Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Donald Trump bejelentette, kik fogják védeni a Szenátusban tartott tárgyaláson


Donald Trump volt amerikai elnök a hivatala utolsó napján és Melania Trump first lady elhagyják az Andrews légitámaszpontot 2021. január 20-án.
Donald Trump volt amerikai elnök a hivatala utolsó napján és Melania Trump first lady elhagyják az Andrews légitámaszpontot 2021. január 20-án.

David Schoen és Bruce Castor lesznek az új védők a volt elnök ellen indított vádeljárásban. Trumpnak azután kellett új védőket keresnie, hogy az eredeti jogi csapata visszamondta a megbízást.

Donald Trump volt amerikai elnök bejelentette az új jogi csapatot, akik képviselni fogják a Szenátusban, ahol az ellene indított alkotmányos vádeljárást tárgyalják majd. Trump nem sokkal azelőtt jelentette be az új védőit, hogy lejárt volna a határidő, hogy a védelem benyújtsa a dokumentumait.

Az egyik Trumpot képviselő ügyvéd David Schoen lesz, aki gyakran szerepel a televízióban, mint jogi szakkommentátor, a másik védő pedig Pennsylvania korábbi kerületi ügyésze, Bruce Castor lesz. Mindketten már hivatalosan is megerősítették, hogy elvállalták Trump védelmét, miután az az ötfős csapat, aki a volt elnököt eredetileg védte volna, stratégiai nézetkülönbségekre hivatkozva visszamondta a megbízatást.

Utolsó pillanatban állt fel az új csapat

Donald Trump azt írta az új csapatot bejelentő nyilatkozatában, hogy Castor és Schoen „nagy tiszteletnek örvendő tárgyalótermi ügyvédek”, akiknek van tapasztalata a védelemben és a büntetőügyekben. Az impeachment-eljárás tárgyalási szakasza február 9-én kezdődik, illetve egy nappal előtte kerül sor Donald Trump tárgyalás előtti meghallgatására.

Bruce Castort számos kritika érte, amiért anno nem helyezte vád alá Bill Cosby-t egy szexuális zaklatási ügyben, David Schoen pedig már védte Roger Stone-t is, aki Trump közeli szövetségese, valamint szó volt róla, hogy csatlakozik Jeffrey Epstein védelméhez is, mielőtt a kiskorúak szexuális célú kereskedelmével vádolt üzletember meghalt a cellájában 2019-ben.

Megtiszteltetésnek tartják a megbízást

Mindkét ügyvéd közleményt adott ki Donald Trump irodáján keresztül, amelyben megtiszteltetésnek nevezték, hogy elvállalhatják a munkát. „Az Alkotmányunk ereje olyan próbatétel előtt áll, amire még nem volt példa a történelemben. Erős és ellenálló. Olyan dokumentum, amit az évszázadoknak írtak, és ismét győzedelmeskedni fog a pártoskodás fölött, és mindig így lesz” – mondta Castor, aki a Philadelphia mellett található Montgomery megye ügyésze volt 2000 és 2008 között.

Nem valószínű, hogy elítélik Trumpot

A volt elnök ellen „felkelésre történő buzdítás” vádjával azután indult eljárás, hogy a szimpatizánsai megostromolták a Capitoliumot. Az ügy most a felszínre hozta azt az ellentétet is, ami a Republikánus Párt Trumphoz hű domináns szárnya és a mérsékeltek között húzódik.

Úgy tűnik azonban, hogy Trumpnak egyre több az esélye, hogy elkerülje, hogy elítéljék. A Szenátusban öt kivételével minden republikánus támogatta azt a javaslatot, ami ejtette volna az egész eljárást azzal az indokkal, hogy nem lehet impeachmentet folytatni egy, a hivatalából már távozott elnök ellen.

Készült a Reuters, az AP, és a CNN tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG