Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden: "Sem a járvány, sem a visszaélés nem olthatta ki a demokrácia lángját"


Joe Biden megválasztott amerikai elnök (balra) és Donald Trump hivatalban lévő elnök.
Joe Biden megválasztott amerikai elnök (balra) és Donald Trump hivatalban lévő elnök.

A megválasztott elnök a demokrácia győzelmének nevezte, hogy Donald Trump vádjai és pereskedése ellenére az elektori kollégium őt választotta meg az Egyesült Államok következő elnökének. Végül Putyin orosz elnök is gratulált.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy “győzött demokrácia”, miután az elektori kollégium december 14-én megerősítette, hogy ő nyerte meg az amerikai elnökválasztást. Donald Trump elnök a választás napja óta több kísérletet is tett arra, hogy megtámadja a választás eredményét.

Végül Putyin is gratulált Bidennek

Hat héttel az Egyesült Államok elnökválasztása után Vlagyimir Putyin orosz elnök is megtörte a hallgatását a végeredménnyel kapcsolatban, és gratulált Joe Bidennek a győzelméhez. Putyin gratulációjára az elektori szavazást követően került sor. A Kreml hivatalos weboldalán közzétett üzenetben Putyin kifejezte reményét, hogy a „két ország félre tudja tenni a nézeteltéréseit, és megoldásokat tudnak nyújtani azokra a problémákra és kihívásokra, amelyekkel a világ jelenleg szembenéz”.

„Részemről készem állok arra, hogy kapcsolatba lépjek és közösen dolgozzak önnel” – mondta Putyin, aki sok sikert kívánt Bidennek. Az orosz elnök szóvivője elmondta, hogy Putyin nem akart az előtt gratulálni, hogy a választásnak hivatalosan is megvan az eredménye.

„Győzött a demokrácia”

Joe Biden azután tartott beszédet, hogy az elektori kollégium is ratifikálta a győzelmét, és ezzel még egyszer elutasításra került Donald Trump azon vádja, miszerint a választást elcsalták.

A demokrácia győzött az Amerika lelkéért vívott csatában. Mi, a nép, szavaztunk. Az intézményeinkbe vetett bizalom kitartott. A választások integritása megőrizte az épségét. Itt az ideje lapozni. Egyesülni és gyógyulni” – mondta Joe Biden az otthonvárosában, Wilmingtonban, Delaware államban.

A megválasztott elnök arra is kitért, hogy 306 elektori szavazatot szerzett meg Donald Trump 232-jével szemben, Trump 2016-ban ugyanezzel az aránnyal nyert, és akkor ezt a republikánusok földcsuszamlás szerű győzelemnek nevezték. Biden erős kritikákat fogalmazott meg Trumppal és a támogatóival szemben, amiért azok megkérdőjelezték a „nép akaratát” azzal, hogy nem fogadják el az eredményt.

Joe Biden elítélte a republikánusok újabb próbálkozását

Joe Biden szerint az, hogy Texas állam keresetet adott be, amiben több másik állam eredményét szerették volna érvényteleníteni, olyan „extremitás, amelyre még nem volt példa”. Ha a legfelsőbb bíróság nem utasítja el december 11-én a keresetet, akkor Biden szerint „20 millió amerikai szavazata törlődött volna”.

Joe Biden elmondta, hogy Donald Trump szabadon élhetett minden lehetőséggel, hogy megváltoztassa a választás eredményét, de egyre másra elbuktak a próbálkozásai. A megválasztott elnök méltatta a választás lebonyolításában részt vevő emberek munkáját, akik a járvány ellenére is végezték a munkájukat.

„A demokrácia lángja réges-rég lobbant föl ebben a nemzetben. Most már tudjuk, hogy sem egy járvány, sem a hatalommal való visszaélés nem tudja kioltani ezt a lángot” – nyilatkozta Biden.

Trump: „VÁLASZTÁSI CSALÁS”

Időközben Donald Trump továbbra is megállás nélkül írja a bejegyzéseket Twitteren, az elnök szerint „masszív VÁLASZTÁSI CSALÁS” történt, bár erre továbbra sincs semmi bizonyítéka. Trump egyenesen „súlyos bűncselekmény”-nek nevezte az eredmény hitelesítését.

Az elnök bejelentette Willaim Barr főállamügyész visszavonulását is, miután a Fehér Házban találkozót tartottak. Trump azt írta a Twitteren, hogy „jó találkozójuk volt” és kiposztolta Barr lemondását is. Az államügyész, aki Donald Trump egyik leghűségesebb támogatója volt, december 23-án lép vissza a hivatalából. Trump azért orrolt meg Barra, mert az államügyész bejelentette, hogy az igazságügyi minisztérium nem talált rá bizonyítékot, hogy kiterjedt választási csalás történt volna.

Az elektori kollégium

Az elektori kollégium intézményéről az Egyesült Államok alkotmánya rendelkezik. Az elektori rendszerrel azok a kis államok némileg több beleszólást kapnak a választásba, amiket lehet, amúgy ignorálnának a jelöltek a kampányuk során. Minden államnak annyi elektori szavazata van, ahány képviselőt delegálhat a kongresszusba, valamint Washington D.C. fővárosnak is van néhány szavazata.

A legtöbb államban az a rendszer, hogy az összes elektor arra a jelöltre szavaz, aki a több szavazatot kapta. Így lehet, hogy egy jelölt az egyik államban elsöprő győzelmet alkot, egy másikban épphogy csak veszít, és az övé a több szavazat összesen, mégis kevesebb elektori szavazatot szerez. Összesen 270 elektori szavazat szükséges a győzelemhez. A Kongresszus január 6-án számolja össze hivatalosan is az elektori szavazatokat, az elnök beiktatására pedig 20-án kerül sor.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG