Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több európai ország lazítana az ünnepekre a járványügyi szabályokon


Orvosok egy Lyonból érkező koronavírusos beteget szállítanak kórházba Strasbourg repteréről 2020. november 6-án
Orvosok egy Lyonból érkező koronavírusos beteget szállítanak kórházba Strasbourg repteréről 2020. november 6-án

Az igazolt koronavírus fertőzések száma meghaladta a világon a 60 milliót, a járványnak eddig több mint 1,4 millió áldozata van. Több európai országban is lazítanának a szabályokon, hogy az emberek a szeretteikkel tudjanak ünnepelni.

Franciaországban a hétvégén lazíthatnak a korlátozásokon, hogy az emberek a családjukkal tölthessék az ünnepeket. A francia kormány ígérete szerint az év végén elkezdődhet a védőoltás szétosztása az országban, ha azt a hatóságok is jóváhagyják. Franciaországban 2,2 millió fölött jár az igazolt fertőzöttek száma, és több mint 50 ezer áldozatot szedett eddig a járvány.

Az Egyesült Királyság nemzeti kormányai is megegyeztek, hogy lazítanak karácsonyra a szabályokon. (A walesi, skót, angol és észak-ír területek ugyanis bizonyos fokú függetlenséget élveznek). A 16 német szövetségi állam is abban állapodott meg, hogy az ünnepekre engedélyezik a 10 fős gyülekezőket.

Az Egyesült Államokban otthonmaradásra szólítanak fel

Az Egyesült Államokban arra kérik az egészségügyi szakértők és a politikusok az embereket, hogy maradjanak otthon a hálaadás alatt és tartsák be az előírásokat. Az amerikai járványügy hamarosan csökkentheti a kötelezően előírt otthoni karantén hosszát azoknak az embereknek, akik potenciálisan fertőzött személlyel találkoztak. Az országban több mint 12 millió ember fertőződött meg eddig, és közel 260 ezren haltak meg.

Kanada Alberta tartománya bejelentette, hogy betiltják a beltéri gyülekezőket, egyes évfolyamoknak felfüggesztik az oktatást, és korlátozzák a boltok által egyszerre fogadható emberek számát.

5 dolog a koronavírus-vakcináról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:09 0:00

20 dollár lehet az orosz vakcina

Egyiptomban a koronavírus egy újabb hullámára készülnek, miközben az ország fővárosában az emberek többsége nem tartja be a járványügyi előírásokat. Irán bejelentette, hogy saját védőoltáson dolgoznak, de a tervek szerint importálni is fognak a külföldi vakcinákból. Oroszország bejelentette, hogy az orosz vakcina nemzetközi ára kevesebb lesz mint 20 dollár adagonként.

Eközben Kína azt állítja, hogy a koronavírus nyomaira bukkant az importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán. Az ügy miatt egy hétre tiltást adtak ki az Ecuadorból importált fagyasztott garnélára az országban. Bár a szakértők egyetértenek abban, hogy a vírus képes életben maradni a papír és a műanyag csomagoláson, az nem világos, hogy ez mennyire jelent komoly kockázatot.

Sok ország háborog Kína tiltásai miatt

A nyáron Pekingben több termék lekerült a boltok polcairól, miután egy sor, bizonyos nagykereskedéshez köthető fertőzést regisztráltak. Kína azonban még nem tudta bizonyítani, hogy tényleg a csomagolás volt a vírus forrása.

Az Egyesült Államok, Új-Zéland, Kanada és az EU is panaszkodtak, mert úgy érzik, nem teljesen tiszta, mi alapján tilt be ideiglenesen termékeket a vírusra hivatkozva Kína, és azt is kifogásolják, hogy az ázsiai ország nem hozott rá bizonyítékot, hogy az importált termékek csomagolása tényleg veszélyforrás lenne. Az Egyesült Államok egyenesen azzal vádolta Kínát, hogy a járványügyre hivatkozó tiltásokkal az ország a fair kereskedelmet akarja korlátozni.

Készült a Reuters és az AP tudósításának felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG