Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Szabad Európa megkérdezte az Európai Bizottságot a sajtószabadságról


A közmédia Kunigunda utcai épületei 2020. november 17-én.
A közmédia Kunigunda utcai épületei 2020. november 17-én.

A Szabad Európa budapesti szerkesztősége az MTVA-botrány kapcsán megkérdezte az Európai Bizottságot a sajtószabadságról. Szerintük főleg a tagországok felelőssége, hogy megvédjék a sajtószabadságot és a média sokszínűségét.

Nemrég a Szabad Európa cikksorozatában olyan bizonyítékokat hozott nyilvánosságra, amelyek alapján a köztévés vezetők etikailag súlyosan megkérdőjelezhető utasításokat adnak a dolgozóknak az évente nagyjából százmilliárd forint közpénzt felemésztő közszolgálati intézménynél.

Ennek kapcsán megkérdeztük az Európai Bizottságtól, ők mit gondolnak arról, hogy vannak-e rendszerszintű problémák a magyar médiával, különös tekintettel a közmédiára.

Emellett arra is rákérdeztük, hogy áll a négy éve zajló vizsgálatuk a közmédia kapcsán. Az akkor még EP-képviselő Jávor Benedek, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Klubrádió még 2016-ban érdeklődött arról, hogy összhangban van-e az uniós szabályozással az a magyar gyakorlat, hogy számolatlanul, érdemi indoklás és érdemi ellenőrzés nélkül öntik a tízmilliárdokat a „közmédiára” – pontosabban az MTVA-ra.

5 dolog az MTVA-ügyről
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:12 0:00

Az európai szabályozás szerint ugyanis indokolni kell, hogy milyen közszolgálati célok indokolják a közpénzek elköltését.

"Vannak kétségeim, hogy a Bizottság igazán vizsgálni akarta-e"

- mondta nemrég erről a vizsgálatról Jávor Benedek a Szabad Európának.

A Bizottság válaszában először elmondta, hogy a 2016-os bejelentést egyáltalán nem kommentálhatják, mivel ott még mindig folyik a vizsgálat.

Az Európai Bizottság témáért felelős szóvivője szerint a Bizottság a saját hatáskörén belül elkötelezett a média sokszínűsége és a sajtószabadság mellett. De azt is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi uniós szerződések mellett elsősosorban a tagországokra van bízva, hogy ezt megvédjék.

Hozzátette, az EU egyrészt anyagi támogatást ad számos, a sajtószabadságot segítő projektnek. Másrészt az új, jogállamiságot, jogbiztonságot ellenőrző mechanizmus négy fő pillére közül az egyik "a média sokszínűsége és szabadsága" lett.

"A Médiatanács függetlensége és hatékonysága veszélyben van. A médiabeli tulajdonviszonyok átláthatósága nem teljesen garantált. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnevezésű konglomerátum létrehozásával megvalósuló médiakoncentráció fokozta a médiapluralizmust fenyegető veszélyeket. A kormánypárti médiaorgánumoknak juttatott jelentős összegű állami hirdetés révén a kormány közvetett politikai befolyást gyakorolhat a médiára. A független médiaorgánumok munkáját módszeresen akadályozzák, munkatársaikat megfélemlítik, és további aggodalomra ad okot, hogy egyre gyakrabban kerül sor az ilyen médiaorgánumok felvásárlására."

A szóvivő megemlítette, hogy a tagállamoknak idén szeptember 19-ig kellett átültetniük a saját jogszabályaikba a megújított uniós Audiovizuális Médiaszolgáltatási irányelvet.

Ez szerintük javít az online kommentek moderációs problémáján, javítja a médiaszabályozók függetlenségét és a médiatulajdonosok átláthatóságát, illetve tesz a fogyasztók nagyobb tudatosságáért is.

"A Bizottság tisztában van az aggodalmakkal és továbbra is időben és átfogó jelleggel ellenőrizni fogja az unióban a média szabadságára vonatkozó kockázatokat"

- állította még általánosan a KESMA kapcsán.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG