Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiutasította három uniós ország magasrangú diplomatáit Oroszország


A rendőri erők lezárják Moszkva egyik belvárosi terét a Navalnij szabadon engedését követelő tüntetések alatt, 2021. február 2.
A rendőri erők lezárják Moszkva egyik belvárosi terét a Navalnij szabadon engedését követelő tüntetések alatt, 2021. február 2.

Mélypontra jutott Oroszország és az EU kapcsolata, miután Moszkva európai diplomatákat utasított ki. A konfliktus oka Alekszej Navalnij letartóztatása: az orosz külügy szerint európai diplomaták is részt vettek a mellette folytatott tüntetéseken, ám ezt az érintettek mind cáfolják.

Az orosz külügyminisztérium pénteken közölte, hogy kiutasítják három európai uniós ország diplomatáit, mivel állítások szerint a nagykövetségek dolgozói is részt vettek az Alekszej Navalnij melletti tüntetéseken. A közlemény szerint Svédország nagykövetét, a lengyel nagykövetség ügyvivőjét, valamint Németország követét pénteken behívatták, amiért a külképviseletek alkalmazottai „illegális tevékenységekben” vettek részt január 23-án.

Mélyponton a kapcsolatok

Amikor bejelentették a kiutasítást, Moszkvában még tartott az Európai Unió vezető külügyi felelőse, Josep Borrell és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozója. Az értekezlet eleve felfokozott hangulatban indult, hiszen az EU és Oroszország kapcsolatai a napokban mélypontra kerültek Alekszej Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése és elítélése, valamint az azt követő békés tüntetések elleni brutális rendőri fellépés miatt. A jogsértéseket az EU több tagállama elítélte, követelve Navalnij szabadon engedését.

Az uniós külügyi vezető moszkvai látogatása az első magas szintű találkozó volt az Unió és Oroszország között 2017 óta. A találkozó előtt mindkét fél a kétoldalú kapcsolatok javítása mellett foglalt állást, ám erre a történtek után kevés az esély.

Borrell, miután tudomást szerzett a kiutasításról, elítélte a döntést. Szóvivője elmondása szerint semmi nem igaz abból a vádból, hogy az európai diplomaták hatáskörüket túllépve támogattak ellenzéki megmozdulásokat.

Eddig nem látott mértékű brutalitás a Kreml-ellenes tüntetéseken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Diplomáciai válaszlépést ígérnek

Hasonlóan nyilatkozott az ügyről a német, svéd és lengyel kormány is. Angela Merkel német kancellár indokolatlannak nevezte a diplomaták kiutasítását, elmondása szerint az eset újabb bizonyítéka annak, hogy Moszkva semmibe veszi a jogállamiságot. Heiko Maas német külügyminiszter pedig azt mondta, „nem hagyják válasz nélkül” az orosz döntést.

A svéd külügy szintén cáfolta, hogy a kiutasított svéd diplomata részt vett volna a Navalnij melletti tüntetésen. Lengyelországban a külügyminisztérium behívatta az orosz nagykövetet, akivel közölték: elvárják, hogy Oroszország mihamarabb visszavonja a döntést, különben „Lengyelország is kész megtenni a szükséges lépéseket”.

Étel és ügyvéd helyett fenyegetések és megalázás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Az érintett országok mellett az ügyben megszólalt Emmanuel Macron francia elnök is, aki amellett, hogy elítélte a diplomaták kiutasítását, ismét kiállt Navalnij mellett is. „Ami Navalnij ügyét illeti, a lehető leghatározottabban elítélem, ami vele történt, a mérgezéstől (…) a német, lengyel és svéd diplomaták kiutasításáig”.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG