Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ki lesz Merkel utódja, aki akár kancellár is lehet?


Angela Merkel a Bundestag egy ülésén vesz részt 2020. december 9-én.
Angela Merkel a Bundestag egy ülésén vesz részt 2020. december 9-én.

Szombaton választ új pártvezért a német CDU Angela Merkel helyére – így kiderül, ki szállhat ringbe a leköszönő Merkel után a német kancellári posztért a kilenc hónap múlva esedékes általános választásokon.

Németország Európa legnagyobb gazdasága - amelyen másokhoz hasonlóan sebet ejtett a világjárvány, de egyelőre nincs egyértelmű esélyes a veterán politikusnak számító Merkel helyére, a német poltikát az utóbbi 70 évben domináló Kereszténydemokrata Unió élére.

A CDU vezetésére pályázó három férfi aspiráns egyike sem tudott meggyőző támogatást felépíteni a politikát háttérbe szorító szüntelen járványhírek közepette.

A szombati voks ugyanakkor drámai irányváltást is hozhat a Merkel konszenzus-politikája miatt eddig centrista utat követő CDU számára.

A három hivatalos jelölt

A jelöltek között van Merkel szövetségese, Armin Lashet, a legnépesebb német szövetségi tartomány, Észak Rajna-Vesztfália miniszterelnöke. Ő lemaradt a közvéleménykutatások szerint Merkel őskonzervatív riválisa, Friedrich Merz mögött. Merz korábban jelezte, hogy világos szakításra készül a Merkel-korszakkal.

A harmadik jelölt Norbert Röttgen külpolitikai szakértő, aki holtversenyben áll Lashettel.

A CDU vezetőválasztás tétje nagy, és egyes kommentátorok szerint ez a második legfontosabb szavazás Németországban a szeptember 26-i szövetségi választások után. Az ok: a győztes vezetheti majd Merkel pártját a kampányban, és léphet esetleg a helyére az ország élén azután, hogy a kancellár 16 év kormányzás után leköszön.

A járvány azonban újraosztotta a lapokat, és felvetette a lehetőséget, hogy valaki más szerezheti meg a konzervatívok kancellárjelölti posztját.

Az óra ketyeg, és a pártszövetség nagyágyúi is hallatják a hangjukat. Merkel kabinetfőnöke, Helge Braun például a „kontinuitás-jelöltként” aposztrofált Laschet mellett állt ki.

Markus Söder, a CDU bajor testvérpártja, a CSU főnöke szintén Lachetet támogatja. Bár ő volt a korai favorit,ám a járványhelyzet kezelésében vétett néhány ballépése miatt visszaestek népszerűségi mutatói.

A veterán, keményvonalas Merz azt ígéri, hogy jobbra tolja a pártot – vannak, akik azonban attól tartanak, hogy ennek nyomán ismét felbukkanhat a múltbéli megosztottság a CDU-n belül. Liberális politikája pedig nem biztos, hogy segít felpörgetni az ismétlődő lezárások miatt visszaesett gazdaságot.

Velük szemben ott van a Twitterezés mesterének számító Röttgen, a modernizáció jelszavával kampányoló outsider.

...és a „fekete lovak”

Mivel egyik sem átütő jelölt, a konzervatív szövetség több tagja is felvetette, hogy találjanak más embert.

A szóba jöhető személyiségek közül jelenleg a bajor miniszterelnök, Markus Söder a legnépszerűbb. Ő nagy elismertségre és országos hírnévre tett szert a járványra adott határozott fellépésével.

További potenciális jelölt Jens Sphan, Németország népszerű egészségügyi minisztere, aki Lacshet támogatója, de akiről tudni, hogy a kulisszák mögött a szárnyait próbálgatja.

Bárki nyerje is a CDU vezetőválasztást, a pártelit egy ideig „nyomás alatt lesz”, különösen ha szoros eredmény születik – mondja Ursula Münch, a müncheni Bundeswehr Egyetem politológus professzora.

Digitális kongresszust tartanak

Merkel 2018-ban jelentette be, hogy 18 év után távozik a CDU éléről. A párt támogatottsága akkoriban esésnek indult, mert nem volt világos, milyen utat válasszon az erősödő szélsőjobb kihívása nyomán előállt identitásválságban.

Merkelt kedvenc jelöltje, Annegret Kramp-Karrenbauer váltotta fel, de ő egy tartományi választási botrány kezelése miatt röpke két hónap után lemondott. Azóta két vezetőválasztás is tervben volt, de ezeket törölték a Covid-válság miatt.

A CDU így most története során első ízben megrendezi első digitális kongresszusát. A pénteki és szombati rendezvényen 1001 képviselő választja majd meg új vezetőjét.

Ha egyetlen jelölt sem szerzi meg a voksok több mint a felét, akkor második fordulót tartanak. A végeredményt ezután postai szavazással erősítik meg.

Merkel népszerűsége kormányzása utolsó időszakában, a járvány kezelése miatt szárnyalni kezdett, és a kancellár többször is megismételte: egyik jelöltet sem támogatja majd a többiek ellenében. Ugyanakkor tavaly nyári észak-rajna vesztfáliai látogatásán azt mondta: Lachetnek „megvannak a képességei” arra, hogy kancellár legyen.

Az AFP tudósítása alapján

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG