Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország korlátozza a menedékkérők készpénztámogatását


Illegális bevándorlók elleni rendőri intézkedés Németországban
Illegális bevándorlók elleni rendőri intézkedés Németországban

A parlament által előző hónapban elfogadott törvény értelmében a menedékkérők készpénz helyett egy speciális fizetőkártyára kapják a szociális juttatásokat, amely korlátozottan használható készpénzfelvételre, nemzetközi átutalásokra pedig egyáltalán nem.

Erdina Laca a kizárólag a menedékkérők számára bevezetett kártyával fizet már egy ideje Eichsfeldben, a kasszánál sorban álló emberek többségével ellentétben ilyen célra nem használ készpénzt.

A 45 éves albán nő férjével, illetve három gyerekével együtt kért tavaly szeptemberben menedékjogot Németországban. A Türingiában élő család az elsők között van, aki már ezt az új, készpénzmentes támogatási formát kapja.

„A kártyán lévő pénz feléből élelmiszert tudok vásárolni, míg a másik feléből készpénzben megvehetek bármit, amire szükségünk van” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Németországban megtelnek a migránsszállók, változóban a társadalom hangulata

Laca elmondta, hogy nincs problémája a változtatásokkal, helyi illetékesek viszont arról számoltak be, hogy egyeseknek nem igazán tetszik az új rendszer. „Sokan olyan nemzetiségből vannak itt, ahol készpénzzel nőttek fel, ezért nem tudják, hogyan kell kártyával fizetni” – húzta alá Thomas Dreiling, egy menedékkérőket befogadó központ vezetője.

Az áprilisban elfogadott rendelet lényege az, hogy a menedékkérőknek járó állami juttatások egy részét erre a kártyára töltik fel, nem készpénzben adják oda. A pénzt például élelmiszerre lehet költeni a szupermarketben. A készpénzfelvételt erősen korlátozzák, a nemzetközi átutalást pedig nem engedélyezik. A rendszer célja egyebek mellett annak megakadályozása, hogy a menedékkérők pénzt utaljanak át embercsempészeknek vagy külföldi családtagoknak és barátoknak.

Jogvédők szerint az intézkedés diszkriminatív, és különösen aggályos az EU más tagállamaihoz képest még mindig jelentősen készpénzcentrikus Németországban, ahol számos helyen még mindig nem lehet bankkártyával fizetni.

Ehhez kapcsolódóan: Egyszerűsíthetik az állampolgárság megszerzését Németországban

Egyesek rámutattak, hogy ez aligha fogja eltántorítani a háború és üldöztetés elől menekülő embereket attól, hogy Németországba jöjjenek, csak hátrányos megkülönböztetésben részesítik az érintetteket.

Berlin több intézkedéssel is szigorítani kívánja a bevándorlási szabályokat, ugyanis egyre erősebb a migrációellenes hangulat az országban. Januárban például olyan törvényt fogadtak el, amely megkönnyíti az elutasított menedékkérők kitoloncolását, emellett több származási országot biztonságosnak nyilvánítottak.

Ehhez kapcsolódóan: Tavaly az uniós kiutasítási döntések kevesebb mint negyedének sikerült érvényt szerezni

Tavaly több mint 350 ezer ember kért menedékjogot Németországban, ami ötvenszázalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A kérelmezők legnagyobb csoportját a szíriaiak, a törökök és az afgánok alkották.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG