Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A trumpista alt-rightos szubkultúrában népszerűsíti magát a magyar kormány


Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában 2019. május 13-án, Washington DC-ben.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában 2019. május 13-án, Washington DC-ben.

Tízmillió forintnak megfelelő dollárért szerződtetett újabb amerikai lobbistát a magyar kormány. Megnéztük, kit választott a kormány az érdekképviseletre, és hogy mit csinált eddig a 35 ezer dollárért.

Testépítő jazzrajongó, szereti a mákos bejglit és az uborkasalátát. Nemzetbiztonsági szakértőként főleg a Közel-Kelettel foglalkozik, származása miatt pedig odafigyel Magyarországra is. Saját magát úgy jellemzi, mint aki „politikai hadviseléssel” foglalkozik. A Politico szerint „jobboldali Twitter-harcos”.

Abból a korábbi normákat felrúgó alt-rightos közegből érkezett, aminek nagy szerepe volt abban, hogy Donald Trump amerikai elnök lett 2016-ben. Ellenzője a muszlim bevándorlásnak, az „agresszív LMBT-nyomulásnak” és a Soros György vezette baloldali erőknek. Ő David Reaboi, a magyar kormány legújabb amerikai lobbistája.

A Szabad Európa októberben számolt be arról, a washingtoni magyar nagykövetség 35 ezer dolláros (mintegy tízmillió forint) szerződést kötött egy David Reaboi nevű személlyel, a Strategic Improvisation nevű kommunikációs cég igazgatójával, hogy javítsa a magyar kormány amerikai megítélését. A szerződés szerint David Reaboi:

  • kedvező médiamegjelenést biztosít Magyarország számára az Egyesült Államokban,
  • szembeszáll a Magyarországot érintő negatív médiamegjelenésekkel,
  • hálózatot épít írókból és szakértőkből, és ezeket a kapcsolatokat arra használja fel, hogy magas rangú magyar kormányzati tisztségviselőknek interjúlehetőségeket teremt (legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában).

A megbízás a 2020. szeptember 25. és december 20. közötti időszakra szól.

Szerettük volna megtudni, kicsoda valójában David Reaboi és hogy mit teljesített eddig a szerződésben vállalt feladatai közül. Megkeresésünkre sem ő, sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem reagált, mi pedig nem sok nyomát találtuk David Reaboi aktivitásának.

Szeptember 20. óta mintegy 50 tweetben foglalkozott a magyar politikával, és ezen túl 4-5 olyan cikket posztolt, aminek megjelenéséhez köze lehet és megfelel a szerződésben foglaltaknak. A szerződés aláírásakor ráadásul a cég működését szüneteltette.

Arra, hogy pontosan mik ezek a posztok és cikkek, később még visszatérünk, de előbb nézzük azt, kit talált érdemesnek arra a magyar kormány, hogy az érdekeit képviselje az Egyesült Államokban.

Jazz és Breitbart

David Reaboi New Jerseyben született és nőtt fel. Szülei Erdélyből („Románia vitatott területe” - fogalmazott David Reaboi) bevándorolt magyar zsidók, akik a politikai és vallásszabadság miatt mentek az Egyesült Államokba Reaboi szerint. Otthon magyarul beszéltek, és Reaboi állítja, ma is beszéli a nyelvet.

A rendszerváltás után el is töltött valamennyi időt Magyarországon. Bár saját állítása szerint akkoriban a politikánál még jobban érdekelte a jazz, egy interjúban arról is beszélt, hogy már általános iskolában komolynak számíró konzervatív folyóiratokat olvasott.

1998-ban diplomázott a viszonylag jónak számító washingtoni George Washington Egyetemen, ahol kelet-európai és orosz diplomáciatörténetet tanult. 2001-ben már New Yorkban élt és a személyesen átélt szeptember 11-i terrortámadások keltették fel érdeklődését a Közel-Kelet és az iszlám radikalizmus iránt. Nem csak olvasott ezekről, hanem különböző nemzetbiztonsági agytrösztöknél is kezdett dolgozni.

Egyik első nemzetbiztonsággal foglalkozó munkahelye a Center for Security Policy nevű think tank volt, amit a kétezres évek közepéig még mainstream konzervatív, bár héja-típusú szervezetként tartottak számon. 2013-ban már az egyik alelnöke volt az intézetnek, amit ekkor már többen inkább szélsőjobboldaliként jellemeztek.

(Muszlim-ellenes nézetei miatt egy emberi jogi szervezet gyűlöletcsoportként tartja nyilván a szervezetet. Ezért kisebb botrány is kerekedett abból, amikor Donald Trump amerikai elnök egyik golfklubjába szervezték egy rendezvényüket.)

David Reaboi a kétezres évek második felében ismerkedett meg Andrew Breitbarttal, akivel aztán szoros munkakapcsolatba került. Részt is vett a Big Peace nevű (mára a Breitbart News-ba olvadt) nemzetbiztonsági témákkal foglalkozó weboldal létrehozásában, és mai napig mentoraként tekint Breitbartra.

A mentor: Andrew Breitbart
Andrew Breitbart részt vett a Huffington Post alapításában, de igazán híres a saját magáról elnevezett híroldallal lett. A két alapítónak, Steve Bannonnak és Andrew Breitbartnak az volt a célja a Bretibart News létrehozásával, hogy egy olyan platformot hozzanak létre, amivel „az igazságot elhallgató” fősodrú média megkerülésével közvetlenül juthatnak el közönségükhöz – az amerikai alt-righthoz. Az oldal felfuttatásában szerepet játszott egyrészt több olyan botrány is, melyekből Breitbart manipulált bizonyítékokkal vette ki a részét. Maga Andrew Breitbart pedig saját agresszív stílusával, az őt kritizálók nyilvános sértegetésével növelte hírnevét. 2009-re egy internetes szubkultúra celebjéből országosan ismertté vált, gyakori vendég volt a konzervatív Fox News tévécsatornán is. Andrew Breaitbart 2012-ben hunyt el váratlanul, így már nem élhette meg, hogy az a kommunikációs stílus és világnézet, aminek felfuttatásában komoly szerepe volt, 2016-ban a Fehér Házig repítette Donald Trumpot. Az álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztő, szélsőséges nézetei miatt sokat támadott Breitbart ma is népszerű az erre fogékony körökben (Andrew Breitbartról itt lehet elolvasni egy igen alapos portrét, amiből kiderül, miként lett liberálisból a konzervatívokat is jobból támadó aktivista.)

Homályos kitérő a Fehér Házba

Egy rövid texasi kitérő után (ott egy konzervatív szervezet, a Texas Public Policy Foundation egy büntetőjogi reformokért küzdő programjánál dolgozott, illetve vezetett egy, Iránt és az Obama Iránnal kötött megállapodását támadó oldalt, az Irán-alkut Donald Trump elnökként később felbontotta), Donald Trump elnökké választása után David Reaboi visszatért Washingtonba.

Donald Trump és Steve Bannon
Donald Trump és Steve Bannon

„Nagyszerű időszak volt, mert leomlott a hagyományos hierarchia, az, hogy ki számít fontosnak. Új struktúrák épültek, és én ennek részese voltam” – mondta erről az időszakról David Reaboi egy novemberi podcastinterjúban.

Azt is elárulta, hogy dolgozott a Trump-adminisztrációnak. Azt, hogy pontosan mi volt a feladata nem mondta el, csak annyit árult el, hogy az egy jó időszak volt. Az Atlantic 2017-es cikke „nemzetbiztonsági tanácsadóként” hivatkozik a Fehér Ház belső viszonyairól nyilatkozó David Reaboira. Ez még az az időszak amikor Steve Bannon (a Breitbart főszerkesztője) Donald Trump egyik főtanácsadója volt.

Miután távozott a Fehér Házból, David Reaboi Washingtonban maradt és megalapította a Security Studies Group nevű agytrösztöt, ennek mai napig az egyik vezetője. Itt elsősorban a Közel-Kelettel, és a „valódi amerikai értékek” védelmével foglalkoznak.

Az egyik legfrissebb cikkük azt részletezi, hogy az idei elnökválasztáson olyan mértékben csaltak a levélszavazatokkal, hogy annak a végeredményre is hatása volt. (Azt, hogy csaltak levélszavazatokkal, már a választások kezdete óta állítják Donald Trump támogatói. Erre – ahogyan más csalásra sem – eddig nem tudtak bizonyítékot felmutatni, a bíróságok rendre elutasítják az ezzel kapcsolatos kereseteket.).

Állandó szerzője a The Federalist nevű konzervatív portálnak, amit idén komoly kritikák értek, mert a koronavírus-járvány és az amerikai elnökválasztás kapcsán is valótlan állításokat közölt tényként.

Se bevándorlás, se melegpropaganda

David Reaboi ellenzi a bevándorlást. Szerinte Európa példája bizonyítja, hogy a tömeges migráció mennyire káros, és ebből az Egyesült Államoknak is tanulnia kell. Egyik interjújában kiemelten hivatkozik Christopher Cladwell munkásságára, aki amellett érvel, hogy a muszlim bevándorlás teljesen átalakította az európai kultúrát.

(Christopher Cladwell szerint a muszlim bevándorlók asszimilálják az európai kultúrát és „utcáról utcára foglalják el” a városokat – miközben ennek a folyamatnak a kritikusait azonnal iszlamofóbnak bélyegzik.)

David Reaboi szerint Magyarország mérete és nyelvi elszigeteltsége miatt különösen kitett a tömeges migráció okozta veszélynek. Orbán Viktor miniszterelnök pedig pontosan tisztában van ezzel a fenyegetéssel, és megpróbál tenni ellene, de épp ezzel vívta ki a baloldaliak és a neokoznervítívok ellenszenvét – hisz ők csak a bevételeiket akarják növelni, aminek viszont a nyitott határok kedveznek.

Határzár a magyar-szerb határon
Határzár a magyar-szerb határon

LMBT-ellenes nézeteiről például itt is írt, amikor azt kritizálta, hogy a Chips Ahoy egy drag queennel reklámozta sütijét, de az elnökválasztási kampányban is megszólalt. Ebben a cikkben azt fejtegeti, hogy a baloldal zavargásokat szervez a választások utánra.

A választások után, még december elején is több tweetben utalt arra, hogy Joe Biden csalással nyert. Szerinte amúgy a demokrata politikus a koronavírust is fegyverként fogja ellenfeleivel szemben használni.

Legújabb elmélete szerint pedig azért helyezi át egyre több techcég a székhelyét Kaliforniából más, jellemzően republikánus – államba, hogy az általuk képviselt liberális ideológiát is odavigyék, és az érintett államok demokratává váljanak.

Az igazi közege a Breitbarhoz hasonló „alternatív”, alt-rigthtos hírforrások, mint a One America News vagy a Newsmax, ahol még mindig nem ismerték el Joe Biden győzelmét. Sajátos nézeteivel a Twitteren is befutott Reaboi, míg 2019 januárjban 36 ezren követték, ma már több mint 120 ezren kíváncsiak arra, hogy mit posztol – naponta akár hatvanszor.

50 tweet, 5 cikk, 10 millió forint

David Reaboi jelenleg Miamiban él és a fentieken túl saját kommunikációs cégét is vezeti, azt a Strategic Improvisationt, amivel a magyar nagykövetség is szerződést kötött. Ezt a céget 2019 júniusában alapították, majd egy év elteltével felfüggesztették a tevékenységét. Csak október közepén aktiválták újra, ami azt is jelenti, hogy a magyar nagykövetség egy olyan céggel kötött tízmillió forintos szerződést, mely a szerződés aláírásának időpontjában minden bizonnyal inaktív volt.

A Strategic Improvisation olyan ügyfelekkel szerződik David Reaboi elmondása szerint, melyek „Amerika-barátok, szimpatizálnak a konzervatív vagy a nacionalista világnézettel és gyakran erős ellenzői az iszlamizmusnak.” A cég létrehozásával egyik fő célja az volt, hogy megkerülve a mainstream média szűrőjét olyanoknak is segítsen nyilvánossághoz jutni, akiknek erre amúgy nem volna lehetőségük.

Ahogy egyik interjújában elmondta, erre két módon van lehetőség: vagy egészen közvetlenül a célközönséghez eljuttatni az üzenetet, „olyan nyelvezetet használva, melyet ők jól ismernek”, vagy pedig valamilyen trükkel rávenni a mainstream médiát hogy olyan témákról is írjanak, amelyekkel amúgy nem foglalkoznának. „Ilyenkor hagyni kell, hogy az ügyfél kicsit kivérezzen nyilvánosan. Ezt a megoldást az ügyfelek általában nem is kedvelik” - írta.

A gonosz Soros György támadásai

David Reaboi azt is mondta, hogy szerinte igaztalanul támadják a magyar kormányt, és szükség van arra, hogy Amerikában is jobban be legyen mutatva az álláspontjuk. Noha David Reaboi lobbistaként regisztrált, valószínűleg csak kommunikációs feladatokat lát el.

Egyrészt maga is csak arról beszél, hogy a magyar kormány üzeneteit juttatja el amerikai konzervatívoknak. A kongresszusi érdekérvényesítést nem csak a koronavírus-járvány nehezíti meg, de az is, hogy mintegy 1800 kilométerre ér Washingtontól. David Reaboi eddig valószínűleg nem is dolgozott másnak, legalábbis mi nem találtuk nyomát, hogy korábban regisztrált volna lobbistaként.

Amikor az amerikai sajtó felkapta a hírt, hogy David Reaboi a magyar kormány lobbistája lett, ő ezt kikérte magának, mondván korábban is kiállt a magyar érdekekért, nem a pénzért csinálja.

Mi azonban ennek 2020 előtt nagyon kevés példáját láttuk, de tény, hogy kiállt a déli határkerítés és a kvótanépszavazás mellett. Ennél többet foglalkozott a magyar ételekkel, például a mákos bejglivel az uborkasalátával vagy a meggylevessel (bár a kürtőskalácsot nem ismeri).

A magyar kormánnyal kötött szerződése szerint már februárban felvették a kapcsolatot a magyar nagykövetséggel (ekkor gyorsan ki is állt a felhatalmazási törvény mellett, mondván azt csak Soros-támogatta szervezetek kritizálják), és azóta kicsit többet is tweetel Magyarországról. A szerződés életbelépése óta eltelt két és fél hónapban mintegy 50 tweetben foglalkozott a magyar politikával, ami nem túl nagy szám, ha azt nézzük, hogy akár egyetlen nap is ennél többször posztol az oldalra.

Ami ezekből kiderül, az az, hogy szerinte Magyarországot külföldről pénzelt baloldali globalisták támadják, amiért a kormány nem engedi „tönkretenni a nemzetét és a kultúráját” és ellenáll a baloldalnak a bevándorlás a patriotizmus és a „legextrémebb LMBT+” témákban.

Mivel David Reaboi egyik kedvenc témája, a muszlim bevándorlás az elmúlt hónapokban nem igazán volt napirenden, más témákban foglalkozott a magyarországi eseményekkel. Megvédte például Orbán Viktor a Meseország Mindenki című mesekönyv kapcsán tett, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó kijelentését („Magyarország türelmes a homoszexualitással szemben, de hagyják békén a gyerekeinket”) és a nemváltozatást ellehetetlenítő törvénymódosítást is.

Többször is méltatta a kormány családbarát intézkedéseit, vagy hogy Magyarország kiáll az „üldözött keresztények” mellett a Közel-Keleten. Nagy lendülettel osztotta meg Orbán Viktor Soros György ellen intézet legutóbbi nyilatkozatát, hisz David Reaboi szerint a gonosz Soros arra akarja rávenni Joe Bident és az EU-t, hogy tegye tönkre Magyarországot és Reaboit.

Szeptemberben amúgy – a szerződése életbe lépése előtt pár nappal – még azt az emlékét is megosztotta, hogy a Donald Trumpot támogató nagyapja mindig arról álmodozott, hogy egy sötét sikátorban összefut a magyar származású milliárdossal. David Reaboi amúgy azt is megkérdőjelezi, hogy Soros György valóban holokauszt túlélő-e.

Meglepetésünkre David Reaboi megosztotta a Szabad Európa a köztévétől kiszivárgott hangfelvételekről szóló cikkének angol nyelvű verzióját is. Ehhez azt fűzte hozzá, hogy „Manapság Magyarországon a »sajtószabadság« kérdése komoly ügy – a baloldali média napirenden tartja. Az ilyen cikkeknek csak akkor van értelme, ha feltételezzük, hogy a globális média valóban objektív – és politikai szándékaik jók.”

Az utóbbi hónapokban ezen témák mellett még viszonylag nagy hangsúlyt kapott az is, amikor az elnökválasztási kampányban Joe Biden azt mondta, Magyarországon totalitárius rezsim van – David Reaboi az eredeti kijelentés kritikája mellett többször is megosztotta Szijjártó Péter arra adott válaszát.

David Reaboi amúgy leginkább a magyar kormány angolnyelvű oldalának (About Hungary) és a szintén állami finanszírozású Hungary Todaynek vonatkozó cikkeit linkeli be tweetjei alá.

Mint ahogy fentebb már említettük, összesen öt darab olyan cikket találtunk, ami a szerződés érvénybe lépése után született, Magyarországgal foglalkozik és feltételezhető, hogy David Reaboinak köze volt a létrejöttükhöz, hisz azokat megosztotta ő maga is.

Három cikk is Joe Biden az Orbán-rendszerre tett megjegyzésével foglalkozik. A The American Conservative azt járja körbe, mi lehet a „valódi oka” a demokrata politikus támadásának.

A konzervatív kanadai The Post Millenial azt taglalta, Joe Biden miért tévedett Magyarországgal kapcsolatban (ezt az oldalt is érték kritikák, homályos finanszírozása, politikai kampányba történő beszállása illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban közölt álhírek miatt.)

A Breitbarton két írás is megjelent: az egyik arról szól, mivel támadta vissza Szijjártó Péter Joe Bident, a másik pedig Orbán Viktor azon nyilatkozatát ismerteti, mi szerint Soros György a világ egyik legkorruptabb embere.

A legnagyobb értéke valószínűleg az Ozyn megjelent Varga Judit igazságügy-minisztert bemutató portrécikknek van. Az Ozy már egy (az eddig említett lapoktól eltérően) kiegyensúlyozott és komoly médiacég, nem része annak a szbukultúrának, amiben David Reaboi mozog. A Vargáról szóló cikkben helyet kaptak a miniszterrel kapcsolatos kritikák is.

Többek között szerettük volna megtudni, valóban ennyit teljesített-e David Reaboi a szerződése alapján, és arra is kíváncsiak lettünk volna, meghosszabbítják-e a december 20-án lejáró szerződést.

Megkeresésünkre azonban sem David Reaboi, sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem válaszolt. Reaboi portréját ezért Twitter-profilja, az általa írt cikkek, illetve adott interjúk alapján rajzoltuk meg. Magáról legtöbbet ebben és ebben az interjúban mesél.

A cikk elkészültében segítséget nyújtott Todd Prince a Szabad Európa tudósítója Washinton DC-ből.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG