Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött az olajszennyezett anyagok elszállítása Szigetszentmiklósról


Az OVF munkatársai tisztítják az olajszennyezett Dunát.
Az OVF munkatársai tisztítják az olajszennyezett Dunát.

Megkezdődött az olajos vízi növényzet és szennyezett iszap elszállítása a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínéről az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint.

A területen hat munkagép dolgozik folyamatosan. Eddig csaknem 30 ezer kilogramm szennyezett anyagot vittek el az ártalmatlanító hulladékbefogadóba.
Csak pénteken mintegy 3 ezer liternyi anyagot távolítottak el a szakemberek a víz felszínéről.

A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy a szennyezett területről ne jusson ki olajszármazék a Ráckevei (Soroksári)-Duna vizébe - hangsúlyozták. Eddig ezt sikerült megakadályozni, és folyamatosan ellenőrzik a nyílt vizet is. A nagyobb biztonságért a felfújható merülőfal elé még egy további merülőfalat is helyeztek a szakemberek.

Évekre van szükség a regenerálódásra

Az OVF ismét felhívta a figyelmet arra, hogy "a szennyezés előtti viszonyok visszaállítására és a természet regenerálódására még évekre lesz szükség".

Az OVF hétfőn közölte: szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyójánál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik.
A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen - közölték.

A felszínt érte a szennyezés

Mint arról korábban már beszámoltunk, valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővíz-csatorna kifolyóba a Duna mellett. A csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik, a környéken több mint 1800 négyzetmétert több centiméter vastagon betakart az olaj. Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esővíz-csatornába Szigetszentmiklóson.

A vízminőségi mintavétel eredménye szerint főként motorolajat, illetve kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz a szigetszentmiklósi csatornába került szennyező anyag.

Egyelőre úgy tűnik, a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés, de a pontosabb eredmények érdekében laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.

A hét második felében munkába állt egy speciális kotrógép is. A szakemberek újabb talajmintát is vettek a szennyezés mértékének laboratóriumi vizsgálatához. A kármentesítésre alkalmas állapot elérése után a terület helyreállítása évekig eltart majd.

Az MTI tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG