Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merkel szövetségese lett az utódja a CDU élén


Az újonnan megválasztott CDU-elnök, Armin Laschet az őt megválasztó kongresszuson 2021. január 16-án.
Az újonnan megválasztott CDU-elnök, Armin Laschet az őt megválasztó kongresszuson 2021. január 16-án.

Megválasztotta az új pártvezért a német CDU Angela Merkel helyére. A jelöltek közül Merkel szövetségese, Armin Laschet, a legnépesebb német szövetségi tartomány, Észak Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lett a befutó. Orbán Viktor is gratulált.

Az 59 éves Laschet legyőzte Friedrich Merzet, aki Angela Merkel őskonzervatív riválisának számított. Merz korábban jelezte, hogy világos szakításra készülne a Merkel-korszakkal. Laschet 521 szavazatot kapott Merz 466-ra. A harmadik jelölt, Norbert Röttgen külpolitikai szakértő kiesett az első szavazási fordulóban.

Győztes beszédében Armin Laschet megfogadta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a párt jól szerepeljen a közelgő regionális választásokon. "További fontos választások állnak még előttünk" - fogalmazott a politikus, aki 2012 óta a CDU helyettes vezetője.

Sorsdöntő év

A CDU most története során első ízben tartott digitális kongresszust - ezt a koronavírus miatt bevezetett korlátozások indokolták. A pénteki és szombati rendezvényen 1001 képviselő választotta meg új vezetőjét.

A kongresszust a német politika sorsdöntő évének kezdetén tartották, szeptemberben ugyanis választások lesznek Németországban. Angela Merkel már korábban bejelentette, hogy akkor visszavonul, ezzel véget ér jelenlegi negyedik kancellári ciklusa, és lezárul 16 éves pályafutása kancellárként.

Németország Európa legnagyobb gazdasága - amelyen másokhoz hasonlóan sebet ejtett a világjárvány.

A jelöltek

A CDU vezetésére pályázó három aspiráns egyike sem tudott előzőleg igazán meggyőző támogatást felépíteni a politikát háttérbe szorító szüntelen járványhírek közepette.

A CDU-vezetőválasztás tétje nagy volt, és egyes kommentátorok szerint ez a második legfontosabb szavazás Németországban a szeptember 26-i szövetségi választások mellett. Az ok: a győztes vezeti majd Merkel pártját a kampányban, és léphet esetleg a helyére az ország élén azután, hogy a kancellár 16 év kormányzás után leköszön.

Markus Söder, a CDU bajor testvérpártja, a CSU főnöke szintén Laschetet támogatta. Kezdetben ő volt a korai favorit, ám a járványhelyzet kezelésében vétett néhány ballépése miatt visszaestek népszerűségi mutatói.

A szóba jöhető személyiségek között ott volt maga a bajor miniszterelnök, Markus Söder is. Ő nagy elismertségre és országos hírnévre tett szert a járványra adott határozott fellépésével.

Merkel utódlása

Angela Merkel 2018-ban jelentette be, hogy 18 év után távozik a CDU éléről. A párt támogatottsága akkoriban esésnek indult, mert nem volt világos, milyen utat válasszon az erősödő szélsőjobb kihívása nyomán előállt identitásválságban.

Merkelt kedvenc jelöltje, Annegret Kramp-Karrenbauer váltotta fel, de ő egy tartományi választási botrány rossz kezelése miatt röpke pár hónap után lemondott. Azóta két vezetőválasztás is tervben volt, de ezeket törölték a Covid-válság miatt.

Merkel népszerűsége kormányzása utolsó időszakában, a járvány kezelése miatt szárnyalni kezdett, és a kancellár többször is megismételte: egyik jelöltet sem támogatja a többiek ellenében. Ugyanakkor tavaly nyári észak-rajna vesztfáliai látogatásán azt mondta: Laschetnek „megvannak a képességei” arra, hogy kancellár legyen.

Orbán Viktor is gratulált

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Armin Laschetnek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökévé választásához - tájékoztatott az MTI.

"Meggyőződésem, hogy a Fidesz és a CDU komoly hagyományokkal bíró együttműködése az elmúlt két és fél évtizedben nagymértékben hozzájárult a magyar-német kapcsolatok fejlődéséhez, országaink kiemelkedő gazdasági sikereihez. Ennek szellemében várakozással tekintek az előttünk álló közös munka elé, és biztosíthatom, hogy kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésünk továbbvitelében a jövőben is számíthat jómagam és a Fidesz támogatására" - írta Orbán Viktor.


A Fidesz elnöke bízik abban, hogy a közeljövőben lehetőségük nyílik személyesen is egyeztetni a két politikai párt, valamint a Magyarország és Németország előtt álló kihívásokról.

Az AFP és az MTI tudósítása alapján

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG