Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

“Szabadságot Navalnijnak!”: A korrupció ellen is tiltakoznak Putyin ellenfelének támogatói


Orosz rendőrök visznek el egy nőt a Putyin-ellenes tüntetésről Szentpéterváron.
Orosz rendőrök visznek el egy nőt a Putyin-ellenes tüntetésről Szentpéterváron.

Elemzők szerint átalakíthatják a politikai erőviszonyokat a most folyó oroszországi tüntetések. A tiltakozásokat Alekszej Navalnij legújabb, korrupciós ügyeket feltáró riportja fűti, és az indulatokat tovább fokozza az ellenzéki vezető bebörtönzése.

„Putyin egy tolvaj!” – többek között ezt skandálták tüntetők tegnap a távol-keleti Vlagyivosztoktól a balti-tengeri Kalinyingrádig. A tiltakozók csaknem mindenhol erőszakos rendőri fellépéssel találták magukat szembe, mégis elmondható, hogy új fokozatba lépett Alekszej Navalnij harca a Kreml ellen.

A mostanihoz hasonló, kiterjedt tüntetések utoljára 2017 májusában voltak Oroszországban, miután Navalnij nyilvánosságra hozott egy, az akkor miniszterelnöki pozíciót betöltő Dimitrij Medvegyev állítólagos korrupt üzelmeit bemutató videót. A mostani tüntetések közvetlen kiváltó oka ezzel szemben egy olyan videó, amely Vlagyimir Putyin elnök személyes vagyonosodását firtatja.

Miután a Kreml legismertebb kritikusa börtönbe került, a demonstrációkat a „Szabadságot Navalnij!” jelszóval hirdették meg. Elemzők szerint a „Putyin palotájáról” szóló oknyomozás és a Navalnij bebörtönzése által felkorbácsolt indulatok átalakíthatják a politikai erőviszonyokat Oroszországban.

„A tüntetéseket kétféle motiváció fűti, de mindkettő egy irányba mutat” – fogalmazott Abbasz Galljamov politikai elemző a Szabad Európának. „Navalnij neve sokak szemében egyet jelent a korrupció elleni küzdelemmel.”

Navalnij neve sokak szemében egyet jelent a korrupció elleni küzdelemmel.

Navalnij január 17-én tért vissza Oroszországba. Ezt megelőzően 5 hónapig Németországban ápolták, miután idegméreggel (novicsokkal) mérgezték meg. Navalnij elmondása szerint a mérgezésre Putyin adott parancsot, ennek ellenére visszautazott Oroszországba, remélve, hogy népszerűségének köszönhetően elkerülheti a hosszú börtönbüntetést és visszatérésével megingathatja Putyin hatalmát.

Navalnijt hazatérése napján letartóztatták a feltételes szabadlábra helyezés megsértése miatt. Az erről szóló tárgyalás egy hónap múlva lesz, addig mindenképpen börtönben lesz, utána pedig akár három és fél év börtönt is kaphat. Mielőtt elvezették, Navalnij arra biztatta az oroszokat, hogy vonuljanak az utcára, így tiltakozva a letartóztatása ellen.

A következő nap Navalnij munkatársai újabb videót tettek közzé, amiben azt mondta, Putyin és társai „addig lopnak, amíg csődbe nem viszik az egész országot”. Ezt a videót már több mint 70 millióan látták a Youtube-on.

Rúdtánc és luxus: milliók nézték meg Navalnij videóját Putyin állítólagos palotájáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:53 0:00

A nagy figyelmet kiváltó oknyomozó riport szerint az 1,36 milliárd dollár értékű, Fekete-tenger melletti palota Putyin tulajdona. Navalnij úgy fogalmazott, „Oroszország hatalmas mennyiségű olajat, gázt, fémeket, műtrágyát és fát exportál, az emberek viszont egyre szegényebbek, csakhogy Putyin megkaphassa ezt a palotát.”

Január 23-án mintegy 85 orosz városban tüntettek, köztük a szibériai Jakutszkban is, ahol a -52 fokos hideg ellenére is utcára vonultak az emberek. Sokan a kormányzati korrupciót bíráló, a palotáról szóló riportra hivatkozó transzparenseket vittek.

A rendőrség erőszakkal lépett fel a békés tüntetések ellen, a tömegeket gumibotos-pajzsos rohamrendőrök oszlatták, sokakat rendőrségi kisteherautókkal hurcoltak el. A letartóztatottak között van Navanij felesége, Julija Navalnaja, aki férjével együtt érkezett Moszkvába Németországból. Az OVD-Info jogvédő csoport jelentése szerint éjszakáig több mint 3500 embert tartóztattak le országszerte.

Az orosz állami televíziók nagy része nem számolt be a tüntetésekről. Egyes kormánypárti online adók azzal vádolták Navalnijt, hogy „agymosással” veszi rá az orosz fiatalokat a tiltakozásra. A hatóságok hasonló vádakkal igyekeznek hitelteleníteni az ellenzéki megmozdulásokat.

„Nem a saját gyerekeiket viszik az utcára” – kommentálta például az állami tulajdonú Russia Today internetes tévé egyik vendége a tüntetéseket. „Navalnij gyerekei nem is Oroszországban élnek!”

Valójában azonban nincs arra utaló jel, hogy tinédzserek adnák a tüntetők javát. Moszkvában becslések szerint 40 ezren tüntettek a Puskin téren, és a tömegben csak elvétve lehetett kiskorúakat látni. Egy 14 éves fiú úgy nyilatkozott, „csak nézelődni jött”, később azonban, a többi résztvevő tiltakozása ellenére őt is letartóztatták.

Navalnij tüntetésre való felhívása a tél és a COVID-19 járvány közepette nagy hazárdjáték volt, illetve próbatétele annak, hogy képes-e jelentős erőket megmozgatni Putyin ellen. A mintegy 20 éve hatalmon lévő orosz elnök tavaly, egy sokak által kritizált népszavazással úgy változtatta meg az alkotmányt, hogy lehetővé tegye újraindulását a 2024-es és 2030-as választásokon is.

Egyelőre nem tudni, hogy a mostani, tömeges megmozdulások segíthetnek-e Navalnijnak elkerülni a hosszú börtönbüntetést. 2013-ban azonban részben a Kreml előtt és Moszkva központjában zajló tüntetések sokak szerint hozzájárultak ahhoz, hogy Navalnij 5 év letöltendő helyett felfüggesztett börtönt kapott.

„Ha a január 23-i tüntetések nem vezetnek azonnali eredményre, vagyis Alekszej Navalnijt nem engedik szabadon, akkor újra az utcára kell vonulnunk” – nyilatkozta a Current Time-nak Leonyid Volkov, Navalnj egyik munkatársa.

Bizonytalan a sokat támadott orosz ellenzék jövője is, azonban a mostani tüntetések – amelyek annak ellenére váltak tömegessé, hogy előtte egy hétig próbálták őket hatósági eszközökkel ellehetetleníteni – azt mutatják, hogy az oroszok egy jelentős része kész nyomást gyakorolni a kormányra.

Tatjana Sztanovaja politikai elemző elmondása szerint az orosz kormányzat két súlyos hibát követett el: az első Navalnij megmérgezése volt, a második a letartóztatása. Elmondása szerint e két lépéssel nem tudták félreállítani, hanem tovább erősítették támogatói bázisát. „Egy nap alatt tönkretették sok-sok év kitartó munkáját a Kreml valódi ellenzékének ellehetetlenítésére” – írta Sztanovaja a Telegramon.

Az erőszakos rendőri fellépés és a tömeges letartóztatások durva, hetekig elhúzódó konfliktushoz vezethetnek. Ennek hatása lehet a szeptemberre tervezett parlamenti választásokra is.

Eközben Putyin népszerűsége mélypontra zuhant a súlyossá vált járványhelyzet miatt, és mert sokan úgy érzik, a kormány nem segít azoknak, akik a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe kerültek. Ezt a narratívát erősíti, hogy az elnök az utóbbi időszak nagy részét Moszkva melletti rezidenciáján töltötte, és csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt.

Putyin nem kommentálta Navalnij riportját sem a Fekete-tenger melletti palotáról, csupán az elnök szóvivője nyilatkozta azt, hogy a riport „csupa hazugság”. Galljamov úgy fogalmazott, „Navalnij magához ragadta a kezdeményezést Putyintól, a kormány pedig védekező helyzetbe kényszerült.”

Matthew Luxmoore írása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG