Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelent egy oltási terv-gyanús kormányzati javaslat, de a kormány hallgat róla


Háziorvos 2020. máciusában
Háziorvos 2020. máciusában

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szilveszter éjjel kitette az oldalára, hogyan tervezik a lakosság tömeges oltását a koronavírus ellen. Erről három nap alatt nem tájékoztatott sem a kormányzati koronavírus-oldal, sem a Magyar Távirati Iroda. Kérdés, hogy ez már az oltási terv-e, mert a tájékoztató csak a Központ “javaslatának” nevezi az írást.

A lakossági tájékoztató kivonata szerint azokat a TAJ számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat “érinti” a Covid-19 vakcinával történő oltás, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a COVID-19 fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegedés). Tehát, aki a tavaszi hullámban átesett a fertőzésen, az oltható.

A tömeges oltásnál prioritási sorrend “alapját az önkéntesség, és a COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség képezi”. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján az első körben az egészségügyi munkakörben dolgozók beoltására kerülne sor.

Egészségügyi dolgozón értenek minden “egészségügyi tevékenységet végző természetes személyt, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban”. Őket egymással párhuzamosan kell beoltani. A gyógyszertárakban dolgozókat a fenti csoportok után kell beoltani.

A szöveg ugyanakkor az egészségügyi dolgozóktól elkülönítve kezeli az egészségügyben dolgozókat:a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személy, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.” Nem világos, hogy őket mikor kell oltani.

Második körben a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek kaphatják meg az oltást. “Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.”

Ez arra utal, hogy a társadalom más csoportjainál ez kötelező lesz.

Harmadik körösök a fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbeké. A javaslat ezután a netes regisztrációról értekezik, de azt is írja, hogy “a nyugdíjasok papír alapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket.”

Következő körben a rendvédelmi szervek azon dolgozói kaphat(ná)nak oltást, “akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal”. Majd a “közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal”.
Két utóbbi célcsoport esetében munkahelyi oltást javasolnak, hozzátéve, “nem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.”

Ezután a 18-59 évesek jöhetnek, “akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek”. Náluk “elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.”

Végül a “kritikus infrastruktúrában dolgozók”, majd “valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak”.

Eszerint 18 év alattiakat nem oltanának be.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG