Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatékony lehetett a gyors beavatkozás a dunai olajszennyezésnél


Nagy erőkkel, speciális eszközökkel dolgoznak a kárelhárításon a vízügyes szakemberek a Ráckevei-Soroksári Duna-ágban 2020. december 18-án
Nagy erőkkel, speciális eszközökkel dolgoznak a kárelhárításon a vízügyes szakemberek a Ráckevei-Soroksári Duna-ágban 2020. december 18-án

Egy speciális kotrógépet is bevetettek a szigetszentmiklósi olajszennyezés ellen. Úgy tűnik, csak a talajra korlátozódik a szennyezés, de még évekig tarthat, amire felszámolják a kárt. Egy ismert természetfilmes szerint a zűrzavart kihasználva ismeretlenek illegális építkezésbe kezdtek.

Mint arról beszámoltunk, múlt héten valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővíz-csatorna kifolyóba a Duna mellett. A csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik, a környéken több mint 1800 négyzetmétert több centiméter vastagon betakart az olaj. Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esővíz-csatornába Szigetszentmiklóson.

A vízminőségi mintavétel eredménye szerint főként motorolajat, illetve kisebb mennyiségben gázolajat tartalmaz a szigetszentmiklósi csatornába került szennyező anyag. A vákuumszivattyús olajleszedő eszközök segítségével még mindig zajlik az olajszármazékok eltávolítása a víz felszínéről. Ez idáig több mint 10 000 liter olajat és olajos vizet szivattyúztak le a vízügy szakemberei az érintett területről, írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A már leszivattyúzott mennyiségből mintegy 6500 litert egy szakcég már elszállított a helyszínről.

Úgy tűnik, csak a felszínt érte a szennyezés

Egyelőre úgy tűnik, a gyors beavatkozásnak köszönhetően csak a felszín közelében észlelhető a szennyezés, de a pontosabb eredmények érdekében laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, olvasható a Vízügy közleményében.

A hét második felében munkába állt egy speciális kotrógép is, amely nagy távolságról is ki tudja emelni a levágott, olajos vízinövényzetet és a szennyezett iszapot.

„A beavatkozásokat a munkagép csak a szükséges mértéig végzi, kiemelt figyelemmel arra, hogy a szennyezés a lehatárolt területről ne jusson ki” – írja az OVF. Ezt egyébként eddig még sikerült megakadályozni. A szakemberek újabb talajmintát is vettek a szennyezés mértékének laboratóriumi vizsgálatához. A kármentesítésre alkalmas állapot elérése után a terület helyreállítása évekig eltart majd.

Kihasználták a lehetőséget egy kis illegális irtásra

A szennyezés történetéhez egy egészen megdöbbentő adalékot osztott meg a Budapest halai Facebook-oldal. Szendőfi Balázs természetfilmes oldala szerint négy férfi „kibérelt egy kétéltű nádvágót, mint amilyenek az olajszennyezés kárelhárításán dolgoznak, és elkezdtek illegálisan beleásni kicsit feljebb az úszólápba egy új stéget és hajóbeállót maguknak, nádat irtva, láptestet átvágva.”

„Gondolták, hogy az olajelhárító munka mellett erre senki nem figyel majd fel.”

A természetfilmes beszámolója szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai tetten érték a természetkárosítókat.

„Az RDS [Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág] úszólápjairól érdemes tudni, hogy speciális képződmények: részint a zsilipek megépítése után bent maradt Duna-hordalék, részint a múlt századi tököli gátszakadás során bemosódott föld az anyaguk. Ma már nem képződnek az RSD-n úszólápok. Ami van, az megvan, amit kiirtunk belőlük, az elvész” – írja Szendőfi Balázs. A dologról megkérdeztük a Nemzeti Parkot is, akik azt mondták, legkorábban hétfőn tudnak felvilágosítást adni a kérdésünkre.

Egy kis túlélő

A természetkárosítást eredetileg nyilvánosságra hozó Pfeifer Rikárd természetőr a Facebook-oldalán osztott meg egy képet az olajszennyezést szerencsésen túlélő kis mocsári teknősről. A teknős a Fővárosi Állat- és Növénykertbe kerül rehabilitációra. „Legyen ez a teki egy szimbólum, legyen Ő a remény jelképe arra, hogy a Természetet nem lehet legyűrni, úgyis utat tör ! Csak könyörgöm, hagyjuk már békén!” – írta a bejegyzésben Pfeifer.

Szintén Pfeifer vette észre, hogy a közmédia híradója azzal a kommentárral számolt be az eseményről, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzat „nem segít” a kárelhárításban.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG