Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden nem engedné, hogy Trump titkosszolgálati információkhoz jusson


 Joe Biden amerikai elnök rendeletet ír alá az Ovális Irodában, 2021. január 28.
Joe Biden amerikai elnök rendeletet ír alá az Ovális Irodában, 2021. január 28.

Joe Biden amerikai elnök egy interjúban arra utalt, hogy elődje, Donald Trump „kiszámíthatatlan viselkedése miatt” nem kaphat majd titkosított hírszerzési információkat.

Korábban egy informális szabály alapján a már távozott amerikai elnökök is hozzáférhettek ezekhez az információkhoz. Biden arról nem beszélt, hogy Trump mihez tudna kezdeni a bizalmas információkkal, de azt mondta, „nincs jó ok”, arra hogy neki is tartson eligazításokat a hírszerzés.

„Milyen előnye származna neki a titkosszolgálati eligazításból? Milyen hatásköre van azon kívül, hogy előfordulhat, hogy véletlenül kiszivárogtat valamit?” – fogalmazott Biden a CBS-nek adott interjúban.

Az elnök dönt

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára pár napja azt mondta, még tanácskoznak Donald Trump további eligazításaival kapcsolatban. Végső soron azonban a hivatalban levő elnök dönt arról, hogy megadja-e ezt a jogot elődjének.

A volt elnök a jövő héten áll a Szenátus elé az ellene indult alkotmányos vádeljárás miatt. Trump ellen lázadás szítása miatt folyik az eljárás, miután január 6-án, a volt elnök beszédét követően támogatói megrohamozták a Capitolium épületét, hogy megakadályozzák Biden választási győzelmének hitelesítését.

Biden szerint annak, hogy szerinte Trumpnak nem kellene hírszerzési eligazításokat tartani, nincs köze a washingtoni zavargáshoz. Szerinte erre elég ok Trump „kiszámíthatatlan viselkedése a lázadástól függetlenül is”.

Trump korábban több pert is elvesztett, amelyeket választási csalás vádjával indított el, decemberben pedig az Elektori Kollégium érvényesítette a választás eredményét, Trump azonban továbbra sem fogadta el a vereséget, azt hangoztatva, hogy a választást „ellopták tőle.”

Kockázatosnak tartják

Több hírforrás szerint Donald Trump elnöksége első évében, 2017 májusában szigorúan titkos anyagokat osztott meg orosz diplomatákkal, akikkel a Fehér Házban találkozott.

Trump utóbb látszólag megerősítette ezt az értesülést, azzal védekezve, hogy a terrorizmus elleni küzdelem érdekében jogában állt információkat megosztani Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Szergej Kisljak nyagykövettel.

Biden: "Egyedül nem vagyunk rá képesek"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

A Demokrata Párt több képviselője mellett a Trump-adminisztráció legalább egy tagja is megkérdőjelezte, bölcs dolog-e Trumpot bevonni a hírszerzési eligazításokba. Susan Gordon, aki 2017 és 2019 között a hírszerzés helyettes igazgatójaként dolgozott, arra biztatta Bident, hogy ne tegye lehetővé elődje hozzáférését hírszerzési információkhoz.

„Trump Fehér Ház utáni biztonsági profilja, ahogy azt a szakmában nevezik, ijesztő” – írta Gordon a Washington Post januári számában. - „Minden volt elnök célponttá válhat, és kockázatot jelent, de Trump volt elnök esetében különösen nagy a kockázata annak, hogy rosszindulatú aktorok saját céljaikra használják fel”.

Mások Donald Trump saját, külföldi szereplőkkel folytatott üzletkötései miatt tartják kockázatosnak a hírszerzési eligazításokat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG