Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három volt és egy jövendő amerikai elnök is nyilvánosan beoltatná magát


Joe Biden megválasztott elnök sajtótájékoztatón Wilmingtonban, 2020. december elsején.
Joe Biden megválasztott elnök sajtótájékoztatón Wilmingtonban, 2020. december elsején.

Joe Biden a beiktatását követő első 100 napon szorgalmazni szeretné a maszkviselést az amerikaiak körében. A COVID-19 elleni oltás népszerűsítése érdekében akár a nyilvánosság előtt is beadatná azt, három korábbi elnökhöz hasonlóan.

Joe Biden megválasztott elnök és kormánya súlyosbodó járvány közepette, januárban készül átvenni a hatalmat. Ezért a hivatalba lépését követő első száz napon arra fogja kérni majd az amerikaiakat, hogy viseljenek maszkot.

Az első száz nap elnöki lépései Franklin Roosevelt elnök óta szimbolikusnak számítanak az amerikai politikában.

„A beiktatásom napján arra fogom kérni az embereket, hogy száz napon át viseljenek maszkot… nem örökre, csak száz napig"

- mondta Biden december 3-án a CNN-nek, a megválasztott alelnökkel, Kamala Harrissel készített első közös interjújuk során.

Biden szerint a maszk széles körű használata a vírus „jelentős visszaszorításához” vezet. A megválasztott elnök kampánya során gyakran szorgalmazta a maszkviselést. Ugyanakkor elismerte, hogy az elnöknek nincs felhatalmazása ezt országosan is elrendelni.

Kötelező maszkviselés a közlekedésben

A CNN interjújában Biden elmondta, hogy kötelezővé fogja tenni a maszkviselést ott, ahol erre hatásköre van, például a szövetségi tulajdonban lévő közlekedési eszközökön és az államközi közlekedésben is, azaz a repülőgépeken és autóbuszokon egyaránt.

A légitársaságok, a repülőterek és az ország legtöbb tömegközlekedési hatósága már megköveteli a maszk viselését. Ezenkívül 37 államban és a fővárosban is kötelező már a maszk.

Biden és három volt amerikai elnök is nyilvánosan oltatná be magát

Joe Biden az oltások mielőbbi beadatása mellett is kampányol.

A megválasztott elnök és három másik volt amerikai elnök - Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton - is kijelentette, hogy hajlandók akár nyilvánosan is beoltatni magukat az egyik jóváhagyott koronavírus elleni vakcinával, annak biztonságosságának és hatékonyságának bizonyítására.

„Fontos közölni az amerikai néppel, hogy biztonságos"

- mondta az oltásra utalva a 78 éves Biden a CNN-nek adott interjúban. Hozzátéve, hogy a nyilvánosság előtt fogja beoltatni magát.

Barck Obama volt amerikai elnök a Sirius XM rádió december 3-i interjújában azt mondta, hogy az oltás biztonságos és ő akkor fogja beadatni a vakcinát, amikor a COVID-19 által legjobban veszélyeztetettek azt már megkapták.

„Előfordulhat az is, hogy a tévében adatom majd be, csak azért, hogy az emberek tudják, hogy bízom a tudományban"

– mondta Obama.

A volt republikánus elnök, George W. Bush kabinetfőnöke Freddy Ford azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy Bush „szeretne mindent megtenni, hogy ösztönözze polgártársait az oltás beadatására".

„Először fel kell mérni az oltások biztonságosságát, majd a veszélyeztetetteknek kell beadni…Bush elnök ezután fog sorba állni majd az övéért, és ezt a kamera előtt is szívesen megteszi" - mondta Ford.

Angela Urena, Bill Clinton szóvivője szerint a volt elnök, akinek kormánya 1993 és 2001 között volt hatalmon szintén beadatná az oltást, mihelyst az elérhetővé válik és már megkapták azok, akiknek arra a legnagyobb a szükségük.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG