy olyan variáns is kialakul a jövőben, amely ellen nem véd a vakcina, de abban bíznak, hogy ha követik a vírus változásait, akkor a vakcinát is tudják módosítani.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG